Lehmann Csongor nyerte az U23-as Világbajnokságot

2021.08.22.Korábbi hírek

Lehmann Csongor megszerezte a magyar triatlonsport első U23-as aranyérmét egy nagyon izgalmas verseny végén.

Az 1500 méter úszást követően Csongor az első 11 fos csoportban, a másik magyar induló Dévay Zsombor – éppen lemaradva az első sorról – egy 5 fos üldöző bolyban kezdte meg a kerékpározást. Nem volt tökéletes az összhang az élenállók között és nagyon úgy nézett ki, hogy hamarosan két magyar is a legelsők között teker majd, de végül 15 másodpercnél nem jutottak közelebb az üldözők és az utolsó 13 kilométeren még a hátrányuk is megnőtt. Mindkét magyar versenyző kivette a részét a csapatmunkából, sokat tettek hozzá bolyuk teljesítményéhez.

A leszállás az ausztrál Hausernek sikerült legjobban, szűk 10 másodperces előnnyel haladt Csongor és 5 társa előtt egészen öt kilométerig. A magyar versenyző ekkor úgy döntött felzárkózik az élen állóra és ezt csak német versenytársa Hellwig tudta átvenni. A következő 3,5 kilométeren együtt haladt a három versenyző, minden iramváltást átvettek a társak. Csongor a „végzetes” váltást kb. 9,5 kilométernél tette bele, melyet vetélytársai már nem tudtak átvenni így magyar sikert ünnepelhetett a közönség a célban. Az ezüstérem Hellwigé, a bronz Hauseré lett. Zsombi eközben erős tempót diktálva a 13. helyen ért célba, élete első U23-as világbajnokságán.

Dévay Márk úszása minden korosztályban kiemelkedőnek számított korábban és az elitek között is sokszor mutatta már meg, hogy nem ijed meg a nagy feladatoktól.

Az elit férfiak versenyének első számát a világbajnoki címvédő, Vincent Luis vezette végig, lábvízén Márkkal és a belga Van Riellel. A trió úszás végére minimális előnyt szerzett, melyet tudatos munkával a kerékpározás felére 30 másodperc fölé emelt a 17 fos üldöző csapattal szemben, melyben az aktuális olimpiai bajnok, Kristian Blummenfelt szervezte a munkát. A 40 kilométer végére ennek meg is lett az eredménye Márkék szűk 10 másodperces előnnyel szálltak le futni és vágtak neki a záró 10 kilométernek. A magyar versenyző a megterhelő kerékpározás után tudott futni egy viszonylag egyenletes tempót, mely a 16. helyet jelentette számára a Grand Finalen és a 29. helyet a Világbajnoki Sorozat végén.

A versenyt és a Világbajnoki Sorozatot, Blummenfelt nyerte, edmontoni második helyével az összetett második helyére feljött Van Riel, míg edmontonban harmadik a francia Léo Bergere, de összetettben megőrizte dobogós helyét a versenyen az elrontott úszását követően nagyot zárkózó brit Alex Yee.

Az elit hölgyek versenyét az amerikai Taylor Knibb nyerte (összetettben 2.), a francia Leonie Periault (7.) és az olimpiai bajnok bermudai Florra Dufy elott, aki ezzel a világbajnoki címet is begyűjtötte. A sorozat harmadik helyét az amerikai Taylor Spivey szerezte meg.

A Grand Finalen nem állt rajthoz, de az összetettben a Világbajnoki sorozat 24. helyén végzett Bicsák Bence, 54. Tóth Tamás, 61. Lehmann Csongor, valamint a hölgyek között 39. Bragmayer Zsanett.

A Grand Final teljes eredménylistái

Borító kép: Tommy Zaferes

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...