Kétfajta ember létezik: Aki már triatlonozik és aki még nem!

2024.04.30.Korábbi hírek, Podcast

Idén ötven éves a triatlon, hazánkban pedig már negyven éve hódít ez a sport. Ezeket a szép kerek számokat a Magyar Triatlon Szövetség méltóképpen szeretné megünnepelni így elindította a Lépd át a lehetetlent! podcastot.

Célunk az adásokkal, hogy biztosítsuk a sportág folyamatos fejlődését, növekedését és fenntarthatóságát.

A podcast inspiráló vendégei teljesítményükkel hozzátettek a sport sokszínűségéhez és tudják, hogy a lehetetlen csak egy újabb rajtvonal. 

A következő bejegyzésben az első epizódról olvashatsz, ahol a vendég Kindl Gábor volt, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke. A podcast műsorvezetője nem más, mint Péter Attila, a triatlon magyar hangja, aki rengeteg verseny műsorvezetője volt, így nem ismeretlen ebben a világban. Mindenképpen hallgasd meg az adást, vagy olvasd el az alábbi cikket, ha bővebb információt szeretnél kapni arról, hogy mivel foglalkozik a Magyar Triatlon Szövetség elnöke.

KEZDETEK

Kindl Gábor osztja azt a véleményt, miszerint a triatlon nem csak életet meghosszabbító, de egy élethosszig tartó élmény is, amellyel ő már nagyon fiatalon találkozott. Tulajdonképpen egész életében sportolt, hiszen már általános iskolában sporttagozatra járt. Legfőbb motivációját testnevelés tanárai adták, akik szintén jártak triatlon versenyekre és már ekkor megtanulta, hogy egyéni sportban is rendkívül fontos a közösség ereje. 1986-ban indultam először versenyen, és rögtön megfogta ez a sport. Ekkor még inkább atlétikában, futásban volt erős, legfőképpen az úszás volt az, amiben fejlődnie kellett. 

Már fiatal korában is azt tapasztalta, hogy ami igazán számít, az a jókedv és az összetartás és mai napig az a célja, hogy a Magyar Triatlon Szövetségben ezt hosszú távon meghonosítsa. 

A LEGNAGYOBB ÉLMÉNYEK

„Azt gondolom magam számára sokszor bebizonyítottam, hogy a lehetetlen lehetséges.” – emlékezett vissza nagy mosollyal legszebb élményeire Gábor. 1989-ben volt először akkreditált a triatlon világbajnokságon, 1991-ben indult az első hazai duatlon versenyen, amit sok nehézség ellenére megnyert és az egyik legmeghatározóbb pillanata egyértelműen a 2014-es Ironman volt Hawaii-on. Jelenleg az országban két olyan ember van, aki régebb óta űzi ezt a sportot, mint ő, de úgy gondoljuk, hogy a harmadik hely is egy igazán kimagasló teljesítmény. 

JELENLEGI KIHÍVÁSOK

A Szövetség elnökeként, rengeteg feladat és felelősség is hárul rá és a 2024-es év kiemelten fontos lesz, hiszen nemsokára itt az olimpia. Jelenleg arra törekednek, hogy az eddigi legnagyobb számban képviseljék magukat a magyar triatlonosok a párizsi eseményen. Nagy kihívás elé állították magukat, hiszen az első 30 helyre szeretnének bekerülni, terveik szerint öt fővel (három férfi és két nő). Szerencsére Gábor saját élményekkel, tapasztalatokkal is tudja segíteni a versenyzőket, hiszen 1987-ben már triatlonozott ebben a városban. 

Több más esemény is fontos számukra, vannak új versenyek, melyek a sporthoz köthetőek, ezeket szintén támogatják. Régóta dolgoznak azon, hogy vendégül láthassák az egyik legmagasabb színvonalú nemzetközi triatlon rendezvényt, de kisebb eseményeknél is képviselteti magát a Szövetség, mint például a tatai Paratriatlon Világkupa, hiszen számukra rendkívül fontos az esélyegyenlőség és erre igyekeznek felhívni a figyelmet. Nemrég meghirdették a Friendship Seriest, amelyhez több nemzet is csatlakozott. Így külföldön is versenyezhetnek a magyar triatlonosok, több országban is szívesen vendégül látják majd őket. Számukra elengedhetetlen, hogy nyitottabbak legyenek egymásra a különböző kultúrák, a más országból érkezett emberek, így ennek a nemzetközi versenynek a fő üzenete a béke és egymás támogatásának fontossága.

A triatlon tipikusan egyéni sport, mégis számos olyan tevékenysége van a klubnak, amiért érdemes belépni. Gábor már régen megtanulta, hogy egyéni sportban is rendkívül fontos a közösség. A triatlon sajnos egyáltalán nem veszélytelen, így a Szövetség elnöke azért is felel, hogy akik belépnek és részt vesznek a versenyeken megfelelően legyenek tájékoztatva minden esetleges szituációról. A jó társaságon kívül az egyesületben minőségi szinten tudnak felkészülni a versenyzők és rengeteg új, hasznos információt is kapnak a Szövetségtől. Ezenkívül népszerűsítik még a természet tiszteletét és a felelősség vállalást önmaguk és versenytársaik iránt

EZÉRT ÉRDEMES CSINÁLNI

Gábor szerint a triatlonban az a jó, hogy bármilyen időben, bármikor, bárkivel lehet űzni és ő mai napig boldogan kel fel és pattan rá a biciklire, ugrik be a medencébe vagy húzza fel a futó cipőjét. Sokszor nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt a család, munka és sport háromszöge között, de ez az a mozgásforma, ami tökéletesen megfelel a családtagok számára is, és akár egy közös program is lehet. Az Extrém Manó futás már több, mint egy évtizede sikeres. Azért is támogatja ezt a gyerekeknek megrendezett versenyt, mert számára is nagy élmény volt kiskorában egy ehhez hasonló megmérettetés. Ahogy ő mondja „mindenkinek jár az élmény”. Tehát nagy tévedés, hogy a sport kiváltja a családdal való együttlétet.

38 év után Kindl Gábor örömmel emlékszik vissza a sok élményre és kellemes emlékre, amit a triatlonnak köszönhet, de talán még ennél is értékesebb az, hogy az évtizedek alatt rengeteg barátot is köszönhet a triatlon-láznak. Továbbra is eltökélten hirdeti, hogy az egészséges ember kialakításában egy jó lehetőség a triatlon, amely rengeteget ad az élethez. Épít, fizikailag és mentálisan is, versenyhelyzetben, mind professzionális, korcsoportos mind szabadidős sportolóként. 

A témakör egyéb hírei

Májusi triatlon versenyek

Májusi triatlon versenyek

Végre eljött a napsütés, és vele együtt a triatlon szezon is! Ha már alig várod, hogy vízbe ugorj, biciklire pattanj és fuss egy jót, akkor most figyelj! Májusban már 4 versenyre is megnyílt a...