Paratriatlon Világkupa Tatán

2024.04.28.Hír, Korábbi hírek, Sajtóközlemény

A július közepén Tatán megrendezésre kerülő Paratriatlon Világkupa és Old Lake Man verseny szervezői tartottak sajtótájékoztatót az esemény főhelyszíneként is szolgáló Esterházy-kastélyban.

Július 13-án és 14-én Tatán rendezik az idei év egyik legnagyobb triatlonos sporteseményét, az Old Lake Man Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokságot és Középtávú Amatőr Magyar Kupát. A verseny 2024-ben minden eddiginél nagyobb jelentőséggel bír majd, ugyanis a World Triathlon döntése alapján Paratriatlon Világkupa-futamot is rendeznek szombaton. A részletekről április 26-án rendeztek sajtótájékoztatót az Esterházy-kastélyban.

 

A világkupa tíz állomásos, ebből négyet rendeznek meg Európában, közülük az egyiket Magyarországon, Tatán. A Paratriatlon Világkupát a tatai Footour Futó, Kerékpáros és Triatlon Sportegyesület szervezi együttműködésben a Magyar Triatlon Szövetséggel. 

 

A Paratriatlon Világkupa-futamot az első versenynapon, július 13-án szombaton délelőtt rendezik meg. Ezt követi majd a Rövidtávú Triatlon Országos Bajnokság rajtja július 13-án délután az Új Kajakház Ökoturisztikai Központnál. A Középtávú Amatőr Magyar Kupa másnap délelőtt, július 14-én vasárnap rajtol majd szintén a Kajakháztól. A sajtótájékoztatón Michl József polgármester köszönetet mondott a Footour SE eddigi munkájáért, hangsúlyozva, hogy az önkormányzat az előző évekhez hasonlóan idén is támogatja a rendezvényt, amelyre szeretettel várják a tataiakat, az ideérkező versenyzőket, kísérőiket, szurkolókat, és a média képviselőit. A városvezető kiemelte: – Tatán nem ismeretlen a parasport fogalma, hiszen például sokan ismerhették Szabó Szonját, a 2016-ban elhunyt mozgássérült képzőművészt, aki alapító tagja volt a Humanitás SE boccia csapatnak, 2011-ben országos bajnok lett BC3-as kategóriában, s emlékére azóta már több ízben is rendeztek Para Boccia Emlékversenyeket városunkban.

A paratriatlonisták szövetségi kapitánya Boronkay Péter már inkább sportszakmai szemszögből beszélt a versenyről. Kiemelte, hogy bármilyen sporteseményről legyen szó, az indulóknak mindig nagy dicsőség hazai szurkolók előtt versenyezni. Neki korábban ez már megadatott, sőt, a 2010-es budapesti paratriatlon világbajnoki futamon az első helyen végzett. Hangsúlyozta, hogy nem nagyon létezik a világon ilyen, hogy egyszerre versenyezzenek épek és parasportolók ugyanazon a helyszínen, ugyanabban az időpontban. 

A főszervező, Róth Balázs igyekezett részletesebben bemutatni a versenyt, annak előmunkálatait, illetve a városra gyakorolt hatását. Mint mondta, korábban az Old Lake Men versenyeken 300 fővel meg tudták oldani a hatékony szervezést és lebonyolítást, ez a szám azonban idén már 450 főre nő. Ebben önkéntesek segítségét is várni fogják, olyannyira, hogy helyi diákok már jelentkeztek is, hogy szívesen segítenének a verseny alatti munkálatokban.

Magáról a versenyről elmondta, hogy ezúttal is az Esterházy-kastély lesz a középpontban, a befutók, mint eddig mindig, ezúttal is a kastély udvarán lesznek.

 

A versenyigazgató hangsúlyozta, hogy a legnagyobb triatlonos nemzetek versenyzői olyan különleges helyszínen sportolhatnak majd, ahol korábban nem nagyon volt még erre lehetőségük. A tataiak mindenkit szeretettel várnak, hogy együtt éljék át az élményt, amit egy ilyen világverseny nyújtani tud.

A témakör egyéb hírei

A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

Pedig a sport minden alkalommal tanít minket valamire és mindig jobbak lehetünk általa. Góg Anikó az egész életét arra tette fel, hogy ezt a fontos üzenetet minél több emberhez eljuttassa. A Lépd át...

Júniusi triatlon versenyek

Júniusi triatlon versenyek

Akár kezdő, akár tapasztalt triatlonos vagy, ebben a hónapban biztos lesz egy neked való verseny. Különböző távok, változatos helyszíneket, júniusban hat izgalmas triatlon verseny vár rád!eXtremeMan...