A NOB jóváhagyta a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs kritériumait

2022.04.14

A Nemzetközi Triatlon Szövetség három érmes versenyszámmal rendelkezik a 2024-es párizsi olimpián: férfi egyéni verseny, női egyéni verseny és vegyes váltó. Összesen 110 sportoló

(55 férfi és 55 nő) szerezhez kvótát, a kvalifikációs időszak 2022. május 27-én kezdődik,

és 2024-ben ugyanazon a napon ér véget.

 

A triatlonisták előtt több lehetőség is nyitva áll, hogy kvótát szerezzenek a 2024-es párizsi olimpiára. A korábbi olimpiai játékokhoz hasonlóan a vegyes váltó versenyszámai is beleszámítanak a kvalifikációba.

 

Franciaország rendező országként két férfi és két női (egy vegyes váltó) kvótával rendelkezik. A 2022-es és 2023-as vegyes váltó világbajnokság győztesei nemenként két kvótahelyet kapnak. A vegyesváltó-ranglista 2024. március 25-i első hat országa 2 férfi és 2 női kvótát szerez. Abban az esetben, ha egy ország már korábban megszerezte a helyét, a kvóták a soron következő országot illetik.

 

2024. április 15. és május 27. között rendezik meg a vegyes váltó olimpiai kvalifikációs versenyét, itt további két ország szerez 2-2 helyet. Ha egy ország korábban már szerzett kvótát, akkor nem vehet részt ezen az eseményen.

 

Az 55 helyből 22 így talál gazdára.

 

Az egyéni olimpiai kvalifikációs ranglistán 26 kvóta szerezhető. Azokban az országokban, ahol 2-2 kvóta már biztosított a korábbi lehetőségeknek köszönhetően, a női és a férfi ranglista első 2 helyezettje nem számít bele a rangsorolásba.

 

A 2024. május 27-i egyéni olimpiai kvalifikációs ranglistán az első 26 sportoló egy kvótahelyet kap országa számára, figyelembe véve a maximális kvótakiosztást.

 

További öt-öt triatlonos a világranglistáról kontinentális alapon (Afrika, Amerika, Ázsia, Európa, Óceánia) jut indulási joghoz, abban az esetben, ha az országnak még egyetlen kvótája sincs és a világranglistás helye alapján a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezi az indulását. Ha nincs az országnak ilyen versenyzője, akkor a rangsorban elöl lévő kontinens kap plusz lehetőséget.

 

Végül, de nem utolsósorban, két-két szabadkártyát a nemzetközi szövetség, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közös testülete oszt ki.

 

Azok az országok, ahol legalább 3 sportoló szerepel az egyéni olimpiai kvalifikációs ranglista első 30 helyezettje között, 3 versenyzőt kvalifikálhatnak, más országok nemenként legfeljebb 2 kvótát szerezhetnek.

forrás: https://triathlon.org/news/article/ioc_approves_the_olympic_qualification_criteria_for_paris_2024_olympics

Befejeződött az E.ON idei utánpótlássorozata, de a közös munka megy tovább

2022.08.11.

Az augusztus első hétvégéjén, Pécsen megrendezett utánpótlás országos bajnoksággal befejeződött az E.ON Utánpótlás Ranglistaverseny-sorozata. Az energiavállalat ...