Poór Brigitta 5. a hawaii tereptriatlon világbajnokságon

2018.10.31

Az extrém tereptriatlon Világbajnokság mindig is nehéz és különleges verseny volt. Idén az időjárás is segítette a legendás hírnév öregbítését – óriási szél korbácsolta hatalmas hullámokban kezdődött a verseny. Poór a nők között a negyedik helyen érkezett, annak ellenére, hogy a nagy hullámok nem igazán a kedvenc terepe.

 

A kerékpáros pálya az erőssége, itt tervezte a lehető legjobbat kihozni magából, ahogyan az idei versenyeken ezt már jól begyakorolta. De a hatalmas esőzés óriási sártengert varázsolt az amúgy gyors és technikás pályából, így a túlélés volt ez elsődleges szempont. Ettől függetlenül a magyar sportoló hatalmas küzdéssel feljött a harmadik helyre, a világbajnok „Skót rakéta” Lesley Paterson és a mexikói Michelle Flippo voltak előtte. Paterson hatalmas előnnyel, ami azért is gondot jelentett, mert a skót versenyző a terepfutásáról is híres. De ebben Brigitta is nagyon sokat fejlődött, amióta legutoljára találkoztak…

 

A magyar bajnokot annyira kimerítette a sárral való küzdelem, hogy a terepfutás már nem ment neki  úgy, hogy megőrizze a fantasztikus 3. helyet. Flippo végül nagyon jól futott, Petersonnál ez nem is volt kérdés, Lizzie Orchard a második női futóidővel érkezett a bronzérmes helyre, a Suzie Snyder pedig másfél perccel futott gyorsabban, mint Brigi, így éppen előtte ért célba.

 

Brigi még nagyon fiatalnak számít a mezőnyben. A TOP10 versenyzők között elsősorban tapasztaltabb vannak, a másik nemnél is nagyon ritka az ilyen fiatal korú győztes.

 

A férfiaknál is minden másképpen alakult… A 3-szoros világbajnok spanyol Ruben Ruzafa pont a kerékpáros pályán „vesztette el” a versenyt, ami a legnagyobb erőssége. Igaz csak azzal vesztett, hogy nem tudott kellőképpen nagy előnyt szerezni, alig 1 perccel teljesítette gyorsabban a kerékpáros pályát, mint az amerikai Josiah Middaugh. A costa ricai Rom Akerson pedig nagyon szorosan érkezett a 3. helyen. Akersonnak nagyon bejött a saras terep, mert a futáson sem lassult, hamar átvette a vezetést és megőrizte az első helyét, pedig a dél-afrikai Bradley Weiss hatalmas tempóban jött fel rá, a nap kimagaslóan legjobb futóidejével fél percen belül érkezett a második helyre. A bronzérmet az új-zélandi Sam Osborne szerezte meg.

 

A verseny nehézségre jellemző, hogy a profi férfiak tavaly ugyanezen a pályán 25 perccel haladtak gyorsabban, a nőknél több, mint 30 perc különbséget jelentett.

 

A VB-n közel 700 versenyző állt rajthoz az elit és a korosztályos versenyben, köztük a hazánkban is ismert, korábban a visegrádi X2S tereptriatlon versenyen induló szenior Barbara Peterson aki a 60-64 év közöttiek versenyét nyerte meg.

 

 

Forrás: Tóth Viktor – www.terepsport.hu

Foto: XTERRA

 

Az E.ON támogatásával indul a 2020.évi Triatlon Utánpótlás Ranglistasorozat

2020.06.23.

Július 12-én újraindul az utánpótlás triatlon sportélet: a koronavírus miatti kényszerpihenő után, a hatályos rendelkezések figyelembevételével, ...

Lassan, de újra indul az élet

2020.05.07.

A Magyar Triatlon Szövetség a kényszerű leállás után, hosszú előkészítés után edzéslehetőséget tudott biztosítani legjobb válogatott ...

Amatőr triatlonosaink nemzetközi versenyeken

2020.01.21.

A szép sikereket elérő elit és utánpótlás korú versenyzőinken kívül az amatőr sportolók is szép sikereket ...