A cél: Párizs I. rész

2023.02.27.Korábbi hírek

szerző: Fonyódi Tamás

 

fotó: WorldTriathlon, Schmidt M. János

 

 

A sikeres olimpiai év után 2022-ben is remekeltek válogatott versenyzőink a nemzetközi porondon:  Junior válogatottunk az Európai Junior Ranglista csúcsán zárt, Junior-U23 Mix-váltónk világbajnoki 4. helyet ért el, a multisport világversenyeken értékes címeket szereztek sportolóink, illetve újra világbajnoki érem került magyar triatlonista nyakába az U23-as Triatlon Világbajnokságon. Az elmúlt évben megkezdődött az olimpiai kvalifikációs időszak, ahol versenyzőink “repülő rajtot” vettek, és a legszűkebb élmezőnyben zárták az évet: négy magyar férfi is a kvalifikációs ranglista legjobb 35 helyének egyikén áll, illetve legerősebb női versenyzőnk is olimpiai indulást érő pozícióban várja a folytatást. A legjobbjaink eredményeit és idei terveit bemutató cikksorozatunkban első körben a jelenleg kvalifikációs helyen álló Olimpiai-A kerettagokkal készült interjúkat tesszük közzé.

Elég jól sikerült ez az éved. 23. vagy a kvalifikációs ranglistán és 23. lettél a WTCS-en is. Maradéktalanul elégedett vagy, vagy van hiányérzeted?

 

„Többnyire elégedett vagyok az idei eredményeimmel. Volt egy-két verseny, ahol nem ment úgy, ahogy terveztem, de összességében egy jó szezont zártam.”

Ahol elindulsz, ott a verseny első része rólad szól.  Egy fél/egy perccel jobb futás kiugró eredményeket hozhatna. Érzed a lehetőséget egy ilyen szintű fejlődésre? Hány százalékát teszi ki a futó edzés a teljes edzés idődnek?

„Mindenképpen érzem a lehetőséget. Persze egy egyperces javulás 10km-en normális körülmények között, nem megy egyik napról a másikra, de törekszem rá, hogy közelítsek hozzá. Edzésbeosztást tekintve mindig előre tudom, hogy milyen terhelésű hét következik, de sosem foglalkoztam azzal, hogy annak pontosan hány százaléka lehet futóedzés. Nagyjából 30% körül mozog.”

Milyen alap stratégiával szoktál versenyezni?

„Triatlonban nem sokat ér a stratégia, annyira sok tényező van, ami befolyásolja a verseny menetét. Közben kell alkalmazkodni a helyzethez és pillanatnyi helyes döntéseket hozni. Én például kerékpáron nem vagyok az a bujkálós típus, becsülettel beszállok ott is a munkába, úgyhogy nem igazán stratégia alapján versenyzem.”

Melyik volt az idei év legjobb versenye számodra? És melyik volt az, ahol azt érzed sokkal jobban is elsülhetett volna?

„Volt egy-két jó világkupa versenyem, mint például Arzachenában, ahol 4. lettem. Azon kívül az aquatlon világbajnoki címnek is örülök, nekem sokat jelent. A szezon végén tartott világbajnoki futamok is jól sikerültek. Volt ugyan két WTS futam év közben, ahol nem igazán ment jól a versenyzés, azoknak nyilván nem örültem, de annak igen, hogy utána hamar összeszedtem magam.”

 

Mi a jövő évi fő cél? 

„A cél az, hogy azokon a versenyeken amiken elindulok, jól menjek. Nem szoktam kiemelni egyet sem. Minden verseny ugyanolyan fontos.”

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...