Sajtótájékoztatót tartottunk

2023.05.17.Korábbi hírek

Az olimpiai kvalifikáció és a tiszaújvárosi világkupa volt a két fő téma a Larus étteremben tartott sajtótájékoztatónkon. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, dr. Bartha Csaba, a Magyar Olimpiai Bizottság operatív igazgatója, dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere, Márkus Gergely, a World Triathlon sportigazgatója és Lehmann Tibor, a Triatlon Fesztivál főrendezője is. A média képviselői Kindl Gábortól, a Magyar Triatlon Szövetség elnökétől, és az eseményen megjelent olimpiai kerettag versenyzőinktől is kérdezhettek, hiszen Bragmayer Zsanett, Lehmann Csongor, Dévay Márk és Faldum Gábor is jelen voltak. 
 
1997-tol 2019-ig, a világon egyedül álló módon, megszakítás nélkül minden évben ellátogatott Tiszaújvárosba a világ elitje. Közben itt rendezték meg először a csapat világbajnokságot, itt debütált a ma már az ötkarikás játékok programján is szereplő mix-váltó, de volt klubcsapat Európa-bajnokság, egyetemi-főiskolai világbajnokság és jó pár éve junior Európa-kupa helyszíne is a Tisza-parti település. 2020-ban a Covid-járvány miatt megszakadt a széria, melyet 2021-ben Európa-kupával, 2022-ben pedig Prémium Európa-kupával folytattak. A sportág legfelső vezetése, a World Triathlon 2023-ban ismét világkupa megrendezésére kérte fel a tiszaújvárosiakat. Ráadásul a verseny a jövő évi olimpiai kvalifikációs sorozat része is egyben! 
 
A magyar sport szempontjából kiemelten fontosak az olyan események, mint a tiszaújvárosi triatlon világkupa – mondta el dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár. – Ez egy olyan hagyományos, mindenki által szeretett rendezvény, ahova a magyar versenyzők mellett a külföldiek is szívesen jönnek. Lenyűgöző, ahogy a triatlon sportág népszerűsége folyamatosan nő. Három alapsportágra: az úszásra, a kerékpározásra és a futásra épít, amelyekkel a legtöbben kapcsolatba kerülünk életünk során. Ez a növekedés az amatőr sportolók létszámán látható leginkább, így egyre szélesebb a piramis alja. Fontos feladat, hogy ebből az egyre nagyobb merítésből megtaláljuk majd azokat az elhivatott versenyzőket, akik profi szinten is űzik a sportágat és nemzetközi sikerekkel örvendeztetnek meg bennünket. Remélem, hogy már a világkupán is örülhetünk majd emlékezetes magyar teljesítményeknek!
 

Lehmann Tibor, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnöke kiemelte, hogy a párizsi olimpia 24 hónapos kvalifikációs időszakának második évébe léptünk, így egyre fokozódik a versenyszellem a sportolók körében. – Tiszaújváros kiemelten fontos helyszín lesz, ami garantálja az erős mezőnyt – folytatta a világkupát is magába foglaló Triatlon Fesztivál forendezoje. – A magyar résztvevők számára extra lehetőséget kínálunk arra, hogy minél jobban gyarapítsák kvalifikációs pontjaik számát. Érdekesség, hogy az olimpiai A-keret tagjai már mindannyian tudják milyen érzés nálunk a dobogón állni. A versenyzők azért szeretnek eljönni hozzánk, mert sehol máshol nem tapasztalnak olyan hangulatot, körítést, mint nálunk.  A külföldiek körében elterjedt az a mondás, mely szerint kétféle triatlonos van a világon. Az egyik, aki már járt Tiszaújvárosban, a másik pedig, aki szeretne ellátogatni hozzánk! Az elit mellett  – azonos díszletek között – idén is lesz junior Európa-kupa és Magyar Utánpótlás Gála, ami szintén fontos és rendkívül nagy érdeklődéssel kísért összetevője a programnak.

 

Természetesen olimpiai A kerettag versenyzőink is megosztották hogyan alakul számukra a kvalifikációs időszak. Reményeink szerint találkozhatunk majd velük Tiszaújvárosban is. 

 

Bragmayer Zsanett: – Nagyon megleptem saját magamat az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményemmel a versenyeken, ami teljes mértékben a téli alapozásnak köszönhető. Mentálisan és fizikálisan is más versenyző vált belőlem az elmúlt évekhez képest. Nagyon élvezem, amit csinálok és teljes mértékben a párizsi olimpia van a fókuszban. Egyelőre tényleg elmondhatom, hogy amit elterveztünk, azt meg is tudtam valósítani. 

 

Lehmann Csongor: – Célom idén, hogy a világbajnoki sorozat versenyein top 10-es helyezéseket érjek el, hogy még előrébb lépdelhessek a kvalifikációs listán. Az idei évben a jövő évi olimpiai felkészülést próbáljuk modellezni, kísérletezünk. A párizsi tesztverseny lesz a szezon egyik kulcsversenye, ami kiválóan szimulálhatja a jövő évi játékokat. Szeretnék továbbra is a nemzetközi ranglistákon a legelőkelobb helyen álló magyar versenyző maradni, de ehhez nagyon jó eredményekre lesz szükség, mert nagyon erős a csapatunk.

 

Dévay Márk: – Úgy gondolom jól halad a kvalifikáció és a felkészülés is a szezonra.

Sok verseny lesz idén is, azokból lehet válogatni. A WTCS versenyek az első számúak és ezeken kívül világkupa futamokon is indulok. 

 

Faldum Gábor: – Az olimpiai kvalifikációm első éve a terveim szerint haladt. A 2023-as év eleje bíztatóan indult az edzések és versenyek tekintetében is. Sajnos az elmúlt hónapban sérüléssel bajlódom, így nagy valószínűséggel csak júniusban állok legközelebb rajtvonalhoz. Most az a legfontosabb, hogy minél elobb egészségesen tudjak visszaállni a munkába.

 

Bicsák Bence: – Az elmúlt 10 hónap alatt sokat erősödtem és most már jól érzem magam edzéseken. Nem gondolkozom túlságosan előre, mindig csak a következő versenyre koncentrálok. Még mindig bőven a tanulási folyamatban vagyok, és végre jól érzem magam, és hiszek benne, hogy idővel jönni fognak a jó eredmények is. Tavaly már egy Bermudai 8. helyet fel tudtam mutatni, még egy pár hasonló eredményt várok magamtól idén.  Végre megtanultam türelmet adni magamnak, dolgoznom kell tovább keményen, minél több pofont kapok, annál többször kell felállnom belőle. Hosszú még az út, amin elindultam, de ki fogok tartani a végéig.

 

Az egyéni versenyszámok mellett, mix váltóban is kvalifikálnia kell magát a jelenleg a 16. helyen tanyázó magyar mix-váltónak. Legutóbb, Tokióban a Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás alkotta kvartett a 11. helyet érdemelte ki. 

 

Fotó: Sáfrán Hunor

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...