Sajtótájékoztató a 17. TVK Triatlon Nagyhétrol

2015.07.31.Korábbi hírek

SAJTÓANYAG  ( 2015. JÚLIUS 28.)                      

Kilencnapos tiszaújvárosi triatlon-ünnep

A Rió de Janeiró-i olimpiai kvalifikációs versenyét, a világon egyedülálló módon, megszakítás nélküli 19. TVK ITU Triatlon Világkupát magába foglaló, a sportot, a kultúrát és a gasztronómiát kiválóan ötvözo 17. TVK Triatlon Nagyhét augusztus 1-9. között várja a sportbarátokat, és kikapcsolódni vágyókat.

Az ETU Triatlon Junior Európa-kupát és a TREK Magyar Utánpótlás Gálát is tartalmazó legnagyobb hazai triatlon fesztivál részleteit 2015. július 28.-án, a budapesti Larus Étteremben ismertették a házigazdák.

Rióért is csatáznak Tiszaújvárosban

 A 19. TVK ITU Triatlon Világkupára 41 országból érkezo, száznál több férfi és a 30 nemzetet képviselo közel száz indulót felvonultató noi vk-rajtlistáján olyan nagy nevek szerepelnek, mint a londoni olimpia ezüstérmese, a svéd Lisa Norden, továbbá az Európa- és világbajnoki, világkupa érmesek, mint az ausztrál Felicity-Sheedy Ryan, a brit Lucy Hall, illetve a férfiaknál a spanyol Francesc Godoy, a francia Anthony Pujades és az orosz Polyansky-fivérek.

A szombati selejtezo futamokban a magyarok közül  a tavalyi tiszaújvárosi vk-ezüstérmes Vanek Margit (Budaörsi TKE), a 2014-es 4. helyezett Kovács Zsófia (Budaörsi TKE), továbbá Horváth Gréta (Kaposvári AC), Horváth Zsanett (UNIQA Team Újbuda TC), Hargitai Henrietta (UTE), a férfiaknál a tavalyi tiszaújvárosi gyozelmével sporttörténelmet írt Vanek Ákos (Budaörsi TKE), a 2014-es bronzérmes Ifj. Faldum Gábor (Mogyi Baja-Pécs), az idei Európa-bajnokság 10. helyezettje, Tóth Tamás (Budaörsi TKE), továbbá Bicsák Bence (PSN Zrt.), Czigány András (Mogyi Baja-Pécs), Király István (Mogyi Baja-Pécs), Szatmári Levente (UNIQA Team Újbuda) és Tarnai László (Dr. Bátorfi KTK) próbálja meg kiharcolni a vasárnapi, mindössze 25-25 sportolót felvonultató fináléba jutást.

Idén is Team ITU Tiszaújvárosban

Tiszaújváros 2007, 2009, 2010, 2013, és 2014 után idén is része a Team ITU- programnak. 2015-ben az új-zélandi New Plymouth, a kínai Chengdu és a mexikói Huatulco után Tiszaújváros a negyedik állomás, melyet követoen, osszel még a török Alanyába „látogat” a Team ITU.

A program célja, hogy támogassa a fejlodo (korábban olimpiai résztvevo nélküli) nemzeti szövetségek versenyzoit, akik potenciális résztvevoi lehetnek a 2016-os Rio de Janeiro-i ötkarikás játékoknak.

A támogatás révén a spanyol Andreu Alfonso vezetoedzo közremoködésével egy héten át Tiszaújvárosban készülhet a világkupára Ron Darmon (Izrael), Lawrence Fanous (Jordánia), Shen Yen Hsieh (Tajvan), Drikus Coetzee (Namíbia), Abdulla Attiya (Bahrein), Matthew Wright (Barbados), Chia Chia Chang (Tajvan), Kaidi Kivioja (Észtország) és Fabienne St. Louis (Mauritius). Érdekesség, hogy a junior Európa-kupán induló bahrain-i versenyzo az elso, aki a közel-keleti országból csatlakozik a Team ITU-hoz. A tiszaújvárosi felkészülést a francia David Bardi és a spanyol Vicent Beltran edzoként segíti.

A szakmai háttér mellett az ITU (Nemzetközi Triatlon Szövetség) biztosítja a szállást, étkezést és az utazási hozzájárulást is az érintett versenyzoknek. Tiszaújváros 2006 óta állandó helyszíne a különbözo ITU sportágfejlesztési projekteknek, több edzotábornak is a helyszíne volt az elmúlt években és változatlanul itt moködik az ITU egyetlen akkreditált edzoközpontja.

A világkupa díszletei között

Idén is összemérik tudásukat az ETU Triatlon Junior Európa-kupa résztvevoi. A mezony létszáma évrol-évre gyarapodik, idén már-már vetekszik a felnott vk indulóinak számával. Ez nem könnyíti meg a magyar fiatalok dolgát, akik számára a hazai környezet sokat segíthet a helytállásban.

Szintén a világkupa pályáján, díszletei és közönsége elott, augusztus 9-én rendezik meg a TREK Utánpótlás Gálát, Magyarország legjobb gyermek és serdülo korosztályos versenyzoi számára. A versenyre korosztályonként és nemenként a 16-16 legjobb gyermek, illetve serdülo triatlon ranglista-helyezéssel bíró versenyzo kap meghívást. 

Emlékmo a Közösségépítonek

Dr. Márkus Gábor neve az 1990-es évek elejétol fogva összefonódott a triatlonsporttal. o volt az, aki néhány lelkes barát támogatásával meghonosította Tiszaújvárosban ezt az addig ismeretlen mofajt. A húsznál több Tisza Triatlon és klubcsapat országos bajnokság, majd 1997-tol a világkupa, 1999-tol a Triatlon Nagyhét, az ennek keretében megrendezett klubcsapat vb, a klubcsapat Eb, a foiskolai-egyetemi világbajnokság, mind-mind remek alkalmat kínált arra, hogy a településen élo emberek a pálya szélén, a tömegsport-eseményeken, a kulturális- és gasztronómiai programokon összekovácsolódjanak, kialakuljon bennük a lojalitás a város, és a sport iránt. Dr. Márkus Gábor a sok-sok hazai és nemzetközi elismerés, kitüntetés ellenére mindvégig példaértéko alázattal munkálkodott a városért, szeretett sportágáért, egészen 2013. augusztusáig, amikor tragikus hirtelenséggel befejezte földi pályafutását. Elvesztését követoen családja, az önkormányzat, a rendezoi csapat tagjai folytatják a nevével fémjelzett munkát. Bráz György, Tiszaújváros polgármestere 2014. tavaszán kezdeményezte az önkormányzati képviselok felé, hogy köztéri szoborral is állítsanak emléket a város Díszpolgárának, dr. Márkus Gábornak.

 

Forrás: Szocs István

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...