Öt magyar a világkupa top10-ben!

2019.07.15.Korábbi hírek

A 21. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét július 14-i, vasárnapi MOL Napján nem akárhogyan kezdodött a világon egyedülálló módon, megszakítás nélkül,  zsinórban 23. alkalommal megrendezendő világkupa női versenye: az első tízben három magyar lány jött ki a vízből. Az élete első felnőtt világkupáját teljesítő Putnóczki Dorka második, a jelenlegi legjobb világranglistás hellyel rendelkező Bragmayer Zsanett a nyolcadik, míg U23-as világbajnoki ezüstérmesünk, riói olimpikonunk, Kovács Zsófia a tizedik helyen indult el, hogy minél gyorsabban felpattanjon kerékpárjára.

Mire visszaértek az első kerékpáros körről a hölgyek, becsatlakozott a közönség tájékoztatásába, az egykori kiváló úszó, a Széchy Tamás iskolájában pallérozódott Benjamin Sanson is. A jelenleg Franciaországban edzősködő, „Benji” becenéven ismert showman egykori tiszaújvárosi légiósként társaival részese volt a klubcsapat Európa-bajnoki ezüstéremnek, valamint több magyar bajnoki címnek is. Péter Attilával  – nem először – alkotott remek párosuk ezúttal is plusz színfoltot hozott az egyébként is fesztivál hangulatú eseményhez.

A második váltás után mindhárom versenyzőnk a 19 tagot számláló első bolyban tudta folytatni.  5 kilométernél távolodni látszott ez a vonat, mert az őket követők már 20 mp fölött hátrányban tekerhettek. Újabb három kör elteltével annyiban változott a helyzet, hogy a különbség további 15 egységgel nőtt. Mire pedig a kerékpárról futásra váltottak a hölgyek, a csoport előnye egy percre „rúgott”. A négy körből álló 5 kilométeres futás elején az ausztrálok,  ragadták magukhoz a kezdeményezést, de Bragmayer is velük tartott. A második körben Kovács lódult neki alaposan, olyannyira, hogy a tomboló közönség a harmadik kör elején már az első helyen köszönthette őt a versenyközpontban.  Időközben a cseppet sem fáradó Emma Jeffcoat is begyújtotta rakétákat, és sprintereket is meghazudtoló tempóban teljesítette a hátralevő távot és nyerte a magyar világkupa futam 23. állomását. Mögötte óriási volt a tülekedés, a 2013-as tiszaújvárosi világkupa bronzérmese, az osztrák Sara Vilic, az ausztrál Kelly-Ann Perkins, a spanyol Miriam Casillas Garcia egy másodpercen belül esett be a célba.  A fantasztikusan hajrázó Bragmayer Zsanett a nagyon előkelő hatodik helyen zárt. Közvetlenül mögötte futott be Kovács Zsófia, míg az elit felnőtt mezőnyben most debütáló junior Európa-bajnok Putnóczki Dorka a 25. helyen fejezte be a versenyt.

Eredmények

Nők (750 méter úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás):  1. Emma Jeffcoat (ausztrál) 59:28 perc, 2. Sara Vilic (osztrák) 59:29, 3. Kelly-Ann Perkins (ausztrál) 59:29,… 6. Bragmayer Zsanett (magyar) 59:38, 7. Kovács Zsófia (magyar) 59:45, …25. Putnóczki Dorka (magyar) 1:02:08 óra.

Lehmann Csongor 5 mp-re a dobogótól

A nap második világkupa fináléjában, a férfiak versengésében – a nőkhöz hasonlóan – szintén érdekeltek voltunk az úszás legjobbjai között. A 2012-es tiszaújvárosi világkupa ezüstérmesével, a francia Aurelien Raphael-el Dévay Márk mászott ki elsőként a Dísztó partjára, de 10 mp elteltével ott az oroszok kétszeres magyar világkupa győztese, Dmitriy Polyansky és a házigazdák 2018-as junior világbajnoka, Lehmann Csongor is. A riói olimpiát is megjárt Tóth Tamás és a sokszoros magyar bajnok Lehmann Bence sem volt messze.  Az ő hátrányuk alig 10 mp volt, míg a riói olimpia 20. helyezettje, Ifj. Faldum Gábor fél percnél több előnyt engedélyezett az előtte haladóknak.

A kerékpározás második körében Dévay egyedül szökött, de 5 km elteltével bedarálta őt egy  27 tagú nagy boly, melyből a cseh Jan Volar is szökni próbált, de ez sem vezetett sikerre, újabb 2,5 km elteltével újra  együtt haladt a nagy boly, melyet a 20 km végén az orosz Ilya Prasolov vezetett be a depóba. Négy magyar ott volt ebben a sorban, a 6. körben defekt miatt kerékcserére kényszerülő If. Faldum Gábor azonban jelentős hátrányban, a mezőny végén folytathatta a versenyt, a közönség külön biztatása mellett.

Egy futókör után 18 tagúra csökkent a többszörös Afrika-bajnok, junior vb bronzérmes dél-afrikai Wian Sullwald vezette élboly. A második 1250 méter végén Lehmann Csongor ötödikként, Tóth Tamás hatodikként, Dévay Márk kilencedikként  jött vissza, „felrobbantva” a lelátók hangulatát. A 3-4. körben a dél-afrikai sportoló mellett az ausztrál Ryan Fisher, a brit Barclay Izzard, az amerikai Eli Hemming és Lehmann Csongor igyekezett döntésre vinni az érmek sorsát. Nos egyikük sem járt sikerrel, így az utolsó pillanatokig nyílt maradt a küzdelem. Lehmann Csongor nagyon bátran az élre állt 600 méterrel a vége előtt, de idősebb vetélytársai ezúttal vissza tudták verni támadását. Az első három helyezett 1 másodpercen belül esett be a célba, nyert az amerikai fiú, de ami számunkra szívmelengető, a 20 éves, tiszaújvárosi színeket képviselő Lehmann Csongor legjobb magyarként negyedikként fejezte be a legendás hazai elit világkupát.

–          Az úszás első bójájánál kaptam pár taslit, de sikerült felzárkóznom, jó pozícióban zártam ezt a számot – értékelte teljesítményét Lehmann Csongor, aki civilben a Miskolci Egyetem gazdaságtudományi karának hallgatója.  – A kerékpározás közepén összeállt egy nagy boly, de nem volt egyetértés közöttünk, sok volt a rángatás, a veretés jó páran szökni próbáltak. Egész jó helyen, a mezőny első harmadában kezdhettem meg a futást, egy nem túl jó depózás után. Az első két körben a felzárkózásért futottam, és ez sokat kivett belolem. A második két körben már lehetett látni, hogy hajrá befutó lesz. A célegyenesben vetélytársaim begyújtották a rakétákat, sajnos, ekkor már nem tudtam velük maradni. Nagyon nagy erőt, löketet adott nekem ez a csodálatos közönség, melyet ezúton is köszönök szépen!  Boldog vagyok, és örülök a 4. helynek! Elottem a jövo!

Az érmeket Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója és Lőrincz Kata, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára, a virágokat és pénzdíjakat dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere  és Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) elnöke adta át a célba érkezést követő eredményhirdetésen.

A tiszaújvárosi Főtér színpadára este 8 órakor a női és férfi verseny top20 helyezettjét szólítják fel, hogy megajándékozzák őket egy egyedi emléktárggyal.

Férfiak (750 méter úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás):  1. Eli Hemming (amerikai) 53:43, 2. Ryan Fisher (ausztrál) 53:44, 3. Wian Sullwald (dél-afrikai), 4. Lehmann Csongor (magyar) 53:49, 7. Tóth Tamás (magyar) 54:04, …10.  Dévay Márk (magyar) 54:10, …20. Lehmann Bence (magyar) 54:34, …29. Ifj. Faldum Gábor (magyar) 56:22.

Szűcs István sajtóreferens

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...