Les McDonald emlékére

2017.09.5.Korábbi hírek

Sajnálattal közöljük a szomorú hírt, hogy Les McDonald, a Nemzetközi Triatlon Szövetség Tiszteletbeli Elnöke 84 éves korában elhunyt. McDonald az ITU elnöki posztját töltötte be a Nemzetközi Szövetség megalakulásától,1989-tol egészen 2008-ig és jelentos szerepet játszott a triatlon sport Nyári Olimpiai Játékok programjába kerülésében. A család és a barátok mellett gyászolnak a sportolók, rajongók és az egész triatlonos közösség.


Marisol Casado, az ITU elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja szerint Les csodálatos ember volt, akire mindig a triatlon-család tagjaként fognak gondolni. Kiemelkedo szerepet vállalt a sportág nemzetközi fejlesztésében; az életét a triatlonnak szentelte. Az o látásmódját viszi tovább az ITU arra gondosan odafigyelve, hogy a sportág mindig a sportolókról szóljon.

Loreen Barnett, az ITU alelnöke és egyben McDonald jó barátja szerint Les legjelentosebb hagyatéka az a számos lehetoség, amit a noi sportolóknak, bíróknak és szervezoknek biztosított a triatlon világában. Szontelen kiállt a noket illeto egyenlo jogokért.  


1933 április 30-án született Angliában. Már fiatalon elkezdett dolgozni, 14 éves korában pedig megismerte és megszerette a hegymászást és a túrázást. Egy ausztriai hegymászó és síelo út során ismerkedett meg élete párjával, Monique-kal, akivel 1954-ben keltek egybe és telepedtek le Vancouver-ben, ahol McDonald villanyszereloként kapott állást. Három gyermekük született, Ian, Helen és Daniel.

A Grouse Mountain Ski Club tagjaként segített a térség elso hegymászó rendezvényeit megszervezni és edzoként is tevékenykedett a BC ski csapatnál. Késobb tagja volt annak a csoportnak, akik megalapították a Whistler síparadicsomot.


McDonald 1970-ben kezdett maratonokon indulni majd néhány barátjával közösen megismerkedtek a triatlonnal Kaliforniában, a hírét pedig egészen Vancouver-ig vitték. Az elso kanadai triatlon versenyt Vancouverben, 1981-ben rendezték meg. A nyolcvanas években McDonald fáradhatatlanul dolgozott a triatlon sport szervezeti hátterének felépítésén. 1983-ban egy bizottságot vezetett, amely munkájának köszönhetoen létrejött a British Columbia Triathlon Association. Egy évvel késobb létrehozta a Kanadai Triatlon Szövetséget, aminek 1996-ig volt az elnöke. Mindeközben aktívan versenyzett, korosztályos bajnokként számos megmérettetésen vett részt. Az Ironman táv is magával ragadta; 1983-tól 5 egymást követo éven keresztül nyerte meg kategóriájában a világbajnokságokat, miközben világrekordokat állított fel.


1988-ban egy telefonhívás megváltoztatta az o és a sportág sorsát is. A vonalban Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke volt, aki McDonald segítségét kérte a triatlon Olimpiai programba kerülésében. McDonald és a svéd származású Sture Johansson létrehozott egy csapatot, akik a sportág nemzetközi szövetségének megalkotásán dolgoztak. 1989-ben végül létrejött az ITU, aminek elso elnöke McDonald volt.

A kitartó munka és a sok áldozathozatal kifizetodött 1994-ben, amikor a NOB hivatalosan is bejelentette a triatlon debütálását a Sydney-i Olimpián 2000-ben.


Les McDonald közel 20 évet szentelt az ITU-nak annak érdekében, hogy a sportág nemzetközileg egyre népszerobbé váljon. 2008-ban a McDonald által mentorált Marisol Casado került az ITU élére. Az elnöki pozíciót azóta is o tölti be miután 2016-ban harmadszorra is megválasztották.

McDonald az elmúlt évek során számos kitüntetést és életmodíjat is kapott Kanadától, a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól és az ITU-tól is a sport területén végzett kitartó és tiszteletre méltó munkájáért.


Forrás: triathlon.org

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...