Két magyar érem a junior Európa-kupán

2019.07.15.Korábbi hírek

Az elsőként elindított női futamban Kropkó Márta jött ki elsőnek a partra, aki 6:32 perc alatt hagyta maga mögött az 500 métert. Másodperceken belül további négy magyar triatlonos – Holánszky Laura, Horváth Karolina Helga, Botka Anikó, és Tóth Anna  követett. A mieinkhez csatlakozott a 12,5 kilométeres, öt körös kerékpározás elején a szlovák Zuzana Michalickova. A második körre 12 tagúra duzzadt a vezető boly, mely 20 mp fórt jegyezhetett. ekkor. Az időközben eleredt esőben, a 3. körben sajnos hatan elcsúsztak tekerés közben, a mieink közül Kropkó és Horváth úszta meg a bukást és maradt ott az élcsoportban. Újabb egy kör elteltével négyen haladtak elől, a két magyar lány mellett a német Sophie Rohr és az olasz Costanza Arpinelli tekert együtt. A második váltásnál ez a kvartett 23 mp előnnyel indult a három körből álló, összesen 3,6 kilométeres futásra. 1200 méter után az olasz lány és Horváth ért vissza a versenyközpontba, míg Kropkó a harmadik  volt ekkor,  7 mp hátrányban. Costanza és Karolina tartotta az üldözőket, olyannyira, hogy a következő mérőpontnál már 26 mp-el vezettek a harmadik helyért csatázó Mártával szemben.  Az utolsó kilométeren az olasz lánynak volt még egy sebességfokozata, így o nyert, de Horváth Karolina Helga ezüstje és a bronzérmét az osztrák Magdalena Früh ellen sikerrel megvédő Kropkó Márta is óriási elismerést érdemel.

Dévay Zsombor ötödikként zárt

A férfiak úszása Nicolo Strada révén olasz részsikert hozott, de ott volt a sarában a tavalyi győztes Karai Levente is. A kerékpározás első két körére egy 17 tagú csoport állt össze, melyben ott tekert Dévay Zsombor és Sinkó-Uribe Ábel is. Újabb 2 kör elteltével Dévay Zsombor vezette az élbolyt, melyet 12 mp-re követett a fent említett másik két magyar fiú.  A depózásnál a német Simon Henseleit kapta össze magát leggyorsabban, és robbant ki a futópályára. Dévay az ötödik pozícióban kezdhetett el futni egy 12 tagú csoportban, ahol ott volt az új-zélandiak 2018-as ifjúsági olimpia bajnoka, Dylan Mccullough is. Karai , Sinkó, Dobi Gergő  és Kiss Gergely fél perc hátrányt szedett össze ekkorra. A futás első körében még a német fiú vezetett, de nagyon ott loholt mögötte a svájci Sasha Caterina, majd tizedikként Dévay Zsombor. A második körben az élen nem változott a helyzet, Dévay viszont a negyedik helyre zárkózott. Az utolsó pár száz méteren Henseleit nem lassult, megőrizte előnyét és megnyerte a magyar Európa-kupa futamot a svájci Caterina és honfitársa, Chris Ziehmer előtt. A mieink közül hárman végeztek a top10-ben, Dévay Zsombor ötödik, Karai Levente hetedik, Sinkó-Uribe Ábel nyolcadik lett, megelőzve a 9. helyen záró ifjúsági olimpiai bajnokot.

A célba érkezést követően megtartott eredményhirdetésen az érmeket Martin Breedijk, az az Európai Triatlon Szövetség (ETU) elnökségi tagja, a virágokat és a pénzdíjat Renato Bertrandi, az ETU elnöke adta át.

A 14. ETU Triatlon Junior Európa-kupa eredményei:

Nők (500 m úszás, 12,5 km kerékpározás, 3.6 km futás): 1. Costanza Arpinelli (olasz) 41:40 perc, 2. Horváth Karolina Helga (magyar) 41:44, 3. Kropkó Márta (magyar) 42:06, …14. Botka Anikó (magyar) 43:33, …22. Tóth Anna (magyar) 45:03, 23. Kovács Fruzsina Dóra (magyar) 45:14, …26. Peszleg Dominika (magyar) 46:09 . Holánszky Laura (magyar) nem tudta befejezni a versenyt.

Férfiak (500 m úszás, 12,5 km kerékpározás, 3.6 km futás): 1. Simon Henseleit (német) 37:03, 2. Sasha Caterina (svájci) 37:09, 3. Chris Ziehmer (német) 37:15, …5. Dévay Zsombor (magyar) 37:19, … 7. Karai Levente (magyar) 37:27, 8. Sinkó-Uribe Ábel (magyar) 37:31, …20. Kiss Gergely (magyar) 38:21, …23. Dobi Gergő (magyar) 38:48.

 FOTÓ: Farkas Zoltán

Szűcs István sajtóreferens

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...