IM 70.3-as VB

2015.09.10.Korábbi hírek

Idén az ausztriai Zell am See-ben rendezték az IM 70.3-as VB-t, elso alkalommal Európában. A helyszín közelsége alkalmat adott több magyar versenyzonek a részvételre – ok foként itthon, tavaly Budapesten kvalifikálták magukat.

 

A VB sajátossága volt, hogy nagyon nehéz, hegyes pályán rendezték meg, ami foként egy db 13 km-es mászást takart a kerékpáros szakasz folyamán. A magyarok kissé tartottak ettol, hiszen nálunk alpesi emelkedokhöz nincs sok szerencsénk. Ennek ellenére és a kedvezo, szinte optimális idojárásnak köszönhetoen minden magyar sikerrel vette az akadályt, ami nem meglepo , hiszen a VB-re minden korosztályból csakis a világ legjobbjai jutottak ki.

Soha ennyi jól felkészült és szuper-fitt triatlonistát nem láttam egy helyen, egy versenyen rajthoz állni! A nagyon hasonló színvonalnak köszönhetoen még a hosszú emelkedo sem rázta szét a mezonyt, az amator versenyzok folyamatos bolyokban jöttek, a versenybírók meg bokezoen osztották a lapokat: aki átlépte a tiltott felezovonalat annak pirosat, aki maradt a sávjában és egyben a bolyozási- szintén tiltott- zónában annak kéket,ez 4 perces büntetést ért….lehetett választani…

Lapot egy magyar kapott, jelen sorok írójao!

24 éves sportolói pályafutásom elso piros lapja- beletelt néhány másodpercbe mire felfogtam, hogy a meredek és szok lejton lejövetelkor átsodródtam a felezon túlra (amúgy teljesen lezárt útvonalon) és ezért azonnali kizárásban részesültem. Ezt a szabályt nagyon sokan megszegték és akit elkaptak azt meg is büntették.

Nem magam miatt, de nem tartottam szükségszeronek, hogy ennyi (többek között tengerentúli) versenyzot -aki erre a megmérettetésre készült és gyojtött egész éven át- piros lappal hazaküldjenek. Szerintem a versenybírók a verseny tisztaságát és biztonságát hivatottak szolgálni, nem pedig bünteto alakultként vadászni az atlétákat. Nyilván ez egy nagyon személyes élményen alapuló vélemény. A szabályok fontosak, de minden logikát nélkülözo betartatásuk nem lenne szükségszero. (Most nem szeretnék kitérni a szemetelésért kijáró szintén piros lapra….ide tartozik többek között a kieso kulacs és a sisakról lehulló szemvédoo!)

 

A másik szembeszöko jelenség volt, néhány nemzet dominálása a kerékpár szám alatt. Magyarország híresen NEM kerékpáros nagyhatalom: fiaink és lányaink a leginkább ebben a számban maradnak el a legjobbaktól, de ez már régi újság. 🙁

-Az noknél az elmúlt 6-7 évben (nagyjából Chrissie Wellington érkezésével) ugrottak meg a kerékpáros idok, eddig is voltak kerékpáros szupersztárok, de az elmúlt pár évben tömegével kerülnek elo az ismeretlenségbol férfi- teljesítményeket megszégyeníto bringás amazonok.

A férfiaknál a nagy áttörés idén történt meg: szerény számításaim szerint 6! férfi is áttörte a 4: 10-es álomhatárt, ezek közül 4 német. 

Érdekes kérdés lenne boncolgatni mitol lesz egy nemzet kerékpáros nagyhatalom…o! A kerékpáros hagyományok,a munkamorál és/ vagy gazdasági jólét mennyire meghatározó, és van- e esélyünk valamikor is felzárkózni vagy el kell-e költöznie annak aki fel akarja venni ezekkel a „gépekkel ” a harcoto

 

A mieinknél mindössze két elite-nek sikerült kiharcolnia az indulási jogot: a Svájcban élo Halász Annamária mellett nekem, Csomor Erikának.

Annamari szép egyenletes teljesítménnyel lett 20. köszönhetoen annak, hogy mióta kinn készül, sokat erosödött, amit éloben tavaly láthattunk is Budapesten. 

Személyes helyzetemrol már meséltem, méltóbb módon szerettem volna búcsúztatni a szezont.

Az amatoröknél 8 versenyzonk indult, az egyedüli hölgynek, Brassay Rékának sikerült a legjobb helyezést elérnie: egy szenzációs 2.helyet, mindössze 16 mp-cel elmaradva a helyi pályán versenyzo osztrák hölgytol.

Flander Marcink-saját maga bevallása szerint is- 22.helye kissé csalódás, valószínoleg a júliusi nagy duplázása kihúzta a méregfogát…Marci- hasonlóan magamhoz- olykor túl sokat vállal és ennek néha ára van.

A többi magyar is szépen helyt állt, bár sokakon meglátszott a szezon végi forma…elfogyott itt-ott a puskapor. 😉

 

Gratulálok mindenkinek! 

 

eredmények:

 

Elite noi: Halász Annamária  20.hely 4:47:24

 

AG 35-39: Brassay Réka 2.hely 4:48:46

AG 20-24: Erdos Péter 37.hely 5:01:06

AG 30-34: Flander Márton 22.hely 4:29:26

                  Ifj. Czencz Péter 54. hely 4:38:09

                  Váraljai Vázsony 125.hely 4:55:08

                  Kadar Péter 187.hely 5:16:01

AG 35-39: Komáromi Zoltán 76.hely 4:45:50

                  Módos László 99.hely 4:52:09

 

 

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...