17. TVK Triatlon Nagyhét (9.nap)

2015.08.9.Korábbi hírek

Folytatódott a tiszaújvárosi csoda, idén sem maradtunk magyar érem nélkül, a sorrendben 19. TVK ITU Triatlon Világkupán, hiszen Ifj. Faldum Gábor tavalyi bronzát ezüstre cserélte. A nok versenye ausztrál sikerrel zárult, de óriási elismerés illeti Kovács Zsófiát is, aki megismételve tavalyi helyezését, ebben az évben is negyedikként érkezett célba. Szintén negyedik lett Tóth Tamás, akinek ez eddigi legjobb vk-eredménye.

Az augusztus 1-én kezdodött és ma befejezodo 17. TVK Triatlon Nagyhét kilencnapos menetelésének legnagyobb eseménye, a riói olimpia kvalifikációs sorozatába tartozó 19. TVK ITU Triatlon Világkupa  döntoje volt. Elsoként 30 hölgy ugrott a 29 Celsius-fokos városi Dísztó vizébe, ahol három kör, 750 méter leúszása várt rájuk. A kerékpáros depóba vezeto útra az orosz Anastasia Abrosimova lépett elsoként, két amerikai, Erin Dolan és Summer Cook kíséretében . Negyediknek  aquatlon világbajnokunk, a budaörsi  Vanek Margit  mehetett váltani, akitol csak 2 másodpercre volt ekkor az újbudai színekben versenyzo Horváth Zsanett. Harmadik döntosünk, londoni olimpikonunk, Kovács Zsófia csaknem egy perc hátrányt szedett össze, így o a harmadik kerékpáros bolyban kezdhette meg a 20 km-es, nyolc körös bringázást. A második körben, egy nyolcas élboly tagjaként Horváth és Vanek érkezett elsoként. Újabb négy gyors kör elteltével  egy bollyá olvadt össze a mezony, azaz eldolt:  bizony ezúttal is a futás dönt majd a végso helyezésekrol.

A négy körre osztott, 5 km-es futásra váltva két francia, Emmie Charayron és Audry Merle kezdett be nagyon. Hozzájuk zárkózott fel Kovács Zsófia és az ausztrál Felicity-Sheedy Ryan. Vanek Margit is jó pozíciót foglalt el, 14 mp hátránnyal a 11. helyen haladt. 1250 méter elteltével Charayron helyét az olasz Sara Dossena foglalta el a vezeto négyesben, mely újabb körön tartani tudta az oket üldözoket. A befejezo bo egy kilométeren Ryan, Merle és Dossena újítani tudott. A finisben az ausztrál hölgy ellenállhatatlannak bizonyult és nyert. A szintén a budaörsi színeket képviselo Kovács Zsófia csodálatos futással ismételte meg tavalyi tiszaújvárosi világkupa eredményét, ezúttal is a rendkívül elokelo negyedik helyre rangsorolták. A tavalyi ezüstérmes Vanek Margit mindent megpróbált a felzárkózás érdekében, mely ezúttal a kilencedik helyhez volt elég a rendkívül eros mezonyben. A tikkasztó hoségben Horváth Zsanett nagyon elfáradt a végére és 27.-ként érkezett meg a célba.

 

Eredmények:

1.

16

FELICITY SHEEDY-RYAN

AUS

 

1:00:54

2.

5

AUDREY MERLE

FRA

 

1:00:55

0:01

3.

1

SARA DOSSENA

ITA

 

1:00:56

0:02

4.

3

ZSÓFIA KOVÁCS

HUN

 

1:01:05

0:11

9.

26

MARGIT VANEK

HUN

 

1:01:41

0:47

27.

15

ZSANETT HORVÁTH

HUN

 

1:04:09

3:15

 

Szökés után, irány a dobogó!

A 31 sportolót  felvonultató  férfi dönto úszós száma francia fölényt hozott, hiszen az elso négy között hárman is a gallkakasos nemzetet képviselték. A magyar kvartettbol Tóth Tamás és Ifj. Faldum Gábor a 10-11. helyen jött ki a vízbol, de 18 mp-re mögöttük ott volt Király István is, majd pár másodpercre megjött Tarnai  László. A 2012-ben a tiszaújvárosi vk-dobogón álló Anthony Pujades, és Aurelien Raphael , honfitársuk, Raoul Shaw, továbbá az orosz Igor Polyanskiy  kerékpáros szökést kezdeményezett, mely a harmadik körre gyengülni látszott, 12 mp-re robogott mögöttük a Tóthot és Faldumot is soraiban tudó „gyorsvonat”. Féltávnál a 2014-ben itt bronzérmes Ifj. Faldum Gábor szökésre szánta el magát a dán Andreas Schilling oldalán. A páros olyannyira jól dolgozott együtt, hogy a hátralevo körökben folyamatosan növelték elonyüket, melynek köszönhetoen 22 mp-el hamarabb pakolhattak le a depóban, mint vetélytársaik.  1250 méter futás után még a szökevények vezettek, de 10 mp-re ott loholt mögöttük Polyanskiy és az ötödik helyre felzárkózott Tóth Tamás. Amikor másodszor értek vissza a versenyzok a lelátókhoz, az orosz vezetett, Faldummal a nyakán, Tóth pedig negyedikként koptatta a forró aszfaltot. Újabb kör elteltével maradt az élen Polyanskiy és Faldum, akiket az utolsó 1250 méteren még többen megpróbálták utolérni, hiába. Az arany az oroszé lett, akinek testvére, Dmytry, 2009-ben ismerhette meg  milyen elsonek lenni Tiszaújvárosban. Faldum Gábor tehát újabbat lépett elore a vk-dobogón, ezüstérmes lett! Az ezúttal is jelesre vizsgázó közönség hatalmas üdvrivalgása közepette érkezett célba élete legjobb világkupa eredményét elérve, a bronzról mindössze 6 másodperccel lemaradó Tóth Tamás.  Dicséret illeti a végére nagyon elfáradó, de a versenyt becsülettel befejezo Király Istvánt és Tarnai Lászlót is.     

Ezüstös gondolatok

–          Elképesztoen nagy verseny volt! Jó úszással kezdtem, az elso tíz között éreztem magam, melyet a vízbol kiérve az edzom meg is erosített. A bringázás során hamar összeállt egy jó sor, de a 3. kör után úgy gondoltam, ki kell használnom, hogy a jó futók közül sokan mögöttünk vannak. Ekkor lógtunk meg a dán sráccal, akivel keményen összedolgoztunk. A futásra kicsit nehezek voltak a lábaim, de örültem, hogy tartani tudtam a lépést orosz vetélytársammal. Jól éreztem magam,  a sprintre azonban  már nem maradt erom. – fogalmazta meg elso gondolatait a célban ifj. Faldum Gábor.   

A férfiak  célba érkezését követoen megtartották  mindkét elit finálé  elso három helyezettjeinek  eredményhirdetését a versenyközpontban. Az érmeket Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a 17. TVK Triatlon Nagyhét Szervezo Bizottságának társelnöke és dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség  elnöke, míg  a virágokat Antonio Armany, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) ügyvezeto igazgatója  és Huff Zsolt, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója nyújtotta át a dobogósoknak.

A ceremónia elmaradhatatlan részét jelentette a közös pezsgozés, melynek kellékeit Lehmann Tibor forendezo és Márkus Balázs, a Szervezo Bizottság társelnöke biztosította a boldog medalistáknak.

 

Eredmények:

1.

4

IGOR POLYANSKIY

RUS

 

54:11

2.

1

GÁBOR FALDUM

HUN

 

54:18

0:07

3.

5

ANDREAS SCHILLING

DEN

 

54:24

0:13

4.

29

TAMÁS TÓTH

HUN

 

54:30

0:19

 

30.

12

ISTVÁN KIRÁLY

HUN

 

57:33

3:22

31.

25

LÁSZLÓ TARNAI

HUN

 

58:03

3:52

 

A 19. TVK ITU Triatlon Világkupa legjobb 20 noi és férfi versenyzojének legendásan óriási hangulatú eredményhirdetése 21 órakor kezdodik a Fotér nagy-színpadán.

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...