17. TVK Triatlon Nagyhét (8.nap)

2015.08.8.Korábbi hírek

Kovács Zsófia, Vanek Margit, Horváth Zsanett, Király István, Tarnai László, Tóth Tamás és  Ifj. Faldum Gábor veheti fel a küzdelmet a 19. TVK ITU Triatlon Világkupa vasárnapi, tiszaújvárosi döntojében a sportág elitjével.

 

A 17. TVK Triatlon Nagyhét  részét képezo 19. TVK ITU Triatlon Világkupa elofutamaiban sprint táv, azaz  750 méteres úszás (3 kör), 20 km kerékpározás (2 kör) és 5 km futás (3 kör) volt a teljesítendo  penzum  a 64 hölgy és a 115 férfi versenyzonek.

Elobb a nok kezdték meg a selejtezoket. Az 1. futamban a tavalyi tiszaújvárosi ezüstérmes Vanek Margit az amerikai Summer Cook és az orosz  Anastasia Abrosimova társaságában az élen fejezte be az úszást.  Londoni olimpikonunk, a korai rajt miatt 10 mp büntetés letöltésére kényszerülo Kovács Zsófia 56 mp-el késobb, a 17. helyen hagyta el a Dísztavat. A középso számban egy közel 20 tagú csoport felért az élen haladókra. A depózás Zsófinak sikerült jobban, míg Margit kicsit elidozött kerékpárjának szabályos elhelyezésével. A futás elso körében Kovács az olasz Sara Dossena mögött másodikként ért vissza a versenyközpontba, de Margit is továbbjutó pozíciót, a 12.-et foglalta el ekkor. Újabb egy kör elteltével a sorrend nem, a különbség viszont módosult, 8 mp-re nott  az olasz javára. A fennmaradó métereken a helyzet nem változott, nyert az olasz lány, Kovács Zsófia másodikként lett a holnapi 30-as dönto részese, míg Vanek Margit a 13. helyen kvalifikálta magát oda. 

A második noi futamban az osztrák Sara Vilic nyerte az úszást, Horváth Zsanett elott. A két körös tekerésre 18 tagú élcsoport verodött össze, melyben ott volt Horváth Gréta is. A depózás után Gréta harmadikként, Zsanett hetedikként rohant ki a futópályára, ahol eleinte a korábbi junior világbajnok, a francia Emmie Charayron diktálta a tempót, Zsanett pedig a negyedik helyen haladt. Egy kör elteltével Zsanett tartotta pozícióját, míg Grétát 17.-nek jegyezték. A hajrá az orosz Arina Shulginának sikerült a legjobban. Horváth Zsanett hatodikként érdemelte ki a vasárnapi folytatás jogát, mely a 18.-ként záró Horváth Grétának ezúttal nem adatott meg.

Idoközben letudták dolgukat a Dísztóban a férfi 1. futam induló is. Eb 10. helyezettünk, Tóth Tamás nem bízta a véletlenre a dolgot, negyedikként csatlakozott a kerékpárra váltók csoportjához. A tavalyi tiszaújvárosi ETU Triatlon Junior Európa-kupa gyoztes Bicsák Bence a 16. helyrol próbált feljebb zárkózni. 10 km elteltével az orosz Igor Polyanskiy és a francia Raoul Shaw sikeres szökést hajtott végre, mintegy fél percre ellógtak társaiktól. Ezt az elonyt az újabb 10 km elteltével  1:10 percre növelték. Az üldözok között ott volt Király István, Tóth Tamás, Tarnai László és Bicsák Bence is. 1600 méter futás után Polyanskiy állt az élre. 56 mp hátrányban két spanyol mellett Tóth Tamás jött meg ötödikként, Király István pedig 7. volt. A középso körben a két magyar fiú az 5-6. helyen tartotta a lépést a szintén a döntoért áhítozókkal. Az utolsó bo másfél kilométeren a szökevények után még kiadó öt helyre három magyar jelentkezett be sikerrel. Király István a 3., Tarnai László a 6.,  míg Tóth Tamás a 7. helyen beérkezve lett döntos.

A 2. férfi selejtezoben nem volt magyar érdekeltség, izgalmas verseny viszont igen. Az ausztrál Matthew Baker vezetésével ért partot a mezony, melynek tagjaiból huszonnégyen tekerték le együtt a 20 km-t. A futás második köre után két francia, egy dán és a 2014-es tiszaújvárosi ezüstérmes azerbajdzsáni Rostyslav Pevtsov , valamint az új-zélandi Sam Ward, az olasz Delian Stateff és a svájci Andrea Salvisberg igyekezett mind jobban elszakadni a mögöttük haladóktól.  A  futás nem módosított az élcsoporton, a végét az azeri kiválóság bírta a legjobban, így holnap szintén harcba szállhat a vk-éremért.

A 3. futamban a francia Anthony Pujades nyerte az úszást, Cigány Andrást  11.-ként köszönthették a parton a nézok. 10 km kerékpározás alatt, a luxemburgi Stephan Zachaeus vezetésével   kilencen verodtek össze az élen, 40 mp-re haladva a 14 tagú, Czigányt is soraiban tudó üldözobolytól. A futásra elokerült a „szürkeségbol”  a britek egyik menoje Gordon Benson, aki alaposan bekezdett, amit sajnos András sem bírt el, már ekkor a 16. helyre csúszott. Újabb egy kör után a brit mellett az olasz Andrea Secchiero, Pujades és az ausztrál Drew Box váltott ritmust mely 17 mp elonnyel járt együtt. A célegyenesbe Pujades vezette be társait, ahová Cigány András – bátor versenyzéssel – a 17.-ként érkezett be. 

A 4. elofutam nyitánya a brit Marc Austin elsoségével zárult, de Szatmári  Levente harmadik, Ifj. Faldum Gábor nyolcadik helyével jelezte, hogy ok is igényt tartanak a biztos döntot jelento elso hét hely valamelyikére. A kerékpározás teljesítése után tucatnyi versenyzo – köztük a mieinkkel – depózhatott az élen, bo egy perces elonnyel. Egy kör után a tavaly, a tiszaújvárosi pódium harmadik fokát elfoglaló Gábor másodikként  – az olasz Davide Uccellari mögött – fogadhatta a közönség biztatását, míg Levente csak 4 mp-re volt az esetleges továbbjutást jelento 9. helytol. Az utolsó 1600 métert Ifj. Faldum  alaposan megnyomta, olyannyira, hogy a célegyenesben megelozte a dán Andreas Schilling-et és nyert. Szatmári számára a tízedik helyen fejezodött be a 2015-ös tiszaújvárosi világkupa.

A nagyüzemek nagyüzeme a TVK Napján

A vasárnapi TVK Nap  9 órakor a TREK Magyar Utánpótlás Gálával veszi kezdetét, melyen a gyermek és serdülo korcsoportos országos ranglista 16-16 legjobb versenyzoje méri össze tudását a délutáni nemzetközi versenyek díszletei között.  

A Club ’96 délben musical részletekkel szórakoztatja az érdeklodoket, majd 13 órakor az ETU Triatlon Junior Európa-kupa noi fináléja résztvevoi kezdik meg a versengést. Az Európa-kupa férfi mezonye 14 órakor kezdi  meg a  helyezéseket eldönto végso küzdelmet.

A Kiskalász zenekar-Salátamánia címo programja 14.45-kor kezdodik a Fotér színpadán.

A 19. TVK ITU Triatlon Világkupa noi fináléja 15.45-kor veszi kezdetét, míg a férfiak 17.10-kor startolnak a Dísztó partjáról.

Az est hátralevo részében, 18.30-tól Fórum-divatbemutót tekinthetnek meg az érdeklodok. A szabadidosport eseményeken egész héten át gyojtött tombolaszelvények sorsolását 19 órakor tartják meg a nagyszínpadon, ahol 19.30-kor a T-Dance, 20 órától pedig a Kozmix együttes szórakoztatja a nagyérdemot.

A 19. TVK ITU Triatlon Világkupa legjobb 20 noi és férfi versenyzojének legendásan óriási hangulatú eredményhirdetése 21 órakor kezdodik a nagyszínpadon.

A 17. TVK Triatlon Nagyhét zárását DJ Lofty produkciója és egy látványos lézer-show jelenti majd.

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...