17.TVK Triatlon Nagyhét (8.nap)

2015.08.8.Korábbi hírek

Hat magyar lány és hét fiú jutott be a mai selejtezokbol az ETU Junior Triatlon Európa-kupa  fináléjába, melyet a tiszaújvárosi  17. TVK Triatlon Nagyhét vasárnapi utolsó napján rendeznek meg Tiszaújvárosban.

A  Nagyhét mai, Trans-Sped Napja a hétvégi nemzetközi versenyek elofutamairól szólt. Az ETU Triatlon Junior Európa-kupa  négy férfi és két noi felvonásában  összesen 38 magyar versenyzo volt érdekelt. A belvárosi Dísztóban megrendezett  500 méteres, 2 körös úszás után 12 km-es (2 kör) kerékpározás, majd 3,2 km futás (2 kör) várt a résztvevokre.

A lányok  1. futamában  a japán Fuka Sega mögött 1 (!) másodperc hátrányban Putnóczki Dorka másodikként jött ki a vízbol. A kerékpározás felénél  a brit Elizabeth Hood csatlakozott a kettoshöz, de a trió elonye mindössze 10 mp volt az üldözokhöz képest. A második depózásra, egy-egy német és osztrák versenyzovel  öt tagúra bovült a szökevény csoport, melynek 45 mp-es elonyét már ígéretesnek nevezhettük.  A futás elso köre után az osztrák lány már nem tudott lépést tartani a többiekkel. Örvendetes, hogy a német Anabel Knoll sikerével befejezodött futam végén –  a negyedik Dorkán kívül – még további két magyar lány, Soós Fanni és Petrov Dorka is beverekedte magát a biztos döntos indulást éro elso tizennégy helyezett közé.

A  2. futam elso versenyszámában legjobb magyarként Jakab Ilka az ötödik pozícióban mászott ki a Dísztó partjára. A bringa végére Fuchs Dóra 3 mp-re megközelítette a vezeto brit  Sophie Alden-t, így gyakorlatilag együtt mentek ki a futópályára. A futamgyozelmet az olasz Alessandra Tamburri szerezte meg. A mieink közül  Sárszegi Noémi ötödikként, Jakab Ilka nyolcadikként,  Fuchs Dóra pedig tizenkettedikként menetelt be a vasárnapi 30-as fináléba.

 A fiúk közel 120 tagú mamut-mezonyére nagyobb kihívás várt, mint a lányokra, hiszen náluk futamonként csak 7 biztos továbbjutó helyet osztottak ki. A 30-as döntobe még a két legjobb idot eléro sportoló csatlakozhatott.

Az elso férfi futam úszásában Dévay Márk utasított maga mögé a vetélytársakat. A kerékpározás közben egy-egy brit, cseh, kazah és francia sportoló haladt vele együtt.  A második depózásnál a tavalyi tiszaújvárosi bronzérmes Dévay ért ki elsoként a futópályára, ahol 1600 méter teljesítése után 12 mp elonyt jegyezhettünk fel a javára.  A befutóig a sorrend nem változott, így magyar részsikernek örülhettünk. A remekül hajrázó, hatodikként célba érkezo  Majoros Csaba révén újabb döntossel gyarapodott a magyar csapat.

A 2. futamban Lehmann Bence vitézkedett, o nyerte az úszást. A középso számra osztrák, dán és olasz sportolókkal kiegészült  kvartettet alkottak, és komoly tempót diktálva, egy percnél is nagyobb elonnyel pakolták le a kerékpárokat. A futás elso idomérésnél a dán Emil Deleuran Hansen-t rögzítette elsoként a számítógép, de Lehmann Bence egy másodperce volt a sarkában. A célig nem változott a sorrend. A futamban hatodik Soós Gergo szintén készülhet a holnapi döntore.

A fiúk 3. selejtezoje is remekül indult, hiszen az úszás végén, az elso ötben három hazai versenyzot – a második Bujdosó Ferencet, a negyedik Hajdú Kristófot és az ötödik Arany Attilát – is láthattunk. A bringázás során  egy húsz tagú csoportban tekerhettek a mieink, akik ennek köszönhetoen másfél percnyi fórral indulhattak ki futni. Ez a versenyszám már nem ment ilyen jól a magyaroknak, a negyedikként rangsorolt Arany Attilán kívül – egyenes ágon – más nem jutott be a legjobb 30 közé.

Lehmann Csongor nem akarta alább adni bátyjánál, Bencénél, így hát o is megnyerte futamának, a negyediknek úszószámát. A kerékpározás végére heten, köztük a tavalyi ifjúsági olimpia egyéni bajnoka, a brit Ben Dijkstra,  elszakadtak  a többiektol. A 3,2 km-es futásban a német Pirmin Frey állt az élre, ot Dijkstra és a fiatalabb Lehmann-fivér követte, egészen a célig. Csongor mellett a szintén rendkívül  okosan versenyzo  Zékány Nagy Patrik   lett finalista.

KÉPALÁÍRÁS:

A tavalyi bronzérmes Dévay Márk rajt-cél gyozelemmel jutott be a fináléba.

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...