Triatlon születésnap: már 40 éves, és egyre jobb formába kerül

2024.07.4.Hír

Különleges születésnapot ünnepel hétvégén a triatlon sportág

40 éve rendezték Magyarországon az első triatlonversenyt, az azóta legendássá vált Vasi Vasembert. 1984-ben még csak lelkes amatőrök embert próbáló hobbijának tűnt a triatlon, mára a világ egyik legnépszerűbb egyéni olimpiai sportágává fejlődött, amelyben a magyar élversenyzők is a világ legjobbjai közé tartoznak. A kerek évfordulót rangos versenyekkel ünneplik a triatlonosok, a Magyar Triatlon Szövetség pedig meglepetésekkel készül.

40 éve kezdődött! 1984-ben Szombathelyen rendezték a 70-es évek közepén az Egyesült Államokból világhódító útjára indult új összetett sportág, a triatlon első hivatalos magyarországi versenyét. Az első Vasi Vasemberen 228-an álltak rajthoz, hogy leküzdjék az 1 km-es úszásból, 50 km-es kerékpározásból és 10 km-es futásból álló távot. A korabeli lapok beszámolói szerint akkor még szinte csodabogárnak nézték az indulókat, és aligha gondolta volna bárki, hogy a triatlon rekordgyorsasággal bekerül az olimpiai programba (Sydney, 2000.), ráadásul az 1984-es vasi vasemberek hazai követői, vagyis a magyar triatlonosok a világ legjobbjai közé tartoznak majd.

Zsúfolt lesz az ünnepi hétvége programja: szombaton rajtol a 40. Vasi Vasember (a negyven év alatt egyszer elmaradt a verseny, ezért nem a 41. következik a sorban), míg ezzel párhuzamosan csütörtöktől vasárnapig tart a hagyományos Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál, melynek csúcspontja idén is a vasárnapi Világkupa futam lesz. 

A párizsi olimpiára készülő magyar csapatból Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor is rajthoz áll a világkupán. Most láthatja őket utoljára a hazai közönség élőben versenyezni az olimpia előtt. emiatt is érdemes tehát ellátogatni Tiszaújvárosba. A harmadik párizsi magyar induló, Bicsák Bence kihagyja a versenyt, mert magaslati edzőtáborban készül.

„Természetesen ott leszek a Tiszaújvárosi Triatlon Fesztiválon, amelyen a világkupa futam tökéletesen illeszkedik az olimpiai felkészülésembe, sőt lendületet, erőt is ad majd, hogy a fantasztikus hazai közönség előtt versenyezhetek. Bízom benne, hogy sikerül megismételnem a tavalyi győzelmemet” – mondta Lehmann Csongor.

„Alig várom a tiszaújvárosi világkupa futamot, amely nagyon közel áll a szívemhez. Ez egy olyan állomása a felkészülésemnek, ahol meg szeretném mutatni, hogy jó erőben vagyok és jól halad a felkészülés, nagyon boldog lennék, ha valóra válna az álmom és felkerülnék a dobogóra” – nyilatkozta Kuttor-Bragmayer Zsanett.

A kerek évforduló alkalmából különleges adással jelentkezik a Magyar Triatlon Szövetség podcast műsora, a meghívott vendégek visszatekintenek a sportág születésének időszakára. További újdonság, hogy mostantól letölthető a Magyar Triatlon telefonos alkalmazás (Android és Apple készülékekre is), június vége óta minden második csütörtökön hallható a Triatlon magazin a Nemzeti Sportrádióban, és mindezek mellett limitált kiadású, sorszámozott, triatlonos karórák is emlékezetessé teszik a 40. évfordulót.

 

„A hétvégén nemcsak a sportág 40. születésnapját ünnepeljük, hanem mindazokat, akik az elmúlt 40 évben profi vagy amatőr szinten kipróbálták a triatlont. Engem is a 80-es évek közepén fertőzött meg a triatlon-láz, és ebből – szerencsére – lehetetlen kigyógyulni. Nagyon bízom benne, hogy a születésnapi tortára majd a párizsi olimpián kerül fel a hab, például egy pontszerző hely formájában” – mondta Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke.

Szintén az idei nyár újdonsága, hogy a Magyar Triatlon Szövetség megnyitotta a versenyeket a szabadidő-sportolók előtt. A “Próbáld ki a triatlont!” elnevezésű sorozat állomásain a korábban megszokottnál egyszerűbben, hivatalos versenyengedély (licensz) nélkül is rajthoz állhatnak mindazok, akik szeretnének megismerkedni a sportággal. Emellett a nemzetközi együttműködések terén is nyit a szövetség, magyar-román együttműködéssel útjára indult a Friedship Series, vagyis a Barátság versenysorozat.

A témakör egyéb hírei

Mozgás-korlátlanul

Mozgás-korlátlanul

Egy sérült ember számára ugyanolyan nélkülözhetetlen a mozgás és az egészségesség, mint egy ép ember számára. A magyar triatlon sport most arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy tárt karokkal...

40. Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál

40. Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál

Idén is tele lesz élménnyel, újdonsággal, ötletes és szórakoztató elemekkel, ugyanúgy, ahogy ezt az elmúlt 39 alkalommal már megszokhattuk, így nem csoda, hogy óriási az érdeklődés, telt ház...