Olimpiai éremszerzés és Nemzeti Triatlon és Paratriatlon Központ kialakítása a cél

2016.10.7.Korábbi hírek

Magyar Triatlon Szövetség: olimpiai éremszerzés és Nemzeti Triatlon és Paratriatlon Központ kialakítása a cél

 

A Magyar Triatlon Szövetség nagyszabású sportágfejlesztési stratégiát mutatott be

Budapest, 2016. október 6.  o Két olimpiai ciklust átölelo, nagyszabású sportágfejlesztési stratégiát nyújtott be a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) az Emberi Eroforrások Minisztériuma számára. A most bemutatott Magyar Triatlon Sportági Stratégia 2016-2024 célja, hogy a következo években a triatlont a magyar sport élvonalába emelje és alkalmassá tegye a kiemelt sportági státuszra. A Szövetség szándéka, hogy nyolc év alatt megháromszorozzák az igazolt és amator versenyzok számát és 2024-ben a sportág megszerezze elso olimpiai érmét. Ennek érdekében, többek közt, az egész országot átszövo Nemzeti Triatlon Hálózat kialakítását, valamint egy egyedülálló Nemzeti Triatlon Központ felépítését tervezik – hangzott el a Zsidai Group támogatásával az Emberi Eroforrások Minisztériumával és a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen megrendezett sajtókonferencián.

A magyar triatlonsport az elmúlt, közel, három évtizedét tekintve legsikeresebb korszakát éli, amelyet az idei évben elért kiváló eredmények is jeleznek. A magyar versenyzok 2016-ban a millennium óta legjobb noi triatlonos olimpiai helyezését, minden idok legjobb férfi olimpiai triatlonos helyezését érték el, megszületett az elso magyar U23-as világbajnoki bronzérem, elso Paralimpiáján rögtön kilencedik helyezést ért el az elso magyar paratriatlonosunk, valamint a triatlon mixváltó az európai bajnokság harmadik helyezést szerezte meg Magyarország számára. Emellett még számos világ- és európa kupa helyezéssel gazdagodtunk.

„Ahhoz, hogy a magyar triatlonsport meg tudja állni a helyét a nemzetközi mezonyben, ahhoz, hogy még eredményesebb legyen, további és átgondolt sportági fejlesztésekre van szükség” – hangsúlyozta a Szövetség sajtótájékoztatóján dr. Bátorfi Béla. A Magyar Triatlon Szövetség elnöke kiemelte:  „szükségünk van a helyi sportszervezést és professzionális felkészülést egyaránt támogató intézményrendszerre és az utánpótlás-nevelés, tehetségmérés biztosítására. Ennek szellemében dolgoztuk ki, és nyújtottuk be az Emberi Eroforrások Minisztériuma számára a magyar triatlonsport nyolc évet átölelo sportágfejlesztési stratégiáját. Célunk, hogy a következo években a triatlont a magyar sport élvonalába emeljük és alkalmassá tegyük nemcsak a kiemelt sportági státuszra, de a rendszeres éremesélyre is.”

Az MTSZ elnöke kiemelte, annak érdekében, hogy a sportág szilárd lábakon állhasson, kidolgozták a Nemzeti Triatlon Hálózat tervét. A hálózat kialakításának célja, hogy országszerte lehetoséget teremtsenek arra, hogy az amator sportolók, illetve a sportág iránt érdeklodok szervezett körülmények között vehessenek részt edzéseken, ezzel is tovább gyarapítva a triatlon egyesületek számát a városokban és a kisebb településeken. A hálózat emellett egységesített rendszerben segítené a versenyzok, az egyesületek és a sportszervezok munkáját. Elso ütemben, 2017-tol kezdodoen az ország nagyobb városaiban és a nagyobb egyesületek székhelyén teremtenek szervezett és támogatott edzési lehetoségeket, a következo évtol pedig edzotermeket, öltözoket, spinning termet, orzött, fedett kerékpár tárolókat és kerékpár szervizeket is magában foglaló létesítményfejlesztési programot indítanak.

 

Nemzeti Triatlon Központot létesítenének

A Szövetség a létesítményfejlesztési koncepció részeként egy egyedülálló edzoközpont, a Nemzeti Triatlon Központ kialakításának terveit is benyújtotta, amely helyszínt biztosítana a széles köro utánpótlás bázis megteremtésére, valamint nemzetközi szinten eredményes versenyzok kinevelésére is.

A tervek szerint egy 10-12 000 négyzetméternyi területen elterülo, modulárisan felépített beltéri atlétikai pályával, kerékpár szimulátorokkal felszerelt, uszodával és vizes edzésekre alkalmas medencével is kiegészített komplex sportközpontot építenének fel. Ebben kapna helyet egy úgynevezett magaslati ház is, amely speciális gépészeti berendezések segítségével 3000 méter magasságot szimulál. Emellett ide tervezik az MTSZ edzo-, versenybíró-, versenyszervezo- és versenyzo oktató és képzoközpontját, valamint a Szövetség központi irodáját és sportorvosi laboratóriumát is. A Központ a para szakág fejlesztéséért is felelne: a Szövetség a Nemzeti Triatlon Központon belül hozná létre a Paratriatlon Alközpontot is.

A nemzetközi szinten is kimagasló színvonalú, mintegy hatmilliárd forint beruházási költségo létesítmény- és hálózatrendszer a tervek szerint 2018 elso negyedévében kerülne átadásra. A központhoz egy kiegészíto szabadvízi edzocentrum is kapcsolódna, melyet az elozetes tárgyalások alapján a budakalászi Lupa-tóhoz telepítene a Szövetség. A közel 2000 méteres szabadvízi úszópálya mellé mobil elemekbol felépített öltözo, szociális rész, illetve biciklitároló rendszer kerülne elhelyezésre, melyet fedett, de nem fotött edzotermi kapacitás és versenyközponti iroda háttér, valamint rendezett kerékpáros- és futó körpálya egészítene ki.

 

2024-ben már olimpiai éremszerzés a cél

A magyar triatlon piac jelenleg évi 5000-7000 rendszeresen versenyzo triatlonost tömörít. A Szövetség célja, hogy a tokiói olimpiáig ezt a rendszeresen versenyzo réteget megkétszerezze, majd a 2024. évi olimpiáig 20 000-22 000 rendszeres triatlon sportoló számára biztosítson szakmailag ellenorzött és támogatott környezetet. A sportolási lehetoségek és a versenyszervezés fejlesztése, az utánpótlás biztosítása, valamint a létesítmények fejlesztése együttesen alapozhatja meg a sportág hosszú távra kitozött versenyeredmény céljait: a tokiói olimpián a pontszerzo helyezés és a 2024-es – remélhetoleg budapesti – olimpián a dobogós helyezés elérését.

 

 

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...