Lehmann Csongor otthon nyert Európa-kupát

2021.07.19.Korábbi hírek

Az elsőként kezdődő női verseny 750 méteres úszása során a brit Sophie Alden és Olivia Mathias, valamint az ausztrál Natalie Van Coevorden bo 20 másodperces előnyre tett szert. Első magyarként, 45 mp-re az élen haladóktól, Bukovszki Tünde indulhatott el a kerékpáros depó felé. A 20 kilométeres, 8 körre osztott kerékpározás felénél az éllovas hármas még tartotta előnyét, Bukovszki a 19 tagú üldöző boly tagjaként tekert ekkor. A második váltásra a két brit lány maradt az élen, de mindössze 18 másodperc volt az előnyük. Az első futókörben Mathias otthagyta honfitársát és egyedül haladt az élen, amit még egy körön át tudott tartani. A harmadik kör végére az olaszok duatlon világbajnoka, Costanza  Arpinelli és a franciák 2015-ös U23-as világbajnoka, Audrey Merle is csatlakozott a brithez. A hajrát azonban Olivia Mathias bírta a legjobban, az ezüst a francia, míg a bronz az olasz versenyzőé lett. A legjobb magyart, Bukovszki Tündét a 20. helyen tapsolhatta meg az ezúttal is jelesre vizsgázó tiszaújvárosi közönség.

Eredmények

Nők (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Olivia Mathias (brit) 1:00:16 óra, 2. Audrey Merle (francia) 1:00:18, 3. Costanza Arpinelli (olasz) 1:00:27, … 20. Bukovszki Tünde (magyar) 1:02:46, …22. Soós Fanni (magyar) 1.03:01, …24. Sárszegi Noémi (magyar) 1:03:15.

A magyarok domináltak

A szombati elődöntok után, a nem hivatalos eredménylista alapján még úgy nézett ki, hogy Sinkó-Uribe Aurél is tagja lehet a férfi döntő mezőnyének, így három testvérpár képviselhette volna Magyarországot. Az időeredmények késő esti pontosítását követően azonban Aurél sajnos éppen lemaradt a 30., továbbjutó helyről, így öttagúra csökkent a magyar „kontingens”.  A nap és az eseménysorozat utolsó rajtjához – késő délután – az Európa-kupa férfi mezőnyének tagjait – köztük a Lehmann-testvéreket, Csongort és Bencét, a Dévay-fivéreket, Márkot és Zsombort, továbbá Sinkó-Uribe Ábelt szólították be a Dísztó partján kialakított ponton hídra. A három körre osztott 750 méteres tempózás első négy helyezettje között három magyart is találhattunk. Dévay Márk jó szokásához híven, 9:02 perc elteltével elsőként jött ki a vízből, de 5 másodpercen belül megtette ezt az olasz Nicolo Strada és a hazai pályán versenyző Lehmann Brothers, azaz Csongor és Bence is. Dévay és Strada gondolt egy merészet, és szökést kezdeményezett a 8 körös kerékpározás megkezdésekor. Még a 6. körben is ok vezettek, bár ekkora az előnyük a felére, 15 másodpercre olvadt. Ezt azt vetítette előre, hogy a 26 tagú üldöző csoport – benne Lehmann Csongorral és Sinkó-Uribe Ábellel a második váltásra még jobban megközelíti, sőt akár utol is érheti őket. Az utolsó kerékpáros körben mindössze 6 másodpercre csökkent a fór, így a depóba érve újra együtt  volt szinte a teljes mezőny. A négy körös, összesen 5 kilométeres futás első körének végén a tiszaújvárosiak 2018-as junior világbajnoka, 2019-es U23-as vb-ezüstérmese, Lehmann Csongor haladt az élen, de közel járt hozzá egy nyolc tagú csoport, soraiban Dévay Márkkal. Újabb egy kör elteltével még mindig a fiatalabb Lehmann vezetett, mögötte két olasz, Michelle Sarzilla és Nicola Azzano szaporázta. A harmadik körre egyre jobban érett a hazai siker, Csongor továbbra is magabiztosan haladt az élen, a cél előtt 100 méterrel arra is maradt ideje és ereje, hogy óriási üdvrivalgás közepette lepacsizzon a kordon mellett szurkolókkal. A top10 tagja lett – nyolcadikként – Dévay Márk, de az idei középtávú országos bajnok Lehmann Bence 13. helye is dicséretes.

–          Nagyon sokat gondolkodtam ezen a napon, talán túl sokat is- fogalmazott a célban Lehmann Csongor. – Komoly elvárásokat fogalmaztam meg magammal szemben, de meg tudtam felelni ezeknek. Borzasztó kemény verseny volt, rendkívül sokat számított a fantasztikus nézősereg, nekik is köszönhetem, hogy kibírtam az élen az utolsó futókört. Nem sokat pihenhetünk, jövő héten edzőtábor, majd pár hét múlva jön Kanadában az U23-as világbajnokság, ahol a dobogó a minimális célom!

Eredmények

Férfiak (750 m úszás, 20 km kerékpározás, 5 km futás): 1. Lehmann Csongor (magyar) 50:09, 2. Michelle Sarzilla (olasz) 50:16, 3. Nicola Azzano (olasz) 50:16, … 8. Dévay Márk (magyar) 50:34, …13. Lehmann Bence (magyar) 50:52, … 24. Sinkó-Uribe Ábel (magyar) 51:29, … 28. Dévay Zsombor (magyar) 53:17.

A díjátadó ceremónián közreműködött Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) elnöke, dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere, Marton Zsombor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója és Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke.

Az eredményhirdetést követően Renato Bertrandi az ETU vezetése nevében, köszönetük jeléül emlékplakettet adott át dr. Fülöp Györgynek, Kindl Gábornak és Lehmann Tibornak, a Tiszaújvárosi Triatlon Napok főrendezojének.


Szűcs István
sajtóreferens

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...