Lehmann Csongor nyerte az U23-as Világbajnokságot

2021.08.22

Lehmann Csongor megszerezte a magyar triatlonsport első U23-as aranyérmét egy nagyon izgalmas verseny végén.

Az 1500 méter úszást követően Csongor az első 11 fős csoportban, a másik magyar induló Dévay Zsombor - éppen lemaradva az első sorról - egy 5 fős üldöző bolyban kezdte meg a kerékpározást. Nem volt tökéletes az összhang az élenállók között és nagyon úgy nézett ki, hogy hamarosan két magyar is a legelsők között teker majd, de végül 15 másodpercnél nem jutottak közelebb az üldözők és az utolsó 13 kilométeren még a hátrányuk is megnőtt. Mindkét magyar versenyző kivette a részét a csapatmunkából, sokat tettek hozzá bolyuk teljesítményéhez.

A leszállás az ausztrál Hausernek sikerült legjobban, szűk 10 másodperces előnnyel haladt Csongor és 5 társa előtt egészen öt kilométerig. A magyar versenyző ekkor úgy döntött felzárkozik az élen állóra és ezt csak német versenytársa Hellwig tudta átvenni. A következő 3,5 kilométeren együtt haladt a három versenyző, minden iramváltást átvettek a társak. Csongor a "végzetes" váltást kb. 9,5 kilométernél tette bele, melyet vetélytársai már nem tudtak átvenni így magyar sikert ünnepelhetett a közönség a célban. Az ezüstérem Hellwigé, a bronz Hauseré lett. Zsombi eközben erős tempót diktálva a 13. helyen ért célba, élete első U23-as világbajnokságán.

Dévay Márk úszása minden korosztályban kiemelkedőnek számított korábban és az elitek között is sokszor mutatta már meg, hogy nem ijed meg a nagy feladatoktól.

Az elit férfiak versenyének első számát a világbajnoki címvédő, Vincent Luis vezette végig, lábvízén Márkkal és a belga Van Riellel. A trió úszás végére minimális előnyt szerzett, melyet tudatos munkával a kerékpározás felére 30 másodperc fölé emelt a 17 fős üldöző csapattal szemben, melyben az aktuális olimpiai bajnok, Kristian Blummenfelt szervezte a munkát. A 40 kilométer végére ennek meg is lett az eredménye Márkék szűk 10 másodperces előnnyel szálltak le futni és vágtak neki a záró 10 kilométernek. A magyar versenyző a megterhelő kerékpározás után tudott futni egy viszonylag egyenletes tempót, mely a 16. helyet jelentette számára a Grand Finalen és a 29. helyet a Világbajnoki Sorozat végén.

A versenyt és a Világbajnoki Sorozatot, Blummenfelt nyerte, edmontoni második helyével az összetett második helyére feljött Van Riel, míg edmontonban harmadik a francia Léo Bergere, de összetettben megőrizte dobogós helyét a versenyen az elrontott úszását követően nagyot zárkozó brit Alex Yee.

Az elit hölgyek versenyét az amerikai Taylor Knibb nyerte (összetettben 2.), a francia Leonie Periault (7.) és az olimpiai bajnok bermudai Florra Dufy előtt, aki ezzel a világbajnoki címet is begyűjtötte. A sorozat harmadik helyét az amerikai Taylor Spivey szerezte meg.

A Grand Finalen nem állt rajthoz, de az összetettben a Világbajnoki sorozat 24. helyén végzett Bicsák Bence, 54. Tóth Tamás, 61. Lehmann Csongor, valamint a hölgyek között 39. Bragmayer Zsanett.

A Grand Final teljes eredménylistái

Borító kép: Tommy Zaferes

Bragmayer és Lehmann az elit sprint távú bajnok

2022.07.02.

Bragmayer Zsanett rajt-cél győzelemmel, míg Lehmann Csongor érett, taktikus versenyzéssel szerezte meg az idei elit sprint ...

Bragmayer Zsanett sporttörténelmi sikere

2022.05.11.

Kuttor Csaba beszámolója, tanítványa, Bragmayer Zsanett Esport VB ezüstjéről.

Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor rajt-cél győzelme

2021.08.31.

Az augusztus 31-én, kedden megrendezett balatonfenyvesi E.ON Triatlon Gálán Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor is rajt-cél ...