Ifjúsági Európa-bajnokság

2017.07.17

A selejtező-döntő lebonyolítású versenyek mindig nagy feleadatot jelentenek a versenyzőknek, de az idei évben a döntőkre még a táv is lerövidült. A tavalyi évhez képest újdonság volt, hogy nem csak a az elődöntők legjobb harminc versenyzője, hanem a „B” döntőben további harminc leány és fiú küzdhetett meg a helyezésekért. Az nagydöntőbe a selejtező futamok első kilenc helyezettje és a következő három legjobb idővel rendelkező versenyző juthatott be, míg a kicsibe a következő harminc idővel lehetett kvalifikálni.

A selejtezőkre csütörtök délután került sor, serdülő távon, vagyis 500 méter úszás, 12km kerékpárpzás és 3,6km futás várt az ifikre. A lányok mindhárom futama szakadó esőben 14 fokos hőmérsékletben zajlott. Az elsőben Peszleg Dominika révén voltunk érdekeltek. A még serdülő korú versenyzőnk jól küzdött és a 11. helyen fejezte be a versenyt, így még idővel továbbjuthatott az „A” döntőbe. A második selejtezőben két magyarért is szurkolhattunk. Ferenczi Nikolett végül a 7. helyen továbbjutott, Rojik Dóra egy bukást követően a 14. helyen zárta a futamot, ezzel már csak a „B” döntőre volt esélye. A negyedik magyar Tóth Anna a harmadik futamban próbálta meg kiharcolni a továbbjutást, de ő is 11. lett, így az időket kellett nagyon figyelni. Végül Anna 2. kieső volt, Dominika 10. ami azt jelentette, hogy a „B” döntőkben is lesz magyar induló.

A fiúk futamaira kissé alább hagyott az eső, de a hűvös szeles idő és a pályán álló víz megmaradt. A négy magyar egymást túl licitálva nyomult be a szombati „A” döntőbe, vagyis Európa harminc legjobb ifi korú versenyzője közé. Kovács Balázs az első futamból, hatodikként, Karai Levente a másodikból negyedikként, Dévay Zsombor és Kiss Gergő a harmadikból, ötödikként és hetedikként jutott tovább. A fiúk mezőnyében már a selejtezők során is nyomasztó brit fölény látszott kibontakozni, mely a döntőben a dobogó teljes lefoglalásával lett végleg nyomatékosítva.

A pénteki pihenőnap után, szombaton a lányok „B” döntőjével folytatódtak a versenyek. A táv 300m úszásra, 8,55km kerékpározásra, 2,4km futásra rövidült erre a napra. Rojik Dórát a vasárnapi váltóra pihentette Lipták Tamás szakmai igazgató, így két lánynak volt jelenése az első versenyszámban. Tóth Anna egy öt fős bolyban tekerhette végig a versenyt remek úszása után, Dominika nem sokkal utánuk egy nagyobb bolyból szállhatott le futni. Végül ő osztotta be jobban az erejét és 10. helyen végzett, még Anna a 12.-en ért célba.

Az „A” döntőbe a versenyen jelenlévő 30 nemzetből 12 tudott versenyzőt kvalifikálni. Szerencsére Ferenczi Nikolett révén mi is képviseltettük magunkat. Niki a középmezőny végén ért partot, majd kerékpáron egy nagyobb bolyban tekerhette végig a távot egy nagyjából tíz fős szökevénybolyt üldözve. Futáson aztán a mezőny negyedik legjobb idejét produkálva, az első bolyból is jónéhány versenyzőt utolérve a hatodik helyig jött fel, ami komoly teljesítmény volt a fiatalabb évfolyamos ifi versenyzőtől.

A fiúknál három nemzet tudott négy versenyzőt indítani a döntőben. Ebből mi voltunk az egyik, ami előre vetítette, hogy akár egy jó helyezést is össze lehet hozni. Az úszás alatt nem alakultak ki túl nagy különbségek, így Kovács Balázs kivételével valamennyi magyar az első bolyban kerékpározhatott, Balázs valamivel lemaradva követte őket egy kisebb üldöző csapattal. Futáson aztán beindult a brit henger és velük a versenyt csak egy portugál és egy magyar fiú tudta felvenni. Karai Levente végül nagy hajrában maradt alul a portugállal szemben a negyedik helyért folytatott csatában. Nem sokkal mögöttük szintén „tömeg” hajrában Dévay Zsombor a tizedik, majd Kiss Gergő a 13. és Kovács Balázs a 18. helyen ért célba. Az első húsz helyezett egy percen belül ért célba, ami jelzi, hogy nüanszok döntöttek helyekről.

Vasárnap már a váltóké volt a főszerep egy még tovább csökkentett távon. 250 méter úszás, 5,8 km kerékpározás és 1 km futás várt a versenyzőkre. Rojik Dóra volt az első emberünk, aki úszásól első helyen hozta a csapatot, majd a váltást is sikerült minimális hátránnyal a hatodik helyen leadnia. Karai Levente fel is úszott a negyedik helyre és a vezető hármassal ért partot, de az előző nap fáradtsága kiütközött kerékpáron, így a vezető hármastól lemaradva második bolyból kezdhette meg a futást. Végül a hetedik helyen váltotta Ferenczi Nikolettet, aki az úszást követő nagy sietségben sajnos a depóládája mellé dobta szemüvegét, így begyűjtve egy tíz másodperces büntetést a csapatnak. Kerékpárról leszállva nagyot futott, de Dévay Zsombornak így is nagyon kellett tepernie, hogy esetleg azelső hat helyért küzdhessünk. Izraeli társával mindent meg is tettek, így újra esély mutatkozott egy jó eredmény elérésére, de Zsombor vállát még a begyűjtött 10 másodperces büntetés is nyomta. Végül az osztrák váltó mögött alig elmaradva a kilencedik helyen hozta váltót a célba.

- Egy-egy versenyzőnk a legjobb hat között végzett, így elégedettek lehetünk az egyéni eredményekkel. A magyar fiúk erősségét mutatja, hogy mindannyian bejutottak a nagydöntőbe, ahol becsülettel helyt álltak. A lányoknál felemás a kép, de vegyük figyelembe, hogy mindannyian, még jövőre is ifik lesznek, tehát akár ismét részt vehetnek majd az Eb-n. A váltó szereplés miatt kicsit szomorúbb vagyok, mert előzetesen egyértelműen a legjobb hatba vártam a csapatot. Egy ilyen versenyen apróságok döntenek és sajnos most ezek az apróságok nem felénk billentették a mérleget - értékelt Lipták Tamás szakmai igazgató.

Eredménylisták

2020. évi nemzetközi Age Group események és a nevezés menete

2020.01.23.

A 2020. évi amatőr korosztályos a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) égisze alá tartozó versenyekre történő regisztrációt ...

Meghosszabbított javaslati határidő

2020.01.20.

A MOB Fair Play Bizottsága pályázatot hirdet „Fair Play” díjak elnyerésére.
Meghosszabbított határideig, 2020. február 15-ig várják ...