Fókuszban az utánpótlás I.: Junior Európa-ranglista

2016.10.19

Magyarország nyerte az Európai Szövetség junior nemzeti rangsorát 2016-ban. A Junior Európa-ranglistán országonként és nemenként a három-három legtöbb pontot gyűjtő versenyző eredményének összeadása alapján létrejövő rangsorban Nagy-Britanniát és Ausztriát előzték meg versenyzőink.

Az Európai Triatlon Szövetség(ETU) tíz éve hozta létre az a junior Európa-kupa sorozatot. Az első verseny a szlovéniai Portorozban egyből dupla magyar sikerrel zárult, hiszen a nőknél Tóth Zsófia, a férfiaknál az azóta immár legsikeresebb férfi olimpikonunk, Faldum Gábor győzedelmeskedett.

A sorozat évről évre fejlődött, erősödött, s egyre több nemzet vesz részt benne, egyre több helyszínen rendeznek futamokat. Az idei évben 35 európai ország versenyzői hajtottak a pontokért 15 versenyen, 14 különböző országban. Szintén beleszámít a pontversenybe a junior Európa-bajnokság, mely természetesen a legerősebb mezőnyt vonultatja fel a sorozatban. Hazánkban Tiszaújvárosban szoríthatunk évről-évre a junior sikerekért, melyből idén nem volt hiány. A lányoknál Bukovszki Tünde, a fiúknál Soós Gergő nyerte meg a hazai futamot. Tünde még ifi korú versenyző, így sikere kisebb meglepetés volt, Gergő szintén ifiként másik két Európa-kupán is diadalmaskodott, mellyel az összetettben 198 versenyző közül a harmadik helyet szerezte meg a sorozatban. Szintén a legjobb tízben végzett a fiúknál Karai Botond(5.) és Lehmann Bence(10.). A lányok sorozatában Tünde végül egy versenyével a 63. helyet szerezte meg, de Putnóczki Dorka 9., Petrov Dorka 11., Soós Fanni 12. lett az ranglistán.

Az ETU a sorozat népszerűsítése miatt hívta életre a Nemzetek Ranglistáját 2014-ben. Abban az évben Bicsák Bence kimagasló teljesítményével - Junior Európa-ranglista győztes lett - a harmadik helyet szerezték meg versenyzőink Franciaország és Nagy-Britannia mögött. Tavaly Németország nagy fölénnyel nyerte a versenyt Magyarország és Nagy-Britannia előtt.

Idén a fentebb felsorolt hat versenyző pontjait összeadva végül Magyarország nyerte meg a Junior nemzetek rangsorát 161 ponttal a britek előtt. Ez a helyezés négy ifi korú és két junior versenyző eredményeiből állt össze, így mindenképpen azt mutatja, hogy a következő években is szép magyar sikerek reményeivel várhatjuk a junior Európa-kupa sorozatot.

borítóképen: Karai Botond, Soós Gergő, Meirlan Iskakov(KAZ)

forrás: ETU Triathlon

Licenc egyeztetés az Újszilvási duatlon versenyen indulók részére

2019.04.19.

A TAVASZI FERGETEG DUATLON versenyre - az MTSZ költözése és az utolsó pillanatban beérkező kérvények miatt ...

MEFOB 2019 Balatonboglár, hiányzó adatok pótlása

2019.04.19.

Balatonboglár ad otthont a sprint Duatlon és az Egyetemi és Főiskolás Duatlon Országos bajnokságnak április ...