Budaörsi és tiszaújvárosi címvédés

2017.05.22

A trónkövetelőknek további egy évet kell várniuk arra, hogy a budaörsi női és a tiszaújvárosi férfi egységtől elvegyék a klubcsapat országos bajnokság elit kategóriájának aranyérmét. A tiszaújvárosi  XXVI. Tisza Triatlon szombati első versenynapján egyébként rekord mezőny, 125 csapat mérte össze tudását.

A hazai triatlon elitjének szinte minden tagja ott volt Tiszaújvárosban, a Gyógy- és Strandfürdőben kijelölt versenyközpontban, köztük a riói ötkarikás játékok három budaörsi színeket képviselő magyarja, dr. Kovács Zsófia, Tóth Tamás és a pálya szélén a néhány hét múlva anyai örömök elé néző Vanek Margit.  A legnevesebb hiányzó Ifj. Faldum Gábor, a Mogyi SE Baja olimpiai 20. helyezettje volt, aki a héten egy kisebb lábsérülést szenvedett.

A legfiatalabbak után a felnőttek is eldöntötték a helyezések sorsát, majd jöttek a szeniorok, Tiszaújváros régi kedves ismerősével, Molnár Erikával, aki az 1998-as magyar világkupán  ezüstérmes volt a sportág megasztárja, a többszörös világbajnok ausztrál Emma Carney mögött. Némi elégtételt jelenthetett az Újpest egykori kiválósága, Sydney olimpikonja számára, hogy abban az évben egy ideig ő vezette a világranglistát.

A nap legnagyobb érdeklődéssel várt programja az elit nők és a férfiak versengése volt, mellyel párhuzamosan figyelni kellett az UP2-es kategória versenyzőire is.  Annál is inkább, mert a  hölgyek 750 méteres úszásában a Tiszaújvárosi TK utánpótlás csapata 9:43 perccel repesztette a legjobb időt. A tavalyi elit címvédő, dr. Kovács Zsófia vezette Budaörsi TKE 10:12 percet teljesített másodikként. A 20 km-es kerékpározás  végére a budaörsiek 20 mp-re megközelítették a házigazdák fiataljait, majd az 5 km-es futás során meg is előzték őket, így újra aranyérmesek  lettek abszolútban és az elitben is. A Tiszaújvárosi TK  lányai természetesen toronymagasan védték meg tavalyi magyar bajnoki címüket az UP2 kategóriában. Az abszolút bronzérem -  az elit ezüsttel együtt - az újbudaiak hármasának jutott. Az elit kategória harmadik helye a többszörös duatlon világbajnok Csomor Erika irányította  Ferencvárosi TC-nek jutott.

A férfi elit versenyben az volt a kérdés, megszerzi-e 12. klubcsapat országos bajnoki címét a Tiszaújvárosi Triatlon Klub, melynek tagjai tavaly is hazánk legjobbjának bizonyultak. Nos Lehmann Tibor tanítványai semmit nem akartak a véletlenre bízni. Az első számban a nap legjobb idejével, 8:52 perccel tudatosították a trónkövetelőkben, hogy ebben az évben sem adják könnyen a „bőrüket”.  A kerékpározás során a Dévay Márk, Hankó Dávid, Lehmann Bence, Frederic Funk négyes tartotta megnyugtatónak tűnő, fél perces előnyét a hosszú távú magyar bajnok Flander Márton húzta Mogyi SE együttesével szemben.  Az első magyar világkupa elsőséggel büszkélkedő Vanek Ákos és a vk 4. Tóth Tamás  két társával újabb fél perccel később válthatott a futásra. A két körből álló 5 kilométeren a hazaiak kérlelhetetlenek voltak, 35 mp-el előnnyel védték meg címüket és előzték meg a második helyet kiérdemlő Mogyi SE-t és  1:16 perccel a bronzos Budaörsöt.

Eredmények

Női abszolút:

  1. Budaörsi TKE (Bicsák Flóra, Fuchs Dóra, dr. Kovács Zsófia, Nyers Kamilla, Ramor Korinna) 1:03:40 óra, 2. Tiszaújvárosi Triatlon Klub - UP2(Putnóczki Dorka, Mátyus Lili, Szegedi Sára, Jakab Ilka, Tóth Anna) 1:03:56, 3. 575 Equilor Team Újbuda (Zelinka Gabriella, Bragmayer Zsanett , Tóth Zsófia) 1:06:43.

Férfi abszolút:

  1. Tiszaújvárosi Triatlon Klub (Hankó Dávid, Lehmann Bence, Dévay Márk, Frederic Funk) 53:38 perc, 2. Mogyi SE Baja (Flander Márton, Király István, Cigány András) 54:47, 3. Budaörsi TKE (Bujdosó Ferenc, Király András, Kovácshegyi Bence, Tóth Tamás, Vanek Ákos) 54:55

 

Szűcs István