Amatőr triatlonosok a korlátozások idején

2020.05.29.Korábbi hírek

Az anyagot összeállította: Rózsa Dóra

Az edzések és versenyek elmaradása lenne a legnagyobb próbatétel! A triatlonosok mentális erejét és alkalmazkodóképességét is alaposan próbára teszi a kialakult helyzet, s a világjárvány miatt mindenkinek rá kell találni a saját megküzdési stratégiájára.

Az amatőr triatlonos klubok igyekeznek segíteni sportolóiknak, van, aki egyéni edzésterveket ír és van, aki kihívásokat szervez.

A fő üzenet az volt, hogy mindenki maradjon otthon, a felelősségteljes viselkedés fontos, de próbáljunk meg edzeni tovább. Mit mondanak az edzők, hogy néz ki a kényszerszünet a klubvezetők és a sportolók szemszögéből!

 

 Spuri

Spuri futó és triatlon klub

A közel száz egyesületi taggal rendelkező amatőr klubbot Baranyai Judit vezeti évek óta sikeresen.

Elmondása szerint az edzők folyamatosan edzés tervet írtak a tagoknak melyet egyedül kellett teljesíteniük, mivel követték a járványügyi hatóság által előírtakat. Kaptak különleges feladatokat is melynek eredményeit beleszámították az egyesületi ranglistába.

Az edzéseket a korlátozások folyamatos enyhítésével elindították és a távolságtartást betartva a kiscsoportos edzéseket boldogan elkezdték. Nagyon örülnek az egyesületi tagok, hogy újra lent lehet a futópályán vagy a medencében, de vannak olyanok is akik még várnak és óvatosan fogják elkezdeni a csatlakozást. A edzés nagyon jó szorongásoldó, a mozgás hatására endorfin szabadul fel, ami jókedvet biztosít, és köztudott hogy a közös edzések visszatérése még nagyobb örömet okoz majd a csapatnak.

 575 Team

575 Team

Borza Gyula a klub edzője a következőket mondta el erről az időszakról.

A legnagyobb kihívásnak azt tartotta, hogy lelket tartson az emberekben, hogy ne álljanak le az edzéssel, ne veszítsék el a motivációjukat. A legfontosabb volt tudatosítani, hogy ez egy átmeneti időszak. Az, hogy meddig tart, nem látni sajnos előre, de muszáj fejben tisztázni, hogy az eddig felépített kondíciónkat érdemes megtartani. Fizikailag és mentálisan is könnyebben vészelhetjük át ezt az időszakot, ha egészségesek vagyunk, ehhez pedig az edzés nagyban hozzájárul.

A koronavírus járvány miatt bevezetett korlátozások megengedték a szabadban végzett egyszemélyes sportolási lehetőséget így online edzéseket követtek a tagok. Különböző videókat küldtek be a sportolók a feladatok teljesítéséről melyek megosztásra kerültek. Online triatlon Challenge versenyen is részt vettek illetve egy zártkörű sprint duatlon edzést is lebonyolítottak sikeresen a hatóságok szabályait betartva kifejezetten figyelve a megfelelő távolságtartásra. Ahogyan a korlátozások enyhítése megkezdődött a klub elkezdte a nyílt vízi úszást kis csoportokban.

 Pécs1

Pécs Tóth Szilárd vezető edző által szervezett edzések

Szilárd egy pécsi kihívást szervezett kollégájával Tarnóczy Tamással mely kihívás lényege az volt, hogy az utánpótlás, amatőr és elit versenyzőket egy online “verseny” keretein belül megmozgassa és közösségi életet valamelyest megszervezze virtuálisan. Összeválogattak 3 fos vegyes csapatokat, 16 csapatban 48 fő vett részt, Pécsről, Bajáról, Sopronból sőt az USA-ból is. A résztvevők 10 napig kerékpár, futás, gyalogtúra kilómétereket küldhettek be. A csapat összetétel nem volt publikus, csak a csapattársak ismerték egymást és napi szinten látható volt a csapatok eredménye. Ebben a találkozásmentes időszakban nagyon jól működött ez a kihívás, a csapatok szervezkedtek, közösségi médián keresztül motiválták egymást és közben jókedvűen edzettek. Az első három csapat 2 ezer km körül gyűjtött 10 nap alatt, ami lenyűgöző eredmény.

A klub ezenkívül más egyesületekhez hasonlóan közös edzéseket szervezett és ebbe egy duatlon edzés is belefért ahol az ifjúsági korosztály alattiak (1km 2,5 km 0,5km ) az idősebbek pedig (3km 15km 2km) távot teljesítették, betartva a távolságtartást az orfű-i tónál.

MarótiVili

Maróti Vili amatőr triatlonos

Sopron és környéke ismeri Vilit aki szívesen vette a fáradtságot hogy amatőr triatlonosként megszervezett egy kellemes hangvételű triatlon edzést május közepén, pálya rajzokkal, kimért távokkal, pontos eligazítással és az eredmények kiértékelésével. Mindenki egyénileg készült fel és a táv teljesítése közben figyeltek a biztonságra. A triatlon táv 1200m- 50km- 12 km volt, melyen a családtagok besegítettek a frissítésnél és lebonyolításnál Fertőrákoson. A kezdeményezés a triatlon iránti szeretet, a versenyek hiánya és a szintfelmérés miatt jött létre. A motivált sportolók remekül érezték magukat, jó hangulatban családias körülmények között a szabadban azt csinálták amit szeretnek. További hasonló edzéseket terveznek a közeljövőben a korlátozások figyelembe vételével.

Nedelka

Nedelka József amatőr triatlonos az alábbiakat írta nekünk

Elég keményen és lelkesen készültem erre a triatlon szezonra, sok tervem volt. Már januárra be voltam nevezve mind a négy OB-ra, szerettem volna jót menni, persze, főleg magamhoz képest. Idén léptem egy korosztállyal feljebb, jó lett volna a tavalyi 4.-5. helyeket dobogóra váltani. De jött a vírus, és 2-3 hétre eléggé motiválatlanan lettem, nem igazán tudtam magam rávenni az erős edzésekre. Éppen jókor jött a Maratonman felhívása egy virtuális versenysorozatra, melyen részt vettem, Végig élvezetem, hajráztam is és ellenfelet is kergette. Most egy újabb kihívás foglalkoztat , egy hosszú távú virtuális triatlon versenyen fogok részt venni ahova meghívást kaptam.

Pécs2

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...