A NOB jóváhagyta a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs kritériumait

2022.04.14.Korábbi hírek

A Nemzetközi Triatlon Szövetség három érmes versenyszámmal rendelkezik a 2024-es párizsi olimpián: férfi egyéni verseny, noi egyéni verseny és vegyes váltó. Összesen 110 sportoló

(55 férfi és 55 no) szerezhez kvótát, a kvalifikációs idoszak 2022. május 27-én kezdodik,

és 2024-ben ugyanazon a napon ér véget.

 

A triatlonisták elott több lehetoség is nyitva áll, hogy kvótát szerezzenek a 2024-es párizsi olimpiára. A korábbi olimpiai játékokhoz hasonlóan a vegyes váltó versenyszámai is beleszámítanak a kvalifikációba.

 

Franciaország rendezo országként két férfi és két noi (egy vegyes váltó) kvótával rendelkezik. A 2022-es és 2023-as vegyes váltó világbajnokság gyoztesei nemenként két kvótahelyet kapnak. A vegyesváltó-ranglista 2024. március 25-i elso hat országa 2 férfi és 2 noi kvótát szerez. Abban az esetben, ha egy ország már korábban megszerezte a helyét, a kvóták a soron következo országot illetik.

 

2024. április 15. és május 27. között rendezik meg a vegyes váltó olimpiai kvalifikációs versenyét, itt további két ország szerez 2-2 helyet. Ha egy ország korábban már szerzett kvótát, akkor nem vehet részt ezen az eseményen.

 

Az 55 helybol 22 így talál gazdára.

 

Az egyéni olimpiai kvalifikációs ranglistán 26 kvóta szerezheto. Azokban az országokban, ahol 2-2 kvóta már biztosított a korábbi lehetoségeknek köszönhetoen, a noi és a férfi ranglista elso 2 helyezettje nem számít bele a rangsorolásba.

 

A 2024. május 27-i egyéni olimpiai kvalifikációs ranglistán az elso 26 sportoló egy kvótahelyet kap országa számára, figyelembe véve a maximális kvótakiosztást.

 

További öt-öt triatlonos a világranglistáról kontinentális alapon (Afrika, Amerika, Ázsia, Európa, Óceánia) jut indulási joghoz, abban az esetben, ha az országnak még egyetlen kvótája sincs és a világranglistás helye alapján a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezi az indulását. Ha nincs az országnak ilyen versenyzoje, akkor a rangsorban elöl lévo kontinens kap plusz lehetoséget.

 

Végül, de nem utolsósorban, két-két szabadkártyát a nemzetközi szövetség, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezete és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közös testülete oszt ki.

 

Azok az országok, ahol legalább 3 sportoló szerepel az egyéni olimpiai kvalifikációs ranglista elso 30 helyezettje között, 3 versenyzot kvalifikálhatnak, más országok nemenként legfeljebb 2 kvótát szerezhetnek.

forrás: https://triathlon.org/news/article/ioc_approves_the_olympic_qualification_criteria_for_paris_2024_olympics

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...