Barion Pixel 40 éves a Vasi Vasember – Magyar Triatlon Szövetség

40 éves a Vasi Vasember

2024.07.7.Hír, Versenyek

40 éve rendezték Magyarországon az első triatlonversenyt, az azóta legendássá vált Vasi Vasembert.

1984-ben még csak lelkes amatőrök embert próbáló hobbijának tűnt a triatlon, mára a világ egyik legnépszerűbb egyéni olimpiai sportágává fejlődött, amelyben a magyar élversenyzők is a világ legjobbjai közé tartoznak.

Az első Vasi Vasemberen 228-an álltak rajthoz, hogy leküzdjék az 1 km-es úszásból, 50 km-es kerékpározásból és 10 km-es futásból álló távot. A korabeli lapok beszámolói szerint akkor még szinte csodabogárnak nézték az indulókat, és aligha gondolta volna bárki, hogy a triatlon rekordgyorsasággal bekerül az olimpiai programba (Sydney, 2000.), ráadásul az 1984-es vasi vasemberek hazai követői, vagyis a magyar triatlonosok a világ legjobbjai közé tartoznak majd.

A 40. MVD Szig Vasi Vasember triatlonversenyt – idén is népes, erős mezőny áll rajthoz.

A jubileumi, teltházas verseny győztese Badar Gergő a Veszprémi Egyetemi Sport Club versenyzője aki 1:49:11 alatt teljesítette az 1500 m úszást 40km kerékpár és a 10 km futást. Második Berekméri Levente FTC, harmadik pedig Birtók Ádám Kistri Team SE versenyzője lett. A hölgyek között a leggyorsabb versenyző Soós Dorka Százhalombattai VUK SE versenyzője, aki 2:06:59idővel szakította át a célszalagot, megelőzve Koronika Judit VUK és Brassay Réka VTE versenyzőit.

 

Eredmények: https://www.evochip.hu/eredmenyek/

A 40. MVD Szig Vasi Vasember is bekerült a Próbáld ki a triatlont! sorozatba. Szombathelyen is lehetőséget kaptak a szabadidő-sportolók, hogy a korábban megszokottnál egyszerűbben, hivatalos versenyengedély (licensz) nélkül álljanak rajthoz. Rövid távon, biztonságos körülmények között, ugyan azon a versenypályán és feltételekkel élhettek ezzel a lehetőséggel mindazok, akik szerettek volna megismerkedni a triatlonnal.

Próbáld ki a triatlont!

A témakör egyéb hírei

WTCS 2024 – Hamburg

WTCS 2024 – Hamburg

Július 13-án, Hamburgban került megrendezésre a világbajnoki sorozat aktuális állomása, ahol három férfi és egy női versenyzőnknek szurkolhattunk.  Faldum Gábor a kerékpáros felzárkózást követően,...