A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

2024.06.6.Hír, Podcast

A mozgást nem mindig egyszerű elkezdeni. Lehetünk olyan élethelyzetben, korban, vagy lehet egy rossz emlékünk is, tapasztalatunk, ami miatt inkább bele se kezdünk.

Pedig a sport minden alkalommal tanít minket valamire és mindig jobbak lehetünk általa. Góg Anikó az egész életét arra tette fel, hogy ezt a fontos üzenetet minél több emberhez eljuttassa. A Lépd át a lehetetlent! podcast legújabb adásában beszámol személyes missziójáról – “A legfontosabb cél a pozitív sportélmény.”

Mindenképpen hallgasd meg az adást, ha inspirációt keresel, vagy olvasd el az alábbi cikket, ami a vele készült adás összefoglalója.

ÍGY KEZDŐDÖTT MINDEN

Anikó sportkarrierjét úszással kezdte, ez nagyon jó alapot adott neki. Kezdetben komoly tervei voltak, ám hamar ráeszmélt, hogy nem ez lesz az igazán neki való sport. Ekkor jött képbe a triatlon, edzője bíztatására. Szüleivel sokat járt futni, az iskolába mindig biciklivel járt és bár ezek a tényezők apróságoknak tűnhetnek, akkoriban mégis rengeteget számított, hiszen nem a nulláról indult a felkészülés.

Olyannyira nem, hogy az első diákolimpia megyei, majd országos versenyét is egyből megnyerte. Itt vált egyértelművé számára, hogy ez a sport egy élethosszig tartó szerelem lesz. Ami igazán megragadta először, az a triatlon sokszínűsége volt. Így hát nem is volt kérdés, folytatta a felkészülést méghozzá nehezített pályán. Fél évet Amerikában töltött, ahol nem volt más választása, gyorsan önállóvá kellett válnia, hiszen több hetet várnia kellett, arra, hogy edzője üzeneteit, tanácsait, válaszait megkapja, így neki kellett döntéseket hoznia, hogy a felkészülés megfelelő ütemben mehessen tovább. Hazaérkezése után sem volt könnyebb a helyzete, hiszen Orosházán nem volt egyesület, de edzője akkora motivációt adott neki, hogy semmiért nem hagyta volna abba a triatlont. Ekkor döntötte el, hogy a missziója a mozgás szeretetének terjesztése lesz, egész életében.

A fejlődése teljesen organikus volt, a versenyekben is harmonikusan lépett egyre feljebb, így természetes volt, hogy úszással kapcsolatos álmait a triatlon versenyzés váltja fel. Meg sem állt a magyar bajnokságig, amit korosztályában megnyert, ezután jött az európa bajnokság és a világbajnoki első helyezés szintén saját korosztályában. A következő lépés senkinek nem lesz meglepetés. Bár az utolsó pillanatban, de kvalifikálták az olimpiára, amin 39. helyezést sikerült elérnie 29 évesen.

Az ambíciója ezután inkább a civil élet irányába vezette és személyi edzőnek tanult. A saját edzései szép lassan másodlagossá váltak, de jelen maradtak. Továbbra is leginkább a szabadban mozog és erőnléti trénerként népszerűsíti a mozgás örömét. A célratörés és álhatatosság, amit a triatlonból tanult nagyon sok segítséget nyújt jelenlegi munkájában. A triatlon rendkívül sokszínű, ebben nagyon hasonló azokhoz személyi edzésekhez, amiket Anikó tart.

NINCS KIFOGÁS!

Ilyen életpálya mellett Anikónak sok mindenről le kellett mondania. A bulik helyett neki mindig a sport volt első helyen, de visszatekintve úgy érzi ezt egyáltalán nem bánja. Húsz évesen úgy látta, hogy sok mindenből kimaradt, amit társai megéltek, de idővel behozta a „lemaradást”. Semmivel kapcsolatban nincs hiányérzete! 29 évesen minden körülménye adott volt, ahhoz, hogy egy év alatt fel tudjon készülni az IRON MAN-re, ezután érezte úgy, hogy mindent megkapott ettől a sporttól és mindent elért, amit szeretett volna, így megnyugvással vághatott bele a gyerekvállalásba.

Minden alkalommal talált valami örömet a sportban, ezt a tapasztalatot adja át ma azoknak, akik privát edzésre mennek hozzá.  Tehát első és legfontosabb lépésként a pozitív élményt váltja ki, majd jöhetnek a határfeszegetések. Ezek pedig kortól vagy élethelyzettől függetlenek, hiszen sportolni mindenki tud!

EZÉRT TRIATLONOZZON MINDENKI

A triatlon régi szerelmeseként azt javasolja a Magyar Triatlon Szövetség vezetőinek, hogy szervezzenek több olyan eseményt, ami nem csak az eredményekről szól, hanem akár egy családi rendezvénynek is betudható. Mindig boldogan emlékszik vissza arra az időszakra, amikor családjával sporteseményekre járt. Ő akkor tanulta meg, hogy milyen közösségformáló ereje lehet a mozgásnak. Ezekből az eseményekből mindenki profitálna, hiszen az is lehet, hogy a későbbi profi nemzedéket ilyen versenyekből merítik majd újra. A Szövetség legnehezebb feladatként azt látja, hogy nehéz egyensúlyozni a megfelelő utánpótlás és eredmények szállítása között, úgy hogy közben mindenki számára ez egy szerethető sportág maradjon. Úgy gondolja, hogy a triatlon nem csak a profiknak szól, bárki elkezdheti bármikor.

A triatlon, vagy bármilyen sport mellett kifejezetten ajánlott arra is odafigyelni, hogy ne tegyük ki magunkat egyoldalú terhelésnek. Anikó többek között ezért is felel személyi edzőként, mindig szem előtt tartja az egyén preferenciáit, ami a sérülések megelőzése szempontjából is kiemelten fontos.

Ha szeretnéd átlépni a lehetetlent és feszegetni a határaidat, Anikó azt javasolja, hogy mindenképpen próbáld ki a triatlont!  Van olyan táv, amit kezdők is könnyedén teljesíthetnek még akkor is, ha az elsőre talán teljesen lehetetlennek tűnik.

A témakör egyéb hírei

Júniusi triatlon versenyek

Júniusi triatlon versenyek

Akár kezdő, akár tapasztalt triatlonos vagy, ebben a hónapban biztos lesz egy neked való verseny. Különböző távok, változatos helyszíneket, júniusban hat izgalmas triatlon verseny vár rád!eXtremeMan...