Szezonindító interjú Lipták Tamással

2024.02.20.Hír, Korábbi hírek

Hétvégén rögtön egy, az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos versennyel kezdődik a szezon. Ennek apropóján beszélgettünk Lipták Tamással, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatójával. 

Most kezdődik a szezon, hogy állnak a versenyzők a felkészüléssel?

A versenyzők és edzők visszajelzései alapján mindenki többé-kevésbé ott tart, ahol tartania kell. Kisebb betegségek a tél folyamán utolérték a versenyzőket, de a szezonkezdő versenyekre várhatóan mindenki jó állapotban fog megérkezni. Dobi Gergő, Faldum Gábor, Kovács Zsófia, Kropkó Márta, és Kuttor-Bragmayer Zsanett már február utolsó hétvégéjén rajthoz áll, míg Bicsák Bence, Dévay Márk és Lehmann Csongor majd csak két héttel később Abu Dhabiban kezdi meg a versenyeit. Mindenki annyit tudott edzőtáborozni, amennyit eltervezett, így a munka biztos, hogy benne van az összes olimpiai kerettagunkban.

Miként fog felépülni az idei évad a kvalifikáció szempontjából?

Ahány versenyző, annyi feladat és cél a kvalifikációban. Csongor és Zsanett biztos ott lesznek Párizsban, így tudnak az olimpiai felkészülésre koncentrálni, ennek megfelelően kevesebb versennyel és több táborozással készülnek. Azt azért ki kell emelnem, hogy Zsanett a mix váltó kvalifikáció érdekében minden eseményen jelen lesz, ehhez is igazítva a felkészülését. Ez extra rugalmasságot kíván meg tőle, mert eredetileg az új-zélandi verseny biztos nem volt neki tervben. Bence, Gábor és Márk helyzete egészen más. Ők nem csak a külföldi ellenfelekkel, de egymással is versenyben állnak a párizsi részvételért. A sok forgatókönyv közül a legideálisabban – 3 magyar férfi kvóta megszerzése – is ki fog esni valaki. A versenyfutásban talán Bencének van egy lépésnyi előnye, de nem dőlhet hátra, mert biztos vagyok benne, hogy Gábor és Márk is mindent meg fognak tenni azért, hogy képviselhessék Magyarországot az olimpián. A pontos versenyterv az év elején megszerzett pontoktól is függ majd, ha jól sikerül valakinek a szezonkezdés, akkor lehet, hogy nem kell minden kvalifikációs versenyen rajthoz állnia. Végső választ május 27-én kapunk az egyéniben. A mix váltó helyzete ennél talán egyszerűbb. Ha jól sikerül az új-zélandi és az abu dhabi-i verseny, akkor március 9-én lezárul a kvalifikáció és hátradőlhetünk, persze csak egy pillanatra és arra kell koncentrálnunk, hogy Párizsra a legerősebb összeállítású magyar csapatot találjuk meg. Ha nem úgy alakul az év eleji két verseny, ahogy szeretnénk, akkor minden erőnkkel a május 17-i végső szétlövésre kell koncentrálnunk és a mexikói Huatulcóban megszerezni a párizsi indulási jogot. Ez még beleszólhat az egyéni versenytervekbe is.

Mit vársz az első versenytől?

Az év első versenyét mindig nehéz jól „bemérni”. Ahogy korábban is mondtam, a versenyzők jó állapotban vannak, de nem versenyeztek 4-5 hónapja. Egyéniben ez a hétvége Gábornak számít majd a legtöbbet, mindenki másnak a vasárnapi mix váltó a kiemelt fontosságú verseny. Apró hibákon is elmehet a jó eredmény, ezért elsősorban hibátlan versenyzést szeretnék látni mindkét nap, mert akkor az eredmény sem maradhat el.

Fotó: a magyar csapat egy része Új-Zélandon

A témakör egyéb hírei

A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

Pedig a sport minden alkalommal tanít minket valamire és mindig jobbak lehetünk általa. Góg Anikó az egész életét arra tette fel, hogy ezt a fontos üzenetet minél több emberhez eljuttassa. A Lépd át...

Júniusi triatlon versenyek

Júniusi triatlon versenyek

Akár kezdő, akár tapasztalt triatlonos vagy, ebben a hónapban biztos lesz egy neked való verseny. Különböző távok, változatos helyszíneket, júniusban hat izgalmas triatlon verseny vár rád!eXtremeMan...