Aggodalomra ad okot a párizsi olimpiai triatlonpálya

2024.04.12.Hír, Korábbi hírek, Sajtóközlemény

Aggodalomra ad okot a párizsi olimpiai triatlonpálya, de felkészültünk minden forgatókönyvre

A Magyar Triatlon Szövetség aggodalommal figyeli a sajtóban megjelent híreket a párizsi olimpiai triatlonpálya vízminőségével kapcsolatban. A szervezők tisztában vannak vele, hogy az esőzések a Szajna vízminőségének romlását okozhatják, ezért vésztervet is kidolgoztak erre az esetre.

„Tudtuk, hogy ez komoly kihívást jelenthet” – nyilatkozta Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke. „A vízminőség romlását rövid időn belül lezúduló nagy mennyiségű eső okozhatja, ha ez triatlon versenyek tervezett időpontjaiban, bekövetkezik, az olimpia 17 napja lehetőséget nyújt a mind az egyéni versenyszám július 26.-i, illetve a vegyes váltó augusztus 5-i tervezett időpontjainak megváltoztatására. Az időpontváltoztatási lehetőségek miatt szinte biztosak lehetünk benne, hogy a Szajnában rajtolnak a triatlonosok. Hosszan tartó kedvezőtlen időjárás esetén – a nemzetközi szövetség szabályai alapján – elmaradhat az úszás, de ezt mi is és a szervezők is szeretnénk elkerülni.”

Ez a hír aggasztó a sportág számára. A tavalyi előolimpiai versenyen is gondot okozott a vízminőség, ami a para versenyzők és a mix váltók számára triatlon helyett duatlon versenyt rendeztek. A versenyzők biztonsága az elsődleges, de a triatlon alapvetően úszásból, kerékpározásból és futásból áll. A magyar versenyzők számára ez különösen nagy érvágás, hiszen mind a nők, mind a férfiak a világ legjobb úszói közé tartoznak.

Természetesen a Magyar Triatlon Szövetség elfogadja a szabályokat, és ha duatlonra módosul az esemény, a magyar versenyzők így is a maximumot fogják nyújtani. Jelenlegi állás szerint 4 résztvevővel számolhatunk. A szövetség belső szabályai szerint Lehmann Csongor már biztosan ott lesz Párizsban, Kuttor-Bragmayer Zsanett kvótája pedig nincs veszélyben. Nagyobb az izgalom a többi férfi indulónál. Bicsák Bence, Dévay Márk és Faldum Gábor nem csak egymással vannak versenyben, hanem a külföldi ellenfelekkel szemben is meg kell védeniük Top 30-as pozíciójukat, ráadásul úgy, hogy aki közülük az utolsó lesz, biztosan nem utazhat az Olimpiára. Az indulói létszám tovább növelésére május 17-én még van lehetőségünk a Mix váltónkat is kvalifikálni, mely ha sikerül, automatikusan még egy női versenyzőnknek lehetőséget biztosít a részvételre Párizsban. Ha minden feltétel adott, a magyar csapat a lehető legjobb olimpiai szereplésben reménykedik.

Izgalmas időszak előtt állunk, és bízunk benne, hogy a körülmények kedvezően fognak alakulni magyar triatloncsapat számára Párizsban.

A témakör egyéb hírei

A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

Pedig a sport minden alkalommal tanít minket valamire és mindig jobbak lehetünk általa. Góg Anikó az egész életét arra tette fel, hogy ezt a fontos üzenetet minél több emberhez eljuttassa. A Lépd át...

Júniusi triatlon versenyek

Júniusi triatlon versenyek

Akár kezdő, akár tapasztalt triatlonos vagy, ebben a hónapban biztos lesz egy neked való verseny. Különböző távok, változatos helyszíneket, júniusban hat izgalmas triatlon verseny vár rád!eXtremeMan...