Karnyújtásnyira Párizs – Lipták Tamás szakmai igazgatónk szezonértékelő interjúja

2023.11.19.Hír

A szezon végéhez érve Lipták Tamással, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatójával beszélgettünk az idei eredményekről, az olimpiai kvalifikáció jelenlegi állásáról, és a jövő évi tervekről.

Kezdjük a mögöttünk álló évvel, hogy értékelnéd az idei szezont?

Hosszú, de sikeres szezonon vagyunk túl. Sokat számított a Szövetség munkájában, hogy a 2022-es, anyagilag rendkívül instabil év után, kiszámítható, biztos háttérrel tudtak dolgozni mind az utánpótlás, mind az elit versenyzők. A fiatalok mindkét korosztályos Európa-bajnokságról 2-2 éremmel jöhettek haza, és ismét Magyarország nyerte az Európai Triatlon Szövetség junior korosztályban kiírt nemzetek közötti rangsorát. A felnőttek között mix váltónk világbajnoki 5. helyezést szerzett, míg Lehmann Csongor az eddigi legjobb egyéni világbajnoki helyezéssel a 10. helyen zárt.

Egy ilyen sikeres szezon után, hogy állunk jelenleg az egyéni olimpiai kvalifikációval?

A kvalifikáció háromnegyedét követően nagyon pozitív a helyzet, de izgalmas lesz a hátralévő félév is. A férfiaknál négy versenyzőnk is kvótát érő helyen van, a szabályoknak köszönhetően azonban közülük maximum hárman lehetnek majd ott Párizsban. Belső kvalifikációs rendszerünk alapján Lehmann Csongor már biztos indulónak mondhatja magát, viszont Bicsák Bencének, Dévay Márknak és Faldum Gábornak nem csak a külföldi ellenfelekkel, hanem egymással is meg kell küzdenie az olimpiai indulás jogért. A férfiak között egyébként, egy négy országot magába foglaló szűk elit tagjai vagyunk azzal, hogy jelen pillanatban is három versenyzőnk van a legjobb harmincban. A hölgyeknél ennél rosszabbul állunk. Úgy tűnik Kuttor-Bragmayer Zsanetten kívül az egyéni kvalifikációból nem jut ki más. Kropkó Márta és Kovács Zsófia is biztatóan zárta az évet, de előfordulhat, hogy már egy hibátlan év eleji teljesítménnyel sem fognak tudni odaérni.

A mix váltóval megszerezhetjük a második női kvótát?

Ez tűnik most a legreálisabbnak, de ez sem lesz könnyű menet. A ranglistán jelenleg a 13. helyen állunk és a 9. hely ad még kvótát. A most ismert nemzetközi versenynaptár alapján két versenyünk lesz arra, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat. A feladat nem egyszerű, de, ha olyan teljesítményt tud nyújtani a csapat, mint idén a világbajnokságon, akkor Tokiót követően ismét drukkolhatunk majd versenyzőinknek az olimpiai mix váltó versenyen is.

Rióban és Tokióban is volt magyar versenyző a Paralimpián. Folytatódhat a sor Párizsban is?

Teljesen biztos vagyok benne, hogy igen. Mocsári Bence szinte biztos, hogy megszerzi a kvótát, Lévay Petrának az ép hölgyekhez hasonlóan egy nagyon erős utolsó félévet kell csinálnia és akkor elmondhatja magáról, hogy kétszeres paralimpikon. Lendületben van a para szakág, hiszen 2010 után, 2024 júliusában ismét nemzetközi versenyt is rendez számukra Magyarország. A tatai világkupa futam ugyan már nem számít majd bele a kvalifikációba, de az olimpiai felkészülésbe remekül beilleszthető lesz, így komoly nemzetközi mezőny és szerintem sikeres magyar szereplés is várható.

Mik a tervek a következő időszakra az olimpiáig bezárólag?

A tervezés és az edzőtáborok időszaka következik. A versenyzők többsége már túl van a pihenőn és megkezdte a felkészülést. Lesz, aki már decemberben, de legkésőbb januárban már mindenki melegégövön gyűjti majd a kilométereket. Február végén Új-Zélandon elkezdődik a kvalifikáció utolsó része. Versenyzőink mindent megtesznek majd, hogy ott lehessenek Párizsban, így egy nagyon izgalmas és kiélezett szezon várható, remélhetőleg fényes magyar sikerekkel.

A témakör egyéb hírei

A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

Pedig a sport minden alkalommal tanít minket valamire és mindig jobbak lehetünk általa. Góg Anikó az egész életét arra tette fel, hogy ezt a fontos üzenetet minél több emberhez eljuttassa. A Lépd át...

Júniusi triatlon versenyek

Júniusi triatlon versenyek

Akár kezdő, akár tapasztalt triatlonos vagy, ebben a hónapban biztos lesz egy neked való verseny. Különböző távok, változatos helyszíneket, júniusban hat izgalmas triatlon verseny vár rád!eXtremeMan...