Dévay Zsombort és Kovács Gyulát díjazta idén az IMGA

2023.11.27.Hír

Az „Ifj. Márkus Gábor Alapítvány a Magyar Triatlonért” (IMGA) november 25-i, szombati díjátadóján Dévay Zsombor vehette át az országos kategória nyertesének járó emlék-plakettet, míg a Tiszaújvárosi Triatlon Klubból idén Kovács Gyula teljesítményét jutalmazták. 

A Tiszaújvárosi Sportcentrumban megtartott bensőséges hangulatú összejövetelen elsőként Péter Attila, a kuratórium tagja üdvözölte a helyszínen megjelent és az interneten bejelentkező vendégeket, kuratóriumi tagokat, köztük dr. Fülöp Györgyöt, Tiszaújváros polgármesterét, Lehmann Tibort, az alapító Magyar Triatlon Szövetség szakmai alelnökét, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzőjét, Magyar Lajos alapítót és a korábbi díjazottakat, családtagokat. 

A civilben kezdettől fogva a tiszaújvárosi világversenyeken szpíkerként közreműködő Péter Attila gyors összegzéséből kiderült, hogy az 1999-ben alakított IMGA a mostani két sportolóval együtt eddig éppen 50 magyar triatlonosnak segítette pályafutását, összesen több, mint 10 millió forint támogatással.

Az esemény elmaradhatatlan részeként a jelenlevők megtekinthették azt a kisfilmet, mely az alapítvány névadóját, az 1998-ban vétlen közlekedési balesetben elhunyt,  a 2000-es Sydney-i olimpiai indulásra esélyes kiváló sportembert, nagyszerű barátot, Ifj. Márkus Gábort mutatta be. 

Ezt követően Márkus Gergely, a kuratórium elnöke arról tájékoztatta a jelenlevőket, hogy a két hölgytaggal, Csovelyák Zitával és Nagymihály Adriennel bővült testületnek idén is fel volt adva a lecke a szép számban beérkezett 2023-as pályázatok kiértékelésénél. – Örülünk, hogy ebben az évben is sokan akartak bekerülni a díjazottak előkelő csapatába, ahol számos világbajnoki és olimpiai indulót is találhatunk – folytatta a Nemzetközi Triatlon Szövetség (World Triathlon) sportigazgatója. – Ez büszkeség számunkra.  Gábor szellemiségén keresztül igyekszünk továbbra is értéket közvetíteni az ifjú generációk felé. Továbbra is Tiszaújváros Önkormányzata a legnagyobb támogatónk. Rajtuk kívül az 1%-os felajánlásokból és kisebb támogatók segítségével próbáljuk szinten tartani, lehetőség szerint gyarapítani anyagi kereteinket. Idén az infláció mértékét kalkulálva magasabb összeget, nettó 600, illetve nettó 300 ezer forint anyagi támogatást nyújtunk a két kiváló triatlonosnak. Ezt a tendenciát igyekszünk folytatni a jövőben. Az idei két díjazottnak, edzőiknek, szüleiknek magam és a Márkus-család tagjai nevében is szívből gratulálok!

Mindketten Los Angeles-re készülnek

Az országos kategória győztesének, a hamburgi mix-váltó világbajnokságon az 5. helyezett magyar csapatot erősítő, a felnőtt világkupákon is egyre jobban szereplő, a 2028-as Los Angeles-i olimpiát megcélzó 23 éves Dévay Zsombornak  (Trion Triatlon Sportegyesület) Márkus Gergely adta át az emlékplakettet.

  • Nagyon köszönöm a lehetőséget, azt, hogy itt lehetek.  – mondta Dévay Zsombor. – Számomra nagy segítséget jelent az anyagi támogatás, melynek köszönhetően új kerékpárt tudok vásárolni. Izgatottan várom, hogy az alapítvány támogatottjaként milyen eredményeket tudok majd elérni.

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói közül ezúttal Kovács Gyulára esett a grémium választása. A 2023-ban junior Európa-kupát nyert, mix-váltó Eb-ezüstérmes, magyar bajnok sportolónak, akinek a  szeme előtt szintén a Los Angeles-i ötkarikás játékok lebeg, Szűcs István kuratóriumi tag adta át a jól megérdemelt emlék-plakettet.

  • Boldog vagyok, hogy megkaphattam ezt a rangos elismerést – hangsúlyozta Kovács Gyula. – Jövőre szeretnék jól szerepelni az U23-as Európa-bajnokságon és világbajnokságon, az U23-as és Elit Európa-kupákon. Ehhez nagy lépést jelenthet a támogatás, melyből versenykerék-szett szeretnék vásárolni. Igyekszem méltó módon képviselni az alapítványt!

Tiszaújvárosra továbbra is számíthat a triatlon

Dr. Fülöp György első szavaival gratulált a két díjazottnak. Azt kívánta nekik, hogy küzdjenek tovább a céljaikért és jussanak el az olimpiára, mint, ahogy azt jövőre Lehmann Csongor megteheti Párizsban. – Tiszaújváros önkormányzata az idei 700 ezer forint után jövőre 800 ezer forinttal járul hozzá az alapítvány munkájához, de ezzel párhuzamosan a klubot, a nemzetközi rendezvénysorozatot, és olimpikonunkat, Csongort is támogatni kívánjuk – jelentette be a tiszaújvárosi képviselő testület vezetője. – A triatlonnak, a Márkus-családnak és a Lehmann-családnak rengeteg dolgot köszönhetünk. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy már évtizedekkel ezelőtt felkerültünk a világ térképére. Ezt támasztja alá azt is, hogy nemrégiben járt nálam egy külföldi befektető cég képviselője, aki azt mondta, hogy ő ismeri Tiszaújvárost, mert ez a magyar település a triatlon fővárosa. Az eddig közösen megtapasztalt élmények, sikerek, a hazai és nemzetközi elismerések okán nem lehet kérdés számunkra a mindenkori financiális háttér megteremtése.

Értékes gondolatok

Péter Attila biztatására Lehmann Csongor (Tiszaújvárosi Triatlon Klub) lépett a mikrofonhoz: – Nagyon örültem, amikor én is az alapítvány díjazottja lehettem és büszkén viseltem az IMGA-emblémáját. Viseljétek ti is így, ahogy előttetek nagyon sok kiváló versenyző tette, hiszen már ti is ebbe a nagy családba tartoztok! Gratulálok!

Magyar Lajos elmondása szerint az alapítvány tevékenysége egy időn, politikán átívelő hatalmas lelki projekt, majd így folytatta: – Biztos vagyok benne, hogy a család, a klub ezután is mindent megtesz a folytatásért. Úgy gondolom, hogy a Magyar Triatlon Szövetségnek nagy bölcsességgel kell tovább segítenie ezt a nemes tevékenységet. Kívánom, hogy még nagyon sokáig adhassuk át együtt ezeket a díjakat! 

Lehmann Tibortól megtudhattuk, hogy a magyar triatlon berkekben az IMGA az egyetlen olyan szervezet, mely hosszú ideje, megszakítás nélkül, célzottan a sportolókat támogatja. 

  • Elnökségeken, kormányokon átnyúló, történelmi dolog részesei lehetünk – fogalmazott az egykori kiváló triatlonos-sportvezető. – Az anyagi támogatás mellé őszinte érzelmek, és eszmeiség is társul, ami adott esetben sokkal többet jelenthet a pénznél. 

/Fotó: Bartók István/

A témakör egyéb hírei

A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

A legfontosabb cél a pozitív sportélmény

Pedig a sport minden alkalommal tanít minket valamire és mindig jobbak lehetünk általa. Góg Anikó az egész életét arra tette fel, hogy ezt a fontos üzenetet minél több emberhez eljuttassa. A Lépd át...

Júniusi triatlon versenyek

Júniusi triatlon versenyek

Akár kezdő, akár tapasztalt triatlonos vagy, ebben a hónapban biztos lesz egy neked való verseny. Különböző távok, változatos helyszíneket, júniusban hat izgalmas triatlon verseny vár rád!eXtremeMan...