40. Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál

2024.07.19.Hír, Versenyajánló

Július 27-én rendezik Fadd-Domboriban a 40. triatlon fesztivált.

Idén is tele lesz élménnyel, újdonsággal, ötletes és szórakoztató elemekkel, ugyanúgy, ahogy ezt az elmúlt 39 alkalommal már megszokhattuk, így nem csoda, hogy óriási az érdeklődés, telt ház várható, mintegy 1000 résztvevővel.

„Fadd-Dombori a triatlon bölcsője” – így vélik sokan, például Maracskó Tibor is, aki öttusázó világbajnokként 1986-ban már rajthoz állt Fadd-Domboriban, hogy aztán kicsit később, az 1989-ben megalakuló Magyar Triatlon Szövetség első elnökeként segítse a sportág hazai megerősödését.

Az  1986-os már a második rendezvény volt, az első triatlon fesztivált ugyanis 1985 augusztusának első hétvégéjén rendezték, több mint 300 résztvevővel.

A „bölcső bölcsőjét” – ha szabad így fogalmazni – Szombathelyen és Szolnokon érdemes keresni. Czencz Péter versenyigazgatót (a triatlon szövetség első főtitkárát) ugyanis az 1984-es Vasi Vasember és a szolnoki Tisza Nonstop négytusa (futás-kerékpár-kajak-úszás) viadal ösztönözte arra, hogy a Szekszárdtól 20 kilométerre található üdülőtelepen belekezdjen valami forradalmian újba. Némi nosztalgia és érdekesség: Czencz Péter elmesélése szerint a szolnoki négytusa rajtja előtt defektet kapott, de egy „bajuszos fiatalember kisegítette”, így ismerkedtek meg Kocsis Árpáddal, aki öt évvel később a szövetség egyik első alelnöke lett.

Július 27-én „hivatalosan” is megtörténik a keresztelő: egy fa faragvány emlékeztet majd mindenkit a kezdetekre, azzal a felirattal, hogy „Fadd-Dombori a triatlon bölcsője”.

De egyáltalán miért hívhatjuk így Fadd-Domborit?! Például azért, mert sok szempontból elsőnek számít: itt volt először gyermek futam, középtávú országos bajnokság, nemzetközi versenyek, és minden valószínűség szerint itt indultak a legtöbben az első triatlonversenyükön Magyarországon. 1985-ben például a résztvevők háromnegyede életében először állt rajthoz hivatalos triatlon versenyen.

„Mi találtuk ki az én-te-ő triatlon váltót, már 1985-ben is volt ilyen versenyszámunk, és azóta is folyamatosan azért dolgozunk, hogy Fadd-Dombori több legyen, mint egy sima, egyszerű, ’normál’ verseny. Mindig élmény, főleg újfajta élményt szeretnénk adni az indulóknak” – mondta Czencz Péter.

A 40. alkalommal sem lehet ez másként, hiszen ezúttal is lesz Én, Te, Ő váltó, Pár(ok) futama, újonc verseny, aquabike, két országos bajnokság (sprint távú Age Group és orvos ob) és például dili futam is, sőt az Ötpróba is tiszteletét teszi a Fadd-Domboriban éppen a párizsi olimpia kezdetekor.

Fontos, hogy Fadd-Dombori is része a Magyar Triatlon Szövetség idén indult „Próbáld ki a triatlont!” sorozatának, így a Sportolnán is lehetőséget kapnak a szabadidő-sportolók, hogy a korábban megszokottnál egyszerűbben, hivatalos versenyengedély (licensz) nélkül álljanak rajthoz. Mini, szuper sprint és sprint távon is élhetnek ezzel a lehetőséggel mindazok, akik szeretnének megismerkedni a triatlonnal, vagy – hosszabb-rövidebb kihagyás után – újra visszatérnének hozzánk.

A „Próbáld ki a triatlont!” sorozatban való részvételhez egy rövid regisztráció elvégzése szükséges a www.probaldkiatriatlont.hu oldalon.

További részletek a 40. Fadd-Dombori Triatlon Fesztiválról a www.sportolna.hu oldalon.

A témakör egyéb hírei

Szolgáltatás kimaradás

Szolgáltatás kimaradás

A Magyar Triatlon Szövetség ezúton tájákoztatja az érintetteket, hogy a Szövetség adatbázisát üzemeltető szolgáltató egy DDoS támadás célpontjába került. Ennek következtében az adatbázisunk...