Holnap kezdődik a triatlon világbajnokság: magyar sikerekkel zárulhat a szezon

2024.10.16.App, Hír, Interjú, Sajtóközlemény

Tizennyolc versenyző képviseli Magyarországot a csütörtöktől vasárnapig tartó triatlon világbajnokságon Spanyolországban. A felnőttek között Lehmann Csongor minden idők legjobb magyar eredményét szeretné elérni a világbajnoki sorozat összetett versenyében, a junior és U23-as korosztályban több magyar éremszerzésre is esélyes.

Csütörtökön, a 23 éven aluli versenyzők küzdelmeivel kezdődik a 2024-es triatlon világbajnokság Andalúziában, Torremolinosban.

A felnőtt (elit) versenyzők számára ez a viadal az utolsó állomása a májusban kezdődött világbajnoki sorozatnak, a World Triathlon Championship Series-nek (WTCS). A mindent eldöntő zárófutamban emelt pontokért küzdenek a résztvevők, és az összetett pontverseny végső győztese nyeri el a világbajnoki címet. Az utánpótlás korosztályokban, illetve a paratriatlonosoknál „hagyományos” vb-t rendeznek, vagyis elsőkét ér célba a spanyolországi futam végén, ő szerzi meg az aranyérmet és a világbajnoki címet.

Minden idők legjobb magyar eredményére készül Lehmann Csongor

A felnőttek idei első WTCS versenyét Japánban (Jokohama) rendezték, utána következett Olaszország (Cagliari), Németország (Hamburg), a párizsi olimpia, Kína (Weihai) és a spanyolországi döntő zárja a sort.

Számunkra az olasz verseny lehet a leginkább kedves és emlékezetes, hiszen Lehmann Csongor bronzérmet nyert, pályafutása során először állhatott dobogóra a WTCS-ben. A tiszaújvárosi versenyző a világbajnoki döntőre immár friss Európa-bajnokként készülhet, rajta kívül Dévay Márk áll majd rajhoz a felnőttek olimpiai távú futamán vasárnap késő délután.

A felnőtt nők között ezúttal nem lesz magyar induló.

A négy napos világbajnokság az U23-as korosztály küzdelmeivel kezdődik csütörtökön. Reggel a nőkre vár az olimpiai távú futam, a mezőnyben ott lesz Kropkó Márta, Horváth Karolina Helga, Nádas Nóra és Sarcia Borbála. Csütörtökön délután az U23-as férfiak következnek, ahol szintén négy magyarnak szurkolhatunk: Dobi Gergő, Kiss Gergely, Kovács Gyula és Hóbor Zalán áll rajthoz.

Szintén az U23-as korosztályban a magyar mix váltó is elindul, vasárnap reggel.

Pénteken délelőtt Mocsári Bence teheti még inkább felejthetetlenné a 2024-es szezont: a párizsi paralimpián elért ötödik helyezés, valamint az Európa-bajnoki cím után az újabb nagy álom a világbajnoki érem a PTS5-ös kategóriában.

Pénteken délután a juniorok következnek, sprint távon dől el a vb érmek és helyezések sorsa. Elképesztően erős a magyar válogatott a lányoknál és a fiúknál is. Szalai Fanni – noha korát tekintve még csak első éves ifjúsági versenyző – junior Európa-bajnokként indul, Kropkó Márton pedig bronzérmes volt az idei junior Eb-n. Rajtuk kívül Szobácsi Laurának, Pusztai Dórának, Baier Zsófiának, valamint Tungel-Nagy Zalánnak és Székely Konrádnak szurkolhatunk.

Vasárnap délután a már említett férfi döntő következik, a sportág legnagyobb sztárjaival, akik közé joggal sorolják a szakértők Lehmann Csongort is.

„Hétfőn utaztunk ki Spanyolországba, itt találkoztunk Csongorékkal, akik magaslati edzőtáborban készültek. Hosszú volt ez a szezon mindenki számára, tele feszültséggel. Elég csak az olimpiai kvalifikáció izgalmait, a párizsi körülményeket és futamokat, valamint a szeptemberi Európa-bajnokságot említeni. Természetesen a fiatalok is rengeteget dolgoztak és versenyeztek az elmúlt hónapokban” – kezdte Lipták Tamás, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatója, aki résztelesebben is beszélt az esélyekről:

„Történelmi eredményeket, történelmi sikereket értünk el a 2024-es szezonban, és a világbajnokságon induló 18 fős magyar csapat képes arra, hogy a zárást is emlékezetessé tegye. Csongor jelenleg hetedik a világbajnoki sorozatban, szeretne mindenképpen az első hatba kerülni, ezzel minden idők legjobb magyar eredményét érné el, hiszen eddig a tavalyi 10. helyezése a csúcs. Márkon nincs semmiféle nyomás, ismét megmutathatja, hogy fel tudja venni a versenyt a világ legjobbjaival.

U23-ban bízunk benne, hogy éremért lesz harcban Kiss Gergő és Dobi Gergő, akik nemrég a felnőtt Európa-bajnokságon is megmutatták, hogy kiváló formában vannak. Az U23-as női mezőnyben a legjobb 10 között szeretnénk látni valamelyik magyar indulót.

A juniorok között Szalai Fanni még nagyon fiatal, de reális cél lehet számára a dobogó, és Kropkó Marci is az élmezőnyben zárhat. A paratriatlonos Mocsári Bence számára pedig friss Európa-bajnokként nem is lehet más a cél, mint begyűjteni egy vb-érmet” – mondta Lipták Tamás.

A magyar eredményekről folyamatosan beszámolunk a Magyar Triatlon Szövetség facebook oldalán, valamint a Magyar Triatlon alkalmazáson.


A témakör egyéb hírei

Horváth Karolina Helga U23 világbajnok

Horváth Karolina Helga U23 világbajnok

Horváth Karolina Helga még az utolsó másodpercekben is tudott újítani és megszerezte az U23 világbajnoki címet! Kropkó Márta a 9. helyen ért célba. Nádas Romina 34., Sarcia Borbála bukás miatt...

A 2024-es szezon számokban

A 2024-es szezon számokban

Kitűnő, rekordokkal és jubileumokkal tarkított szezont zárt a Magyar Triatlon a 2024-es évben a hazai versenyrendszerben. Idén 17 hazai triatlon verseny került megrendezésre 17 különböző városban –...