A triatlon egy dinamikusan fejlődő sport

2024.08.12.Hír, Podcast

A következő blogbejegyzésben, ahogyan azt már megszokhattátok ismét egy nagyon izgalmas életutat fogunk bemutatni. A Lépd át a lehetetlent! podcast hetedik adásának vendége Nagy Alpár, nemzetközi versenybíró volt.

A technológia, megvalósítás, szervezés nagyon fontos része egy sportágnak és a podcast egyik célja, hogy teljes betekintést adjon a triatlon minden szegletébe. Mindenképpen hallgasd meg a hetedik epizódot, ha kíváncsi vagy Alpár izgalmas történetére, vagy olvasd el az alábbi bejegyzést, ahol röviden összefoglaljuk az adásban elhangzottakat. 

OLIMPIA KICSIT MÁSKÉPP

Alpár 1996-ban találkozott először a triatlonnal. Tanára unszolására egy verseny szervezőjeként az első tapasztalata nem volt annyira rózsás. A verseny napján szörnyű idő volt, így majdnem egy tüdőgyulladással ment haza. Hatalmas szerencse, hogy tanára nem adta fel, meggyőzte, hogy adjon még egy esélyt a sportnak és a második versenye már sokkal jobban sikerült. Ekkor is elkapott valamit, ez volt a már sokat emlegetett triatlon-láz és ebből a betegségből a mai napig sem tudott kigyógyulni. 

Alpár természetesen többször indult versenyzőként is. Először futással kezdett, majd jött az úszás és több sprint távot is teljesített. Nagy lelkesedéssel vágott bele a triatlonba és utólag visszaemlékezve úgy gondolja, hogy kicsit túl is hajtotta magát, mivel gyorsan akart jó eredményeket. Ebből kifolyólag viszont több súlyos sérülése is lett. Egy ponton túl el kellett fogadnia, hogy igazán magas szintekre már nem fog tudni eljutni sportolóként. Az Olimpiától viszont ez nem tántorította el! Megfogadta, hogy ha versenyzőként nem is, más szerepben mindenképpen ki fog jutni az olimpiára. Rengeteget fejlesztette magát, sokat tett azért, hogy végül 2004-ben, Athénban bíróként vehessen részt az Olimpián, ez pedig rengeteg új kaput nyitott meg számára.  

Elhatározta, hogy a versenybírói szövetségnek szeretne dolgozni. Elsőként nemzetközi bíróként Győrben az Európa bajnokságon dolgozott. Ez számára akkora élmény volt, hogy eldöntötte, hosszútávon is szeretne lehorgonyozni a Nemzetközi Szövetségnél. 2009-ben Magyarországon is volt kirendeltsége a szövetségnek, az első nyitott pozícióra jelentkezett, amint lehetősége volt rá és fel is vették. Karrierje ezután gyorsult fel igazán, hiszen sokkal több lehetősége volt nemzetközi versenyekre járni. Később Azerbajdzsánban, a technikai szakág igazgatójaként is megállta a helyét. Ott teljesen nulláról kellett ezt a sportágat felépítenie és neki kellett toboroznia a versenyzőket, kiképeznie a bírókat.  2014 óta csak Európa bajnokságokon vagy Világkupákon dolgozik, technikai felügyelőként. Legutóbbi sikere pedig az, hogy Európa legjobb versenybírójává választották 2023-ban, ami azt jelenti, hogy ő a technikai delegátus legjobbja. 

NEKED IS SIKERÜLHET

Alpár szerint nagy előnynek számít ebben a munkában, ha valaki a triatlonból érkezik, hiszen az tudja, hogy mi miért történik egy versenyen. Alapvetően viszont Magyarországon minden tizennyolcadik életévét betöltött büntetlen előéletű személy lehet versenybíró. Tehát, akit tényleg érdekel a sportág és a versenybírói szakma, az megvalósíthatja álmait, nagy kitételek nincsenek. 

Annak, aki erre az életútra vágyik elsőként egy elméleti vizsgát kell tennie a versenyszabályzatból. Erre lehet jelentkezni versenybírónál, vagy a Magyar Triatlon Szövetség honlapján is. Ez egy egyszerűbb nyolc kérdésből álló feladatsor. Hazánkban alap-, másod- és elsőosztályú minősített versenybírói szint van. Másod minősítéssel már lehet valaki szakágvezető egy versenyen. Önállóan vezethet depó, kerékpár, futó szakágat. Az első osztályú vizsga már egyáltalán nem könnyű, de megéri nekiugrani, hiszen ezzel a minősítéssel már egy teljes versenyt le lehet menedzselni. Hasonlóan működik ez a rendszer nemzetközi szinten is. Három certified szint van ott is. A harmadik a legmagasabb és az első azoknak a hazai bíróknak is elérhető, akiknek már van engedélye. 

Alpár úgy gondolja, hogy habár sok mindent fel kell áldoznia egy bírónak, hiszen nagyon kevés szabadidejük van és van, hogy reggeltől estig a pályán vannak, mégis mindenkinek ajánlja mert rengeteg jó lehetőséggel jár. Szerinte ez egy nagyon motiváló és összetartó közösség. Ezenkívül, ha valaki szeretne utazni vagy világot látni a nemzetközi karrier is biztosított. Ő mindenkit arra bíztat, hogy induljon el ezen az úton, ezzel kapcsolatban már több kurzus is elérhető Magyarországon. 

Tapasztalatai alapján az az igazán jó versenybíró, aki elhivatott és fizikailag is ott van nem csak fejben, mert egy versenybíró soha nem lehet fáradt! Minden esetben jól kell reagálnia egy váratlan helyzetre, mert nem minden van leírva a szabálykönyvbe. Egy versenybíró mindig higgadt, nem pánikol, nem menekülhet el a kihívásoktól és megnyugtatja a versenyzőket. Magyarországon szerinte nagyon erős a versenybírói felhozatal, idén ketten is képviselik majd az országot az olimpián. Ez is azt mutatja, hogy egyáltalán nem lehetetlen, hogy valaki a sportág csúcsát is elérje. 

MINDENNAPI MOTIVÁCIÓ

Alpár szerint még messze nincs vége a feladatainak. Ez továbbra is egy nagyon dinamikusan fejlődő sportág. Folyamatosan érkeznek hozzájuk változtatási kérések és egy technikai bizottságnak az is a feladata, hogy módosítási javaslatokat nyújtson be. 

Ezenkívül rendkívül büszke arra, hogy a triatlonban mindig tisztelettel beszélnek egymással a résztvevők. Nem volt arra példa, hogy a szakmai döntését megkérdőjelezték volna. Számára nagyon fontos a kommunikáció és úgy érzi, ebben a közegben mindenki megfelelően beszél a másikkal. Mindennap motiválják azok a felmerülő helyzetek, amikre megoldást kell találni. 

A témakör egyéb hírei

Szolgáltatás kimaradás

Szolgáltatás kimaradás

A Magyar Triatlon Szövetség ezúton tájákoztatja az érintetteket, hogy a Szövetség adatbázisát üzemeltető szolgáltató egy DDoS támadás célpontjába került. Ennek következtében az adatbázisunk...