Hétfőn sem edzettek a triatlonosok a Szajnában, ám az ígéretek szerint kedden lesz verseny

2024.07.29.App, Hír, Sajtóközlemény

A rossz vízminőség miatt, vasárnaphoz hasonlóan, hétfőn sem engedték be a Szajnába a triatlonosokat a párizsi olimpia szervezői. A hivatalos közlés szerint azonban a szennyezettségi adatok folyamatosan javulnak, így várhatóan kedden reggel elrajtolhat a férfi egyéni verseny, ám erről végső döntést csak holnap hajnalban hoznak. Két magyarnak, Bicsák Bencének és Lehmann Csongornak szurkolhatunk, mindketten a világ legjobbjai közé tartoznak.

A Szajna vizével kapcsolatos bizonytalanság sem változtatott a magyar triatlonosok eredeti tervein: úgy utazott Párizsba a három fős küldöttség, hogy a valaha volt legjobb magyar eredménnyel térjenek majd haza. Az előző olimpián Bicsák Bence az előkelő 7. helyen végzett, ezt lenne jó túlszárnyalni a keddre tervezett férfi, illetve a szerdai női versenyben.

Ahogy az várható volt, a párizsi körülmények nem könnyítik meg a sportolók felkészülését az utolsó napokban. Bár július közepén kedvező hírek érkeztek a Szajna vízminőségével kapcsolatban, a múlt pénteki és szombati eső miatt megint az egészségügyi határérték fölé emelkedett a szennyező anyagok koncentrációja. Ma hajnalban úgy döntöttek a szervezők, hogy a vasárnapi után a hétfői beúszást is törlik, ez egyben azt is jelenti, hogy egyetlen edzéslehetőséget sem biztosítottak a Szajnában a férfi verseny indulói számára.

Szerencsére hétfőn végig napos idő várható Párizsban, így a szervezők előrejelzése és ígéretei szerint kedden az eredetileg tervezett időpontban, reggel nyolckor, és az eredetileg tervezett helyszínen – a Szajnában, illetve a folyó mentén, a francia főváros legszebb részein – elrajtolhat a férfi egyéni verseny. De végleges döntést csak kedden hajnalban hoznak!

Az 55 férfi induló között két magyarnak szurkolhatunk. Bicsák Bence 2021-ben belopta magát a sportrajongók szívébe a bravúros tokiói szerepléssel. A 29 éves pécsi sportoló az elmúlt két hónap nagy részét a Pireneusokban töltötte magaslati edzőtáborban és saját bevallása szerint jó kedvűen és kitűnő állapotban várja a rajtot élete második olimpiáján.

A másik magyar, 25 éves Lehmann Csongor olimpiai újonc, ám így is komoly tervekkel utazott Párizsba, miután tavasszal harmadik lett a világbajnoki sorozat olaszországi állomásán, július közepén pedig megnyerte a tiszaújvárosi világkupát.

A szerdára tervezett női egyéni versenyben Kuttor-Bragmayer Zsanett áll rajthoz, aki Bicsák Bencéhez hasonlóan Tokióban is ott volt már, és minden idők legjobb magyar női eredménye fűződik a nevéhez a 12. helyezéssel. A nők és a férfiak ugyanazon a pályán, illetve távon versenyeznek: 1500 méter úszás, 20 kilométer kerékpározás és 10 kilométer futás végén derül ki, hogy 2024-ben kik a világ legjobb triatlonosai.

A témakör egyéb hírei