Rossz a vízminőség, elmaradt a triatlonosok első edzése a Szajnában

2024.07.28.Hír, Sajtóközlemény

A tervek szerint vasárnap reggel kaptak volna lehetőséget a triatlonosok, hogy megismerkedjenek az olimpiai versenyhelyszínnel és edzést – ahogy ők mondják – beúszást tartsanak a Szajnában. A rossz vízminőség miatt azonban nem engedték be őket a folyóba. A szervezők előrejelzése szerint, amennyiben nem esik több eső, keddre rendeződhet a helyzet.

Nincsenek könnyű helyzetben a párizsi olimpia triatlon versenyeinek indulói, köztük a három magyar sportoló, Kuttor-Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence és Lehmann Csongor. Bár a múlt héten már kedvező hírek érkeztek a Szajna vízminőségével kapcsolatban, a pénteki és szombati – az ünnepélyes megnyitót és az első hivatalos versenynap szabadtéri számainak lebonyolítását is megzavaró eső jelentős mennyiségű szennyező anyagot mosott a folyóba, így sokat romlott a vízminőség. Az eredeti menetrend szerint vasárnap reggel lett volna a triatlonosok első beúszása, de szombaton még semmi biztosat nem tudtak mondani azzal kapcsolatban a szervezők, hogy ezt meg lehet-e tartani. Végül vasárnap hajnali négykor derült ki, hogy nem tudnak edzeni a Szajnában, csak a partról nézhetik meg az úszás helyszínét a sportolók. 

„Nem könnyíti meg ez a bizonytalan helyzet a felkészülés utolsó napjait. A három versenyzőnk közül Kuttor-Bragmayer Zsanett és Lehmann Csongor inkább fel sem kelt hajnalban, Bicsák Bence viszont kijött az olimpiai faluból a pályára, bejárja a helyszínt, de úszni nem engedik. Szerencsére az eső elállt, a kedd reggeli férfi futamig nem várható csapadék, így a szervezők és mi is úgy készülünk, hogy az eredeti időpontban lesz a verseny. Még arra is van némi remény, hogy holnap reggel akár edzeni is lehet majd a folyóban” – árulta el vasárnap kora reggel Lipták Tamás, a Magyar Triatlon Szövetség szakmai igazgatója. 

A párizsi olimpián triatlonban három számban avatnak bajnokot. A tervek szerint július 30-án, kedden a férfiak egyéni futamát (rajt: 8:00, magyar indulók: Bicsák Bence, Lehmann Csongor), másnap pedig a női versenyt (rajt: 8:00, magyar induló: Kuttor-Bragmayer Zsanett) rendezik, a mixváltók augusztus 5-én csatáznak majd. 

A Szajna vízminőségétől függetlenül is kiemelt figyelmet kap a triatlon, amely az utóbbi 20-25 év egyik leggyorsabban fejlődő olimpiai sportága. Párizs legszebb részein, a Szajnában, illetve a folyó partján, a Szajna feletti hidakon és a világ egyik legismertebb sugárútján, a Chamsp Élysées-n jelölték ki a pályát. Olyan „díszletek” között versenyezhetnek a triatlonosok, amilyenről más sportágak képviselői talán még álmodni sem mernek. Ehhez már csak az kell, hogy a vízminőség is megfelelő legyen!

A témakör egyéb hírei