Lehmann Csongor megvédte világkupa-elsőségét Tiszaújvárosban

2024.07.8.Hír, Versenyek

A párizsi olimpiára készülő Lehmann Csongor ma délután, rendkívül taktikus és magabiztos versenyzéssel nyerte meg a jubileumi, 25. Triatlon Világkupát, megvédve tavalyi elsőségét.

A július 4-7. közötti Tiszaújvárosi Triatlon Fesztivál mai BIRLA CARBON Napjának csúcspontját a 25. Triatlon Világkupa férfi döntője jelentette, ahol négy magyar fiatalemberért szurkolhattunk.

A 2023-as győztes tiszaújvárosi Lehmann Csongor magaslati edzőtáborból érkezett haza a világkupára, melyet a közelgő ötkarikás játékok főpróbájának tartott. A városi Dísztóban megrendezett háromkörös, 750 méteres úszásban Valentin Morlec révén francia részsiker született, Dobi Gergő a harmadik, Lehmann Csongor pedig a negyedik helyen indult, hogy magához vegye kerékpárját a depóban. A kerékpározás során 8 körben kellett abszolválni a 20 kilométert. Az első kör befejezésénél a brit Connor Bentley és Dobi szökésre vállalkozott, ami a második kör végére 5 mp előnyt jelentett a Lehmann CsoNév megy ittngort és Kiss Gergelyt is soraiban tudó 15 fős üldözői csoporttal szemben. A 3. körben utolérték a két szökevényt, így tizenheten robogtak tovább a kanyarokkal bőven megspékelt belvárosi pályán. Az amerikai, ausztrál, kanadai, olasz, francia és új-zélandi triatlonost is magába foglaló boly a hatodik körre közel egy perce előnyt jegyzett a többiekkel szemben. Az előny a második depózásig tovább nőtt. Az öltözés Lehmannak sikerült a legjobban, ő rohant ki arra a futópályára, melynek – tiszaújvárosi lévén – minden négyzetméterét ismeri. A 4 körös, összesen 5 km-es táv elején Bentley próbálta elhalászni a vezetést a címvédőtől, aki viszont a 2. körtől kezdve állandósította az előnyét az élen és a táv hátralevő részében nem engedte magához közel ellenfeleit. A hazai közönség üdvrivalgása közepette a címvédő boldogan és felszabadultan szakította át elsőként a célszalagot, megismételve tavalyi sikerét. Az ezüst Bentley-nek, a bronz az úszást megnyerő Morlec-nek jutott. A fantasztikusan hajrázó Kiss Gergely ötödikként futott be a célba.

Próbáltam nagyon koncentrált maradni a mai napon, mert a tavalyi győzelmem után ismét szerettem volna nyerni, ami nagy teher volt számomra – hangsúlyozta  a célba érkezést követően Lehmann Csongor. – Azon voltam, hogy az első két számban jó pozíciót fogjak, a futást pedig szerettem volna az élről kezdeni. Ez a taktika bevált. A nagy meleg ellenére a 2. kör után is tartani tudtam a saját tempómat. A 35 Celsius-fokos, árnyékos részek mellett a napon volt 40 fok is, de a verseny közben tudtam magam hűteni, ami sokat jelentett. Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy a csodálatos hazai közönség előtt ismét átélhettem a győzelem mámorát!

Lehmann Csongor

A célba érkezéseket követően megtartott eredményhirdetésen az első három helyezettnek járó érmek és virágcsokrok átadásában dr. Koncz Zsófia, országgyűlési képviselő, az Energiaügyi Minisztérium miniszter-helyettese, Renato Bertrandi, az Európai Triatlon szövetség elnöke, a Nemzetközi Triatlon Szövetség elnökségi tagja, dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere és Császár Péter, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója működött közre.

Eredmények

Férfiak: 1. Lehmann Csongor (magyar) 53:05 perc, 2. Connor Bentley (brit) 53:14, 3. Valentin Morlec (francia) 53:19, …5. Kiss Gergely (magyar) 53:28, …13. Dobi Gergő (magyar) 54:15, …23. Kovács Gyula (magyar) 55:16.

A témakör egyéb hírei

Triatlon, a jövő sportja

Triatlon, a jövő sportja

Nem túlzás azt állítani, hogy a triatlon nagy ünnepe volt a mai nap Párizsban. Az elmúlt napok bizonytalansága, a Szajna vízminőségével kapcsolatos kérdőjelek után óriási várakozás előzte meg a két...