40 éves a Vasi Vasember

2024.07.7.Hír, Versenyek

40 éve rendezték Magyarországon az első triatlonversenyt, az azóta legendássá vált Vasi Vasembert.

1984-ben még csak lelkes amatőrök embert próbáló hobbijának tűnt a triatlon, mára a világ egyik legnépszerűbb egyéni olimpiai sportágává fejlődött, amelyben a magyar élversenyzők is a világ legjobbjai közé tartoznak.

Az első Vasi Vasemberen 228-an álltak rajthoz, hogy leküzdjék az 1 km-es úszásból, 50 km-es kerékpározásból és 10 km-es futásból álló távot. A korabeli lapok beszámolói szerint akkor még szinte csodabogárnak nézték az indulókat, és aligha gondolta volna bárki, hogy a triatlon rekordgyorsasággal bekerül az olimpiai programba (Sydney, 2000.), ráadásul az 1984-es vasi vasemberek hazai követői, vagyis a magyar triatlonosok a világ legjobbjai közé tartoznak majd.

A 40. MVD Szig Vasi Vasember triatlonversenyt – idén is népes, erős mezőny áll rajthoz.

A jubileumi, teltházas verseny győztese Badar Gergő a Veszprémi Egyetemi Sport Club versenyzője aki 1:49:11 alatt teljesítette az 1500 m úszást 40km kerékpár és a 10 km futást. Második Berekméri Levente FTC, harmadik pedig Birtók Ádám Kistri Team SE versenyzője lett. A hölgyek között a leggyorsabb versenyző Soós Dorka Százhalombattai VUK SE versenyzője, aki 2:06:59idővel szakította át a célszalagot, megelőzve Koronika Judit VUK és Brassay Réka VTE versenyzőit.

 

Eredmények: https://www.evochip.hu/eredmenyek/

A 40. MVD Szig Vasi Vasember is bekerült a Próbáld ki a triatlont! sorozatba. Szombathelyen is lehetőséget kaptak a szabadidő-sportolók, hogy a korábban megszokottnál egyszerűbben, hivatalos versenyengedély (licensz) nélkül álljanak rajthoz. Rövid távon, biztonságos körülmények között, ugyan azon a versenypályán és feltételekkel élhettek ezzel a lehetőséggel mindazok, akik szerettek volna megismerkedni a triatlonnal.

Próbáld ki a triatlont!

A témakör egyéb hírei

Mozgás-korlátlanul

Mozgás-korlátlanul

Egy sérült ember számára ugyanolyan nélkülözhetetlen a mozgás és az egészségesség, mint egy ép ember számára. A magyar triatlon sport most arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy tárt karokkal...

40. Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál

40. Fadd-Dombori Triatlon Fesztivál

Idén is tele lesz élménnyel, újdonsággal, ötletes és szórakoztató elemekkel, ugyanúgy, ahogy ezt az elmúlt 39 alkalommal már megszokhattuk, így nem csoda, hogy óriási az érdeklődés, telt ház...