WTCS 2024 – Yokohama

2024.05.11.Eredmények, Versenyek

Az elmaradt Abu Dhabi WTCS után, a mai napon Yokohamában kezdődött meg az idei triatlon világbajnoki sorozat, melyen 1 női és 4 férfi versenyzőnk indult. A tavalyi esős időjárás után idén szerencsére napsütés várta az indulókat Japánban. A futamon több biciklis bukás is történt, azonban versenyzőink ennek ellenére is kiváló eredményekkel zárták a napot.

Egy nehéz napon értékes 14. helyezést ért el Lehmann Csongor a világbajnoki sorozat első állomásán. 

“Jól éreztem magam a verseny előtt, vártam, hogy végre elkezdődjön a WTCS szezon. Az úszás nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna és, ahogy általában szokott, lehet, hogy ez a hidegebb víznek is betudható, de ennek ellenére sikerült az első bolyban megkezdenem a kerékpárt, ahol végig nagy tempóban mentünk. Sok kigyorsítás volt, sokszor nyúlt a mezőny, emellett nagy volt a szél, ami szintén nehezítő körülmény. A mezőnyön is érződött az idegesség, több versenyző is jól szeretett volna menni az olimpiai kvalifikáció miatt, ez pedig okozott néhány kaotikus momentumot, és pár esést is. Az egyik nagyobb bukás pont előttem történt, a francia srácok estek el előttem, ezt szerencsére sikerült kivédenem és egy erős fél körrel visszaérni a mezőny elejére. A futás első 5 kilométerén kerestem önmagam, de a futás második felére már jobban éreztem magam, az utolsó szakaszban pedig sikerült feljönnöm a 19. helyről a 14.-re. Jó állapotban vagyok, ami jó jel a jövőre nézve, pár apróságon kell csiszolni. Első versenyként ez egy nagy sokk volt a szervezetnek, csak a versenyrutin hozza majd meg a hiányzó dolgokat. Várom a következő versenyt, hogy tudjak szépíteni, nagyon motivált vagyok, hogy olyan eredményeket tudjak elérni, amikre tudom, hogy képes vagyok, amikkel maximálisan elégedett lehetek, és, amik mutatják a ranglistán/mezőnyben elfoglalt helyemet. Ez egy jó állomás volt, hiszen a verseny a legjobb edzés, és azt gondolom, hogy ennek segítségével jövő héten csúcsformában tudok megérkezni Mexikóba, és utána Cagliariba a következő WTCS futamra. Szerettem volna jóval előrébb végezni, a 6-os rajtszámomhoz közelebb, így nem vagyok maximálisan elégedett, de ez egy nagyon jó edzés volt. Ezt az intenzitást és ezeket a körülményeket csak így tudjuk gyakorolni. Jó szezonindítás volt, egy 14. hely egy rossz napon, nem panaszkodhatok.” – osztotta meg gondolatait a futam után Lehmann Csongor. 

Faldum Gábor kerékpáron esésbe keveredett, azonban törött kormánnyal is nagyot versenyzett és végül a 16. helyet szerezte meg Yokohamában.

“Jól éreztem magam a verseny előtt, a kínai betegség szerencsére már elmúlt. Az úszás után a kerékpáron a második körben kicsit hátrébb csúsztam, utána fokozatosan zárkóztunk és végül fel is értünk a bolyra. Az utolsó körben sajnos belekeveredtem egy bukásba, aminek következtében a kormányom fele letört, lógott a váltókar, az utolsó kicsit több, mint 4 kilométeres körön így kellett mennem, de nem sokat gondolkodtam. A depónál hárman szálltunk le egyszerre Thornnal és Priesterrel, a futás első majdnem másfél köre erős lett, utána próbáltam a saját tempómra beállni és végül a 27-30. hely környékéről fel tudtam zárkózni. A kerékpár második körében egy gélt is elhagytam, ez hiányzott a végén, de összességében örülök, hogy ilyet tudtam futni és versenyezni, biztató a szezon hátralevő részére.” – részletezte Faldum Gábor.  

Dévay Márk is belekeveredett a biciklis bukásba, azonban sikerült visszatekernie az élmezőnyre és 23. helyen végzett.

“Az úszáson jó tempót mentem, végig vezettem és jól éreztem magam végig. Bringán az elején nagyon sokat dolgoztam, de miután többen lettünk, így kicsit beljebb mentem a bolyban. Az utolsó körben volt egy tömegbukás, ami a csoport elején történhetett és végigment rajta az egész boly. Sajnos én is belekeveredtem, átestem egy versenyzőn, gyorsan visszaszálltam és fel tudtam tekerni az élmezőnyre, ami nem kis erőkifejtés volt, de sikerült. Van néhány horzsolásom, a bringám és a sisakom is sérült, de jó, hogy ellátta a funkcióját. Ezután a futáson nem tudtam mi lesz, hogy végig tudok-e menni, de nem volt gondom, úgyhogy próbáltam a legtöbbet kihozni belőle. Az előzmények után nem is volt rossz a futásom.” – mondta el Dévay Márk. 

Bicsák Bence kitartóan versenyzett és végül a 35. helyen ért célba.

“Kemény verseny volt, úszáson jól tartottam magam az első boly vége felé, Blummenfelttel és egy másik norvéggal úsztam. Az egyik bójánál sajnos torkon rúgott az egyik norvég, így egy pár másodpercig nem kaptam levegőt, ott leszakadtam, próbáltam, de már nem tudtam visszaúszni. Bringán végig nagyon keményen mentem és sokat dolgoztam, hogy felérjünk, azonban a második körben már kezdett elmenni a látásom, tudtam, hogy innen nehéz lesz, nagyon rosszul voltam. Végül felértünk, és szerencsére a bukásokat is kikerültem. Ezek után a futáson 2 kilométerig bírtam, utána teljesen kimerültem, majdnem kiálltam, de aztán végigmentem.” – nyilatkozta Bicsák Bence a futamot követően.

Kovács Zsófia sajnos nem tudta befejezni a versenyt a szezon első WTCS állomásán. 

“Kerékpáron nagyon nagy volt a tempó, többen kiszakadtak előttem, így mindig vissza kellett érnem a sorra. Ezt sajnos nem viselte jól a lábam és begörcsölt a hajlítóm, így nem tudtam folytatni a versenyt.” – mondta el Kovács Zsófia. 

Gratulálunk minden indulónak! Folytatás két hét múlva, május 25-én Olaszországban, Cagliari városában.  

Fotó: World Triathlon

A témakör egyéb hírei

Júniusi triatlon versenyek

Júniusi triatlon versenyek

Akár kezdő, akár tapasztalt triatlonos vagy, ebben a hónapban biztos lesz egy neked való verseny. Különböző távok, változatos helyszíneket, júniusban hat izgalmas triatlon verseny vár rád!eXtremeMan...