Sprint távon Ausztráliában

2017.04.07

Második állomásához érkezik hétvégén a világbajnoki sorozat (WTS), természetesen ezúttal is magyar indulókkal.

Ausztrália ad otthont a soron következő WTS futamnak. A gold coast-i pálya idén sprint távon van kijelölve, de ne gondoljuk, hogy ez megkönnyíti a versenyzők dolgát.

Szokás szerint óriási verseny várható a férfiaknál, miután az ötszörös világbajnok Javier Gomez egy hónappal ezelőtt győzelemmel tért vissza sérüléséből, az abu-dhabi-i nyitó futamon. Akik a dolgát nagyon szeretnék megnehezíteni: a világbajnoki címvédő honfitárs, Mario Mola, a szintén honfitárs Fernando Alarza, és a dél afrikai Richard Murray, aki idén még csak egyszer hibázott - éppen Abu-Dhabiban a WTS-en -, de ezen kívül felmutathat két világkupa győzelmet. Sorolhatnánk még a dobogóra jó eséllyel pályázók neveit, de ami várhatóan dönteni fog az az úszás és a körönként több mint tíz komoly kanyarral kijelölt kerékpáros pálya lehet. Az úszás a magyarok számára is kritikus lesz. Olimpikonjaink, Faldum Gábor és Tóth Tamás is rajthoz áll majd, egy héttel a new plymouth-i világkupa után, hasonlóan Czigány Andráshoz, aki élete első WTS versenyén indulhat. Az előjelek mindenesetre biztatóbbak mint egy hete, hiszen most mindenki a saját felszerelésével indulhat majd, annak ellenére, hogy Új-Zélandról, Ausztrália felé a légitársaság minden csomagjukat elhagyta. A hírek szerint azóta ezek megérkeztek, így Tóth Tominak nem kell kölcsön kerékpárral és futócipővel versenyeznie, mint tette azt a múlt héten sajnálatos módon. Két olimpikonunknak az első húsz, Andrásnak leginkább a tapasztalatszerzés lehet a célja a versenyen.

A nők versenyében rajthoz áll a sorozatot jelenleg vezető új-zélandi Andrea Hewitt, aki nagy sprintben nyert a most is 2-es rajtszámmal induló Jodie Stimpson(brit) előtt. Az akkor negyedik helyen végző holland, Rachel Klamer most a hármas rajtszámot kapta és egy dobogóval valószínűleg ki is egyezne. Hazánkat ismét riói olimpikonunk, Kovács Zsófia képviseli majd. Idén egy hetedik és huszonkettedik helye van világkupákról, ha ennek az átlagát tudná hozni hétvégén, az jó eredménynek számítana.

A női verseny rajtja hazai idő szerint szombat 6:00. Rajtlista

A férfi verseny rajtja hazai idő szerint szombat 8:00. Rajtlista

Kicsivel közelebb, de ugyanebben az időpontban- szombat reggeli órákban – egy Afrika-kupán is szoríthatunk magyar versenyzőkért. Egyiptom egyik gyönyörű üdülővárosa, Sharm El Sheik ad otthont a sprint távú eseménynek. Tarnai László címvédőként állhat rajthoz, de nem ő lesz az egyetlen magyar versenyző. U23-as világbajnoki nyolcadik helyezett sportolónk Király István és élete első elit kontinentális kupáján induló Soós Gergő is Laci dolgát fogja nehezíteni.

A hölgyek mezőnyében is lesz egy elit debütáló, Petrov Dorottya, de ő sem lesz egyedül a mezőnyben, a március végi felmérőn biztató egyéni csúcsot futó versenyzőnk Bragmayer Zsanett is ott lesz a rajtvonalnál.

Női rajt 7:45-kor

Férfi rajt 9:00-kor

Rajtlisták

(Fotó: Hajdú Lili)