U23-as Eb előtt

2017.08.01

- Bicsák Bence tiszaújvárosi világkupa győzelme után két héttel képes lehet megismételni teljesítményét az U23-as Európa-bajnokságon is?

- Bence győzelme kisebb meglepetés volt, mely öröm és teher is egyben. Már a szezon előtt beszélgettünk arról edzőjével, Tóth Szilárddal, hogy ebben az évben mely események élveznek prioritást. Egyértelmű volt, hogy a hazai rendezésű Eb, a tiszaújvárosi világkupa és a rotterdami világbajnokság a fő célpontok. Ezek az események szűk két hónap alatt lezajlanak, vagyis a legnagyobb kihívást itt a formaidőzítés jelenti. Tiszaújváros remekül sikerült, egy selejtezős/döntős rendszerű sprint távú rendszerben. Most két hét alatt vissza kell állni a rövidtávra, mely egyébként véleményem szerint közelebb áll Bencéhez. Visszatérve a kérdésre. A tavalyi U23-as világbajnoki bronz után már szinte elvárás, hogy idehaza „csak” egy Eb-n dobogóra álljon, de tudjuk, hogy a triatlon részben technikai sport is, bármi megtörténhet. Ellenben, ha semmi nem jön közbe – betegség, technikai probléma – akkor nagyon jók az esélyei akár a győzelemre is.

- Kik lehetnek a legnagyobb ellenfelek?

- Hadd kezdjem rögtön a magyar kihívókkal, mert szerencsére akad belőlük. Király István, aki tavaly a világbajnokságon 8. helyen ért célba és talán méltatlanul kevés szó esik az eredményéről pedig egy kezemen meg tudom számolni, hány magyar végzett eddig a legjobb tízben. A tiszaújvárosi versenyen a döntőben ugyan nem jött ki a lépés számára, de biztos vagyok benne, hogy jó formában van és egy rövidtávú versenyen ez jobban ki is fog jönni. Ha az úszása rendben lesz akkor tőle sem lenne túl nagy meglepetés, akár a legjobb hatba kerülni.

Szintén hasonló történhet Dévay Márk esetében. A mezőny legjobb úszója, aki már az elitek között is megmutatta, hogy képes elől kijönni. Neki az kedvezne leginkább, ha egy kisebb szökés alakulna ki, mely előnnyel kezdheti meg a futást. Jelenlegi futóformája ilyen helyzetben akár aranyat is érhet, de most még akkor se nagyon féltem, ha nagyobb csapat száll le futni egyszerre.

Lehmann Bence és Zékány-Nagy Patrik esetében a tapasztalat szerzés lehet a cél. Bence elég komoly nemzetközi versenyeken indult idén hasonló célból, remek úszó, kerékpáron se nagyon lehet gondja. A futás az, amiben a legtöbbet kell még fejlődnie és akkor a végén is odaérhet. Patrik is inkább az első két számban jeleskedik. A középmezőny lehet számára a cél.

A külföldiek közül a spanyol Serrat, az osztrák Pertl, a svájci Friedlance már a felnőttek között is letette névjegyét. A hagyományosan erős nemzetek, mint a britek, spanyolok, oroszok és a mindig remekül futó portugálok is beleszólhatnak a végső helyezések elosztásába. Ők mindannyian négy-öt fővel érkeznek vagyis nagyon komolyan veszik az Eb-t.

- Mi a helyzet a lányokkal? Bragmayer Zsanett az utóbbi hetekben jó formában versenyez, mire lehet ez elég.

- Valóban Zsani megtalálta a formát az elmúlt néhány versenyen. A hamburgi és tiszaújvárosi szereplése is előremutató. Ezek mind sprinttávú versenyek voltak, vagyis a legnagyobb kérdés, hogy elmegy-e 10 kilométerig. Neki is egy szökés kedvezne leginkább. Utolsó éves U23-as és nagyon szeretné megmutatni, hogy közelít a világelithez, főleg hazai pályán.

Sárszegi Noémi tavaly szerzett egy meglepetés kilencedik helyet az Eb-n. Úszása instabil, rossz esetben neki ott mehet el a verseny. Kerékpáron és futáson szerintem nem lesz gondja. Ha az utolsó számra marad a döntés, idén sem elképzelhetetlen egy top 10-es eredmény tőle.

Sebők Klaudia még nagyon tanulja ezt a távot. Számára ez tényleg egy „kirándulás” persze annak terhe alatt, hogy önmagához képest mindenképpen jól kell mennie.

Összességében, ha a magyar lányok érmet nem is, de szép helyezéseket szerezhetnek. A győzelemre a legnagyobb esélyesek talán a címvédő olasz Olmo és a madridi világkupa győztese a brit Taylor-Brown.

- Mi várható a mix váltók versenyében?

- Az elmúlt két évben negyedikek voltunk. Nagyon szeretnénk fellépni a dobogóra idehaza, de nem lesz könnyű. Az oroszok, britek, olaszok hagyományosan nagyon jók ebben a formátumban, most pedig, hogy olimpiai versenyszám lett, kiemelt figyelem övezi. A tavalyi első hat helyezett ország idén is rajthoz áll, persze más felállásban. Ezzel remélem nem bántok meg senkit, de nálunk a fiú oldal nagyon erős a lányoknak pedig pluszt kell hozniuk, hogy versenyben legyünk! Nagyban befolyásolhatja az eredményt, hogy ki mennyire lesz friss az egyéni versenyek után. Nálunk ez dönt a váltótagokról, ha valamilyen vis maior helyzet közbe nem jön.

Lehmann Csongor világbajnoki ezüstérmes

2019.09.03.

Jól szerepeltek a magyar versenyzők a lausanne-i Triatlon Világbajnokságon, ismét éremmel térhetett haza a válogatott.

Olimpiai tesztverseny, Tokió

2019.08.16.

Izgalmas versenyeket hozott a Tokiói Olimpiai tesztversenyei. Bicsák Bence révén pedig egy hetedik helynek is örülhettünk ...

Megkezdődött a Paralimpiai kvalifikáció

2019.07.16.

Lezajlott a magyar paratriatlon csapat számára az első paralimpiai kvalifikációs világkupa.