ITU Világkonferencia Budapesten

2017.03.02

Február utolsó hétvégéjén került megrendezésre az első ITU Világkonferencia Budapesten. A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) és a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) közös munkájának eredményeként a háromnapos rendezvényre 32 országból több mint 120 vendég érkezett.

A konferenciát dr. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, mennyire fontos a közös munka a Nemzetközi Triatlon Szövetséggel és örömét fejezte ki, hogy a sportág különböző területeiről ilyen nagy számban érkeztek érdeklődők. Kiemelte, hogy a triatlon ugyan egyéni sport, de a tervezés, a fejlesztés, a szervezés és a háttérben zajló folyamatok profi csapatmunkát igényelnek.

A Konferencia mottója a „Triatlon rendezvények a következő generáció sportolóinak”.
Dr. Szabó Tünde, Sportért felelős Államtitkár a megnyitón elmondta hogy:
„A Kormány a triatlont olyan sportágnak tekinti, amely komoly szerepet vállal a magyar sport eredményességében, és ezzel együtt jelentős utánpótlás és szabadidős bázissal rendelkezik. A sportágfejlesztési feladatok megvalósítása érdekében, valamint, hogy a sportág felzárkózhasson a nemzetközi szintre, felzárkóztatási alapot hoztak létre.”

„Ez a Konferencia hosszú évek óta a legfontosabb céljaink között szerepelt.” - mondta Antonio Fernandez Arimany, a Nemzetközi Triatlon Szövetség főtitkára a pénteki megnyitó beszédében, majd így folytatta: „Hatalmas örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy ez ma végül létrejöhetett!”

A három nap alatt a résztvevők plenáris üléseken, panel megbeszéléseken és workshopokon vehettek részt. Olyan neves előadók érkeztek, mint Yann Le Moenner, az A.S.O. (Amaury Sport Organisation) vezérigazgatója, valamint a The Tour of France szervezője. A francia szakember, előadását követően, Mizsér Attilával, a Budapest 2024 pályázat sportigazgatójával valamint Szántó Évával, a 2017-es FINA Vizes Világbajnokság ügyvezetőjével kiegészülve kerekasztal beszélgetés során válaszoltak a résztvevők kérdéseire.

A szombatot Dag Oliver nyitotta, aki előadásában bemutatta, hogyan szervezik a világ legextrémebb triatlonversenyét, a Norseman-t, ami minden évben több ezer versenyzőt vonz, akik közül 250-en lehetnek olyan szerencsések, hogy egy norvég nemzeti parkban feszegessék saját határaikat. Őt követően az Aquatic Engineeringtől érkező Glyn Onione, Sergio Migliorini, az ITU Orvosi és Antidopping Bizottságának vezetője, valamint Andrew Taylor az Taylor Made Event Management igazgatója tartott előadást.

Sheila Findlay az ITU World Triathlon Edmonton versenyigazgatója is megosztotta tapasztalatait a hallgatósággal arról, hogyan lehet a lehető legjobb „triatlon” élményt nyújtani sportolóknak a verseny előtt, alatt és után is, ezzel kiszolgálva a sportolói igényeket és növelve az általunk rendezett verseny sikerességét és népszerűségét. A MyLaps Experience igazgatója, Michel Schrama ezt egészítette ki a legújabb technológiában rejlő lehetőségek felhasználási módjainak bemutatásával. Oliver Schiek az IRONMAN-től érkezett, aki pontosan tudja milyen fontos eleme a látványos versenyeknek a különleges helyszín, hiszen OBS produkciós igazgatója volt a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpiai játékoknak.

A Világkonferencián szintén jelen volt és előadást is tartott Márkus Gergely, az ITU Sportigazgatója. A tiszaújvárosi Világkupa és számtalan triatlonverseny egyik szervezőjeként kiemelte, hogy a rendezvényeknek minden körülményt figyelembevéve is a legfontosabb elemei továbbra is a sportolók. „Ők a legfontosabb partnereink ezért mindig az ő igényeikre fókuszálunk”. Prezentációjában bemutatta a triatlon fejlődésének történetét, valamint azt a rövidfilmet, amelyet a mix-váltó olimpiai programba való bekerülése céljából készített a Nemzetközi Triatlon Szövetség.

Nagy népszerűségnek örvendett Richard Downey előadása, aki Alistair és Jonny Brownlee képviselőjeként érkezett a konferenciára; Nicky Dick, a Brit Triatlon Szövetség Age Group csapat igazgatója pedig a korosztályos versenyzők igényeiről beszélt.

A háromnapos rendezvény remek alkalom volt a világ versenyszervezői számára, hogy megoszthassák tapasztalataikat egymással, kapcsolatokat építsenek és mélyítsenek el, valamint az új ismeretanyagokkal hazatérve tovább fejlesszék, magasabb szintre emelhessék saját versenyeiket.

Az első ITU Világkonferencia záróbeszédében, Szabó Zita, a Magyar Triatlon Szövetség főtitkára külön megköszönte a Nemzetközi Triatlon Szövetség munkatársai által a konferencia sikere érdekében végzett remek munkát, majd így zárta szavait:
„A Magyar Triatlon Szövetség szerint fejleszteni, innoválni, dolgozni kell, s ennek meg lesz, meg kell, hogy legyen az eredménye épp úgy a háttérben, ahogy a sportpályán.”

Fotó: Schmidt M. János