Amatőr Versenyrendszer

2017.05.04

Kedves Sporttársak,
 
az Amatőr versenyrendszer nagyobbik részét – az aquatlonban, duatlonban és triatlonban kiírt egyéni és csapat Országos Bajnokságokat, a klubtag versenyzők 3.000 Ft-ra csökkentett regisztrációs díját, a csapatversenyek szervezését, az Év sportolói díjak objektív paramétereit vagy az “Aranyokleveles” amatőr minősítést – érdemi kritika eddig nem érte. Az, hogy hosszú ideje a nemzetközi “Age group” kategóriákhoz igazítva működik a magyar triatlon, úgy tűnik, kiállta az idők próbáját – miközben ésszerű finomításokra, időnként módosításokra is szükség van.
 
Az utóbbi 2-3 évben lényeges pontokon jelentősen átalakul a magyar triatlon, ilyen pl. a versenyek számának ugrásszerű növekedése (összesen 10 db duatlon futam – 8 sprint és 1-1 rövid és terep, illetve 25 db triatlon verseny, utóbbiban 37 különböző futam: 12 sprint, 13 rövid, 9 közép, és 3 hosszú triatlon.), az egyre szélesebb spektrumú helyszínkínálat (35 különböző város és község az ország legtöbb pontján), és az örvendetesen bővülő sportolói létszám. Mindezek útkeresést is jelentenek, egyaránt kapunk javaslatokat a versenypaletta korlátozására és panaszt, hogy még mindig nincs az ország minden pontján megfelelő versenyzési lehetőség. Vannak, akik az élsporthoz hasonlóan látványosan kiemelnék a legjobb amatőröket és a legjobbnak tartott (vélt) versenyeket, míg mások továbbra is valamennyi sportolói szinten – jó értelemben vett – “versengést” generáló, emiatt aprólékosabb pontozást tartanak helyesnek. Többször felmerült, hogy a lehető legtöbb verseny eredménye számítson be, ahogy az is, hogy nincs mindenkinek ideje, lehetősége sok helyre járni, így csak a legjobban sikerült néhány verseny pontszáma számítson be. Maga a pontszámítás rendje is sokféleképpen kialakítható, épp tavaly tértünk át a versenyek súlyát jelző objektív létszám alkalmazására (a szubjektív: “döntse el az elnökség, melyik verseny mennyit ér” elv helyett). Természetesen ez még messze nem tökéletes, így az USA amatőr triatlon rendszerének alapgondolatához hasonlító, az időeredmények alapján történő pontszámítás kipróbálását is tervezzük (még he nem is annyira kifinomult aprólékossággal, ahogy ott működik). Fontos, és változatlan alapelv, hogy az amatőr egyéni és egyesületi ranglistákhoz pénzdíjazás, anyagi támogatás nem jár, semmiképpen sem szeretnénk ezt “pénzes” játékká alakítani, hiszen az elsődleges cél az amatőrök igényeinek kielégítése, és a sport öröme. Helye viszont van az eltérő ötleteknek és javaslatoknak, még inkább konkrét listák működtetésének, amihez idéntől az adatokat szeretnénk mindenki számára elérhetővé tenni.
 
A 2017. évben – a sajnos hosszúra nyúlt előkészítés után – az elnökség a tavalyi pontozási rendszer kisebb változtatásokkal történő fenntartása mellett döntött. Így az előző évhez képest mindössze annyi a változás, hogy a férfiak és nők részvételi súlyozása külön-külön történik (ez torzulást jelentett tavaly), és persze igen sok új, kisebb verseny is bekerült a pontot adó körbe. A részletes “Amatőr versenyrendszer” kiírást a melléklet tartalmazza.
 
Üdvözlettel,
Szabó Zita, főtitkár
Székely Mózes, társadalmi alelnök

Sok újdonság és sztárparádé a Triatlon Nagyhéten

2019.05.28.

A tiszaújvárosi XXI. MOL Triatlon Nagyhét július 10-14. között kínál kiváló sportolási, szurkolási és kikapcsolódási lehetőséget ...

Bragmayer Zsanett és Lehmann Bence nyert az elit kategóriában

2019.05.28.

A tiszaújvárosi XXVIII. Tisza Triatlon május 26-i, vasárnapi, második versenynapján az egyéni küzdelmeké volt ...