Amatőr licencek szabályzása - 2017

2017.05.16

Amatőr licencek szabályzása - 2017

 

Regisztráció helyzete 2016-ban

A 2016. évben 1658 sportoló váltott ki amatőr (korosztályos) regisztrációt. Az Amatőr Triatlon és Duatlon Kupasorozatban 38 különböző verseny (vagy azon belüli táv) vett részt. Ezeken a versenyen 1391 regisztrált ért célba (továbbá 18 elit, és 3 para versenyengedélyes sportoló), közülük 12-en külföldi állampolgárok.

A regisztrálók között 1134-en tartoznak klubokhoz. Az egyéni versenyeken nem induló 267 amatőr kb. harmada-fele indult el csapat OB-ken, így 100-150-en lehetnek, akik „feleslegesen” váltottak ki regisztrációt.

Ugyanezt a 38 futamot 1736-an regisztráció nélkül teljesítették, köztük 55-en feltehetőleg külföldiek (a nem regisztrálókról szinte semmilyen megbízható információ nem áll rendelkezésre).

A regisztrálók átlagosan 2,61 versenyen indultak 2016-ban, míg a nem regisztrálók 1,21-en. Az előbbiek között azok, akik klubhoz tartoznak 3,04 versenyt teljesítettek sikerrel. A 3127 célba érőből 1391-en (44,5%, továbbá azok, akik regisztráltak, de el sem indultak) fedezték regisztrációs díjukkal a központi feladatok ellátását, az arány pedig egyre csökken, és hosszú távon nem fenntartható.

 

Az amatőr triatlon és duatlon versenyrendszer működtetése

- a szabályrendszer folyamatos frissítése az ITU (és a WTC) szabályváltozásai alapján

- a versenyeken a szabályok betartatása, a fair play és a biztonságos versenyzés feltételeinek elősegítése

            - versenybírói rendszer működtetése, versenybírók vizsgáztatása, regisztrálása és képzése

            - OB-k, utánpótlás ranglista versenyek esetében vezető versenybíró (szükség esetén szakágvezetők) biztosítása

            - valamennyi versenyen technikai felügyelő biztosítása, aki a szervezést és bíráskodást egyaránt felügyeli

- versenyszervezők koordinálása

            - Országos Bajnokságok pályáztatása és kiemelt kontrollja

            - versenynaptár egyeztetése, időpont-ütközések minimalizálása

            - hazai versenyszervezői stábok és versenyek fejlődésének támogatása, minőségi szint emelése

            - versenyek minél egyenletesebb területi eloszlásának elérése, rövidebb és hosszabb távokon egyaránt

- versenyzők biztonságának és egészségének védelme

            - a biztonságot szolgáló szabályok frissítése és szervezőkkel és sportolókkal való betartatása

            - sportolók évenkénti orvosi ellenőrzések ösztönzése, segítése

            - sportolók képesített edzőket alkalmazó és edzéseket tartó klubokba irányítása

            - edzők továbbképzése

            - éves, 0-24 órás sportolói balesetbiztosítás mindenkire (versenyek, edzések stb.)

- a versenyrendszerbe való bekapcsolódás, részvétel és bennmaradás ösztönzése

            - motivációs pontrendszer, egyéni és egyesületi ranglisták működtetése

            - eredmények és pontok nyilvántartása és visszacsatolása a sportolókhoz

            - a versenyek és versenyzés népszerűsítése, triatlon-marketing

            - országos bajnokságok díjainak biztosítása (egyedi érmek, kupák)

            - legjobb amatőrök évenkénti díjazása, eredményeik elismerése, megünneplése

 

Az amatőr rendszer fenntartása és finanszírozása

A triatlon gyökereinek és nemzetközi hagyományainak megfelelően az amatőr rendszert közösen működteti az elit, professzionális sporttal, valamint az utóbbi utánpótlását biztosító területekkel. Ennek megfelelően a koordinációt az MTSZ látja el, az elit, az utánpótlás és az amatőr klubok egyaránt részt vesznek a rendszer irányításában és döntéseiben.

Az amatőr rendszer működtetésének jelenleg egyetlen forrása a klubok tagdíja és a sportolók regisztrációs díja. Ez a nemzetközi standard is, így aki amatőrként elindul egy osztrák vagy német triatlon versenyen, annak licenccel kell rendelkeznie. (Sok helyen elegendő más ország licencének bemutatása.)

A felsorolt tevékenységek fedezetéül 2017-ben 4.000 Ft-os egyéni vagy 3.000 Ft-os klub regisztráció szolgál. Ez éves szinten 5-7 millió Ft – és a kétkedők számára megjegyzem, hogy a döntéshozók ebből (sem ebből, sem másból) egyetlen fillért sem látnak, ingyen végzik a munkájukat.

A triatlon fejlesztésére kapott állami támogatások kisebb részben az amatőr sportot is érintik, így 2017-ben lehetőség nyílik arra, hogy a klubregisztráció összegét – amennyiben orvosi igazolást is kivált a sportoló – az MTSZ visszafizesse.

 

Változások a 2017. évben

A legfontosabb változás, hogy idéntől a központi szolgáltatások finanszírozásához – más országokhoz hasonlóan – minden versenyen résztvevőnek hozzá kell járulnia. Az örvendetesen és dinamikusan növekvő sportolói létszám ugyanis megváltoztatta a részvételi szokásokat. Korábban a „kemény mag” jelentette a triatlonozók döntő többségét, ők ki is váltották versenyengedélyüket, és megvalósult a „közös teherviselés”. Mára viszont már ők vannak kevesebben, és befizetéseik nem fedezik az évi egyszeri résztvevőkre is eső központi szolgáltatásokat.

Tény, hogy erről a változásról az első hivatalos döntés idén januárban született meg, a 7/2017. (I. 18.) sz. Elnökségi határozat mondta ki általánosan, hogy „a regisztráció kiváltása feltétele a Magyar Triatlon Szövetség versenyrendszerében való részvételnek.” A gyakorlatban ezt csupán az enyhíti, hogy a még tavalyi évben megnyitott nevezések közül a legnépszerűbbek egyben Országos Bajnokságok is lettek, így esetükben nem változott a regisztrációs kötelezettség. A többi verseny esetében az MTSZ egyeztet a versenyszervezőkkel, hogy egyrészt közös kommunikációval megismertessük a versenyzőkkel, miért van szükség a hozzájárulásukra a sportág szabályozottan, a versenyzők érdekeit szem előtt tartva történő működéséhez és fejlődéséhez, másrészt hogy a januári döntést megelőzően jelentkezettek esetleges visszalépéseinek lemondási költségét minimalizálja.

Az egyéni regisztráció előző évi 4.000 Ft-os díja változatlan. A klubtagság megerősítését szolgálja a klubregisztráció idén kedvezményes összege: 3.000 Ft. Akik pedig az egészségük védelmét orvosi ellenőrzéssel is elősegítik, azok után még ez az utóbbi összeg is visszajár.

Budapest, 2017. május 15.

                                                                                      dr. Székely Mózes, alelnök                Szabó Zita, főtitkár