A triatloné a főszerep augusztus első hétvégéjén

2017.08.05

A kontinens legjobb 23 év alatti triatlon versenyzői egy hétvégére Velencére érkeznek az első magyarországi U23-as Triatlon Európa-bajnokságra. Az Európa-bajnokság kísérő rendezvénye az Utánpótlás Országos Bajnokság lesz, ahol a legfiatalabb sportolók között dől el, hogy ki lesz a magyar bajnok.

A Velencei-tónál megrendezésre kerülő versenyek a Magyar Triatlon Szövetség főszervezésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulnak meg. A szervezés során az MTSZ-nek szoros együttműködésre volt szüksége Velence Város Önkormányzatával is, hogy minden zökkenőmentesen történhessen. Hazánkban igazi különlegességnek számít a hétvégi Európa-bajnokság, hiszen Magyarország idén először nyerte el az Európai Triatlon Szövetségtől a rendezvény szervezési jogát. Emellett pedig az MTSZ égisze alatt rendezett versenyek között a 2010-es Triatlon Világbajnokság óta ez az első nagy nemzetközi esemény az országban.

A csütörtök délelőtti sajtótájékoztatónak a TAMA Étterem adott otthont, ahol Szabó Zita, a Szövetség főtitkára elmondta, az MTSZ elnöksége fő feladatának tekinti, hogy minél több nemzetközi eseményt hozzon Magyarországra. Lehmann Tibor, az MTSZ Szakmai alelnöke szerint az U23-as Eb egy jó belépő lehet a nemzetközi porondra, amely a későbbiekben akár egy Világbajnokság szervezését is megalapozhatja.

Az Európa-bajnokságra 26 országból közel 300 külföldi versenyző és kísérő érkezik. A nyolc magyar fiatal versenyzőnek nem lesz könnyű dolga a hétvégén, hiszen a spanyolok, a britek és az oroszok is kemény ellenfélnek számítanak. Azonban az MTSZ főtitkára szerint a velencei versenyen több számban is éremesélyesek a huszonéves sportolóink. A sportág fiatal büszkeségei közül utoljára indul az U23-as korcsoportban Európa-bajnokságon Bragmayer Zsanett, aki a szombati Eb-n az elit női versenyzők között a hatos rajtszámmal indulhat majd. A férfi mezőnyben feltűnik Bicsák Bence is, aki 2016-ban az U23 Triatlon Világbajnokságról bronzérmesként, idén nyáron pedig a Tiszaújvárosi Világkupáról aranyérmesként távozott.

A vasárnapi Utánpótlás Országos Bajnokságra több száz magyar versenyzőt várnak a szervezők. Különleges lehetőség adódik a 10-16 évesek számára a hétvégi versenyen, hiszen egy nemzetközi színvonalú pályán próbálhatják ki magukat.

A hétvége a mix-váltó Európa-bajnoksággal zárul, amely során a csapatok minden tagjának egyaránt 300 métert kell úsznia, ezután 7.8 kilométert kerékpároznia, végül pedig 1.85 kilométer távolságot kell lefutnia. Szabó Zita úgy véli, a magyar csapatnak nagy esélye van felállni a dobogóra. Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a magyar triatlon versenyzők nagy reményekkel indulhatnak a vegyes váltó számban a tokiói olimpián is.

Brit siker a tiszaújvárosi vk-n, Bragmayer Zsanett a 10. lett

2018.07.09.

A 2020-as tokiói olimpia májusban indult kvalifikációs sorozatának részét képező 22. ITU Triatlon Világkupa mai női ...

Poór Világkupa győzelme Svájcban, Mester országos bajnok Kaposváron

2018.06.24.

Poór Brigitta ismét tereptriatlon világkupa futamot nyert.