A Magyar Triatlon Szövetség KÖZLEMÉNYE

2016.07.5.Korábbi hírek

KÖZLEMÉNY

– A Magyar Triatlon Szövetség közleménye a budapesti IronMan versenyek elmaradása esetén –

 

A Magyar Triatlon Szövetség jelen közleményt a Kropkó Promotion, mint sportvállalkozás hibájából elmaradt velencei triatlonverseny okán adja ki. A Kropkó Promotion a mai napig nem adta be az MTSZ-hez a budapesti Ironman triatlonesemények rendezési kérelmét. Ezért az MTSZ tisztelettel tájékoztatja az IRONMAN Budapest 70.3 nevo meghirdetett, de jelenleg engedély nélküli és ehhez kapcsolódóan meghirdetett, de szintén engedély nélküli sportrendezvényeken versenyezni, megjelenni szándékozó nevezoket hogy a magyarországi Sporttörvény alapján

                      67. § (1) Sportrendezvény a szakszövetség, illetve a sportági szövetség által meghatározott eloírások,valamint a külön jogszabályban foglaltak szerint szervezheto.


A Magyar Triatlon Szövetség Alapszabálya és Versenyszabályzata szerint minden Magyarországon rendezendo triatlon verseny szervezoje köteles a Szövetség írásbeli hozzájárulását kérni triatlon sportverseny vagy sportrendezvény megrendezéséhez, melyet a Szövetség nem tagadhat meg, amennyiben a verseny rendezési és biztonsági feltételei megfelelnek a Versenyszabályzatban, Alapszabályban és Sporttörvényben illetve kapcsolódó kormányrendeletekben foglaltaknak.

A Kropkó Promotion Kft., mint a fenti versenyek szervezoje a World Triathlon Corporation, mint jogtulajdonos tudomásával, az MTSZ többszöri jelzése, kérése, majd felszólítása ellenére sem hajlandó kérelmeztetni, kérelmezni az MTSZ hozzájárulását a 2016. évi IRONMAN BUDAPEST 70.3 verseny és kapcsolódó sportrendezvények megrendezéséhez.

Értelemszero, hogy versenyrendezési kérelem nélkül semmilyen versenyrendezési hozzájárulás sem adható ki.

Sport tv. 66. § (1) A sportrendezvény e törvényben, más jogszabályokban és a szakszövetség, illetve a sportági szövetség szabályzatában meghatározott eloírásoknak megfelelo lebonyolításáért a szervezo – illetve rendezo szerv (rendezo) alkalmazása esetén a szervezo és a rendezo egyetemlegesen – felelos.

Ez történt Velencén is.

A Sporttörvény 22.§ (1) szerint a szakszövetség alapveto feladata:

        i) a 23. § (1) bekezdés d) pontja szerinti szabályzatában meghatározottak alapján ellenorizni az adott sportág versenyrendszerébenszervezett, vagy versenynaptárában egyébként szereplo sportrendezvények biztonságos lebonyolítását

A Kropkó Promotion Kft. által írásban elfogadott Alapszabály szerint:

II. A SZAKSZÖVETSÉG CÉLJA ÉS FELADATAI

A Szakszövetség célja

4. § A Szakszövetség a Magyarország területén kizárólagos jelleggel szervezi, irányítja, ellenorzi és népszerosíti a triatlon sportágban folyó tevékenységet, mint közhasznú tevékenységet ellát a Sporttörvényben és az egyéb jogszabályokban meghatározott állami sportfeladatokat, képviseli sportágának és tagjainak érdekeit, valamint részt vesz a nemzetközi sportszervezetek tevékenységében.

A Szakszövetség feladata és hatásköre

5. § 1) g) meghatározza a sportrendezvények rendezésével kapcsolatos sportági szakmai szabályokat;

A Sporttörvény 65.§ (4) bekezdése szerint:

Kizárólag a szakszövetség, vagy az országos sportági szövetség elozetes írásbeli hozzájárulásával tartható olyan sportrendezvény, amelynek résztvevoi a versenyzés során fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytatnak (veszélyes üzem). A szakszövetség, vagy az országos sportági szövetség a hozzájárulását nem tagadhatja meg, ha a sportrendezvény lebonyolítása a sportág hazai és nemzetközi versenyszabályzatában, valamint egyéb szabályzataiban meghatározott biztonsági eloírásoknak megfelel, és megtartása a sportág versenyrendszerének (bajnokság) moködtetését nem veszélyezteti.

 

Az MTSZ versenyszabályzata 70. § [Engedélyek]

(1) Az 1. § (1) bekezdés szerinti sportrendezvény vagy sportverseny szervezése engedély-köteles. Az engedélykérelmet az esemény elott legalább 30 nappal korábban kell eljuttatni írásban az MTSZ felé. Rendes eljárásban történo engedély kiadása azon szervezo részére lehetséges, aki az MTSZ versenyszabályzata alapján rendez sportrendezvényt, sportversenyt.


Tényként kezelhetjük, hogy a Kropkó Promotion Kft. ügyvezetojével, Csomor Tamással és a sportvállalkozás jogi képviselettel megbízott Kovács Réti Szegheo Ügyvédi Irodájával folytatott írásos egyeztetések a szervezo szempontjából mindeddig nem vezettek el ahhoz az eredményhez, hogy az elmúlt másfél hónapban versenyrendezési kérelmét a Magyar Triatlon Szövetség felé beadja. A fent idézett összes törvényi részlettel, kapcsolódó kormányrendelettel, eloírással, szabályzattal a Kropkó Promotion Kft. ügyvezetoje Csomor Tamás, a cég jogi képviseloje Kovács Réti Szegheo Ügyvédi Iroda és a World Triathlon Corporation jogtulajdonos is teljes mértékben tisztában van.

A Magyar Triatlon Szövetség kijelenti, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy a Kropkó Promotion Kft. a jogtulajdonos World Triathlon Corporation segítségével a magyar törvények szerint megengedett és azokhoz alkalmazkodó versenyt tudjon rendezni, de az MTSZ nem küldhet saját magának engedélykérelmet a WTC/Kropkó P. nevében, hogy majd kiadhasson egy engedélyt egy olyan versenyre, melynek Szervezoje az elmúlt két évben már félmilliárd forint állami támogatást kapott az MTSZ közremoködése mellett, hogy egyáltalában Ironman versenyeket tudjon rendezni Budapesten. Ez a Szervezo ma már a versenyrendezési engedélykérelem szükségességének jogszeroségét is vitatja.

Vitatja annak ellenére, amit a Sporttörvény megfogalmaz, vitatja a sportrendezvények biztonságáról szóló kormányrendelet ellenére, már vitatja az MTSZ Alapszabályát, vitatja az MTSZ Versenyszabályzatát. Teszi mindezt az MTSZ tagdíjfizeto tagjaként, aláírt kötelezettségvállalási nyilatkozattal, teszi ezt felelos és vélhetoen törvénytisztelo magyar állampolgárként és regisztrált magyar vállalkozásként. S teszi mindezt a World Triatlon Corporation tudomásával.

A Magyar Triatlon Szövetség tájékoztatja a nevezoket, hogy a verseny elmaradásáért a szervezo, és csak a szervezo, egyetemlegesen felelos.

 

Budapest, 2016. július 5.


                                                                                                                                    A Magyar Triatlon Szövetség elnöksége

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...