Világbajnokság – második napi beszámoló

2015.09.19.Korábbi hírek

Idorendbeli változtatásokra ébredtünk a pénteki napon. A reggel hét órára kiírt paratriatlon versenyeket a változtatás nem érintette, de a noi elit futam 4 órával kezdodött korábban, a juniorok versenye pedig még egy órával a reggel kihirdetett új rajtido elott is újabb 20 perccel elorébb lett hozva.

Para versenyzoink korán ébredtek, hogy könnyo reggelijük után kiinduljanak a verseny helyszínére. A rendezok nem voltak a helyzet magaslatán vagy még nem ébredtek fel teljesen, de a hosszasan elnyújtott becsekkolási procedúra miatt versenyzoinknek nem jutott lehetoség az úszás bemelegítésre. Lengyel Zsófia, Wirth Eszter, Lévay Petra és Boronkay Péter így jobb híján szárazföldön melegített, hogy aztán Petra és Peti pontban hétkor Zsófiék 8 perccel utánuk megkezdhessék a számukra eloírt sprint táv teljesítését.

Péter végzett leghamarabb, nagy versenyben futáson a 11. helyrol a nyolcadikra futott fel, mellyel rendkívül értékes pontokat gyojtött a kvalifikáció szempontjából.

Idorendben Petra követte ot, aki 11. helyen ért célba kategóriájában, de sajnos kizárásra került, mert nem töltötte le 10 másodperces büntetését a penalty boxban, amit azért kapott mert kerékpárról való leszállásnál túlgurult a leszálló vonalon. A szabálysértés egyértelmo volt, így óvni nem volt értelme. Ellentétben az otthon alkalmazott sárgalapos figyelmeztetéssel itt a versenybírók nem közlik a szabálysértés tényét. A vétkes versenyzo rajtszámát a versenypálya mentén lévo penalty box tábláján jól láthatóan felírják és a versenyzo felelossége odafigyelni arra, hogy kapott e valamilyen büntetést.  Az ITU versenyeken már évek óta él ez a büntetési mód. A verseny elotti tájékoztatón hívják fel a figyelmet a versenyen alkalmazott „különleges” és általános szabályok betartására.

Harmadik versenyzonk Zsófi és Eszti párosa szintén 11. helyen ért célba a PT1 kategóriában.

A nap egyik különlegessége volt, hogy az U23-as nok versenyét „lefelezték” azaz sprint távon rendezték meg. Magyar versenyzo ebben a korosztályban nem indult.

Az elit noi verseny az eredeti tervhez képest jóval korábban kezdodött és mintha lányainkat, Vanek Margitot és Kovács Zsófit kicsit ez meg is zavarta volna. Úszáson mindketten hátrébb jöttek ki, mint vártuk és Margit ugyan még elcsípte az elso bolyt, melyben biztonságban végig tekert a 40 kilométert, de futáson kissé enervált volt a mozgása, mellyel a 40. helyre hozta be magát. Elmondása szerint az edmontoni verseny óta nem teljesen egészséges, reméljük Cozumelre(okt.04.) teljesen rendbe jön és ismét megvillantja tudása javát. Zsófi kerékpáron a harmadik nagyobb bolyban tekert végig és tetemes hátránnyal ment ki futni. Végül az 53 harmadik helyen zárt, reméljük a következo versenyre ez is jobb lesz.

A nap utolsó versenye a junior lányoké volt. Sebok Klaudia képviselte hazánkat a fiatal hölgyek 67 fos mezonyében. Úgy tont példát vett a felnott lányokról és az elso számot a várakozások alatt teljesítette, ám szárazföldön új erore kapott és kerékpáron becsületesen dolgozva tartották a különbséget a legjobbak hoz képest. Futásán meglátszott kicsit a kerékpár hatása, de végül teljesen kiadva magából mindent a 29. helyen fejezte be a versenyt.

Gratulálunk!

A Világbajnokság zárónapján 4 magyar versenyzonek szurkolhatunk. Faldum Gábor és Tóth Tamás az elit férfiak versenyében áll rajthoz, Varga Renáta és Ács Péter pedig az Age Grouposok olimpiai távó versenyén méretteti meg magát.

Hajrá magyarok!

Lipták Tamás

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...