Poór Brigitta 5. a hawaii tereptriatlon világbajnokságon

2018.10.31.Korábbi hírek

Az extrém tereptriatlon Világbajnokság mindig is nehéz és különleges verseny volt. Idén az idojárás is segítette a legendás hírnév öregbítését – óriási szél korbácsolta hatalmas hullámokban kezdodött a verseny. Poór a nok között a negyedik helyen érkezett, annak ellenére, hogy a nagy hullámok nem igazán a kedvenc terepe.

 

A kerékpáros pálya az erossége, itt tervezte a leheto legjobbat kihozni magából, ahogyan az idei versenyeken ezt már jól begyakorolta. De a hatalmas esozés óriási sártengert varázsolt az amúgy gyors és technikás pályából, így a túlélés volt ez elsodleges szempont. Ettol függetlenül a magyar sportoló hatalmas küzdéssel feljött a harmadik helyre, a világbajnok „Skót rakéta” Lesley Paterson és a mexikói Michelle Flippo voltak elotte. Paterson hatalmas elonnyel, ami azért is gondot jelentett, mert a skót versenyzo a terepfutásáról is híres. De ebben Brigitta is nagyon sokat fejlodött, amióta legutoljára találkoztak…

 

A magyar bajnokot annyira kimerítette a sárral való küzdelem, hogy a terepfutás már nem ment neki  úgy, hogy megorizze a fantasztikus 3. helyet. Flippo végül nagyon jól futott, Petersonnál ez nem is volt kérdés, Lizzie Orchard a második noi futóidovel érkezett a bronzérmes helyre, a Suzie Snyder pedig másfél perccel futott gyorsabban, mint Brigi, így éppen elotte ért célba.

 

Brigi még nagyon fiatalnak számít a mezonyben. A TOP10 versenyzok között elsosorban tapasztaltabb vannak, a másik nemnél is nagyon ritka az ilyen fiatal korú gyoztes.

 

A férfiaknál is minden másképpen alakult… A 3-szoros világbajnok spanyol Ruben Ruzafa pont a kerékpáros pályán „vesztette el” a versenyt, ami a legnagyobb erossége. Igaz csak azzal vesztett, hogy nem tudott kelloképpen nagy elonyt szerezni, alig 1 perccel teljesítette gyorsabban a kerékpáros pályát, mint az amerikai Josiah Middaugh. A costa ricai Rom Akerson pedig nagyon szorosan érkezett a 3. helyen. Akersonnak nagyon bejött a saras terep, mert a futáson sem lassult, hamar átvette a vezetést és megorizte az elso helyét, pedig a dél-afrikai Bradley Weiss hatalmas tempóban jött fel rá, a nap kimagaslóan legjobb futóidejével fél percen belül érkezett a második helyre. A bronzérmet az új-zélandi Sam Osborne szerezte meg.

 

A verseny nehézségre jellemzo, hogy a profi férfiak tavaly ugyanezen a pályán 25 perccel haladtak gyorsabban, a noknél több, mint 30 perc különbséget jelentett.

 

A VB-n közel 700 versenyzo állt rajthoz az elit és a korosztályos versenyben, köztük a hazánkban is ismert, korábban a visegrádi X2S tereptriatlon versenyen induló szenior Barbara Peterson aki a 60-64 év közöttiek versenyét nyerte meg.

 

 

Forrás: Tóth Viktor – www.terepsport.hu

Foto: XTERRA

 

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...