Kindl Gábor levele a magyar triatlonos társadalom részére

2021.12.15.Korábbi hírek

Tisztelt Tagtársak!

Az elmúlt időszak történései mellett nem tudunk és nem szabad elmennünk szó nélkül. Úgy érzem, hogy olyan folyamat indult el, amit le kell állítunk, mert megmérgezné mindazt a pozitív, felfokozott hangulatot, ami a váltást jellemezte, tönkre tenné a fiatal elnökségi tagjaink motivációját és visszarángatna bennünket abba az állapotba, amitől mindenki szabadulni szeretett volna. A személyeskedés, vádaskodás, konspiráció, feljelentgetések és egymás sértegetése nem az az értékrend, ami a triatlon vagy bármely sportág érdekeit szolgálja.

Néhány sporttársunk ámokfutásához kellett mégis asszisztálnunk és küzdenünk, hogy megértessük velük, hogy amit tesznek, az azon kívül, hogy értelmetlen, ellentétes mindazokkal az alapelvekkel, amikért eddig küzdöttünk és amit közösen elfogadtunk.

Mindenki egyet akar: korrekt, törvényes módon lezárni a múlt problémáit, hogy a jövőre tudjunk fókuszálni. A szövetség eleget tett a törvényi kötelezettségének azzal, hogy megbízott egy független könyvszakértőt a múlt vizsgálatával. Ebben a kérdésben nem tud többet tenni és nem is kell többet tennie, mert a szövetség nem rendőrség, nem hatóság, akinek a feladata lenne a nyomozás. A szövetségnek a törvényes működés biztosítása, a biztos gazdasági háttér megteremtése és fenntartása, a magyar triatlonsport fejlesztése a feladata. Ezt csak akkor tudja megtenni, ha a vonatkozó törvények és szabályzatok szerint jár el. A múlt gazdasági eseményeinek törvényességi vizsgálata egy független, pártatlan, kvalifikált szakember megbízása.

Nem titkolunk el semmit, bárki, bármikor, bármilyen iratba betekinthet. A törvény erre lehetőséget biztosít, hogy közérdekből nyilvános adatokat bárki megtekintse.

De azt nem teheti meg, hogy nagy nyilvánosság előtt a magánemberként megismert tényekből valótlan következtetéseket vonjon le, és nem teheti meg, hogy ezek alapján a törvénytelenség látszatát keltve törvényszegéssel megvádoljon sporttársakat, és alaptalanul megsértse azok jó hírnevét, és nem teheti meg, hogy mindezek sajtóban történő közzétételéhez segédkezzen.

Aki belép, vagy belépett az MTSZ-be, vagy annak tagszervezetébe, az ÖNKÉNT elfogta az MTSZ Alapszabályát és egyúttal Etikai kódexét. Ezzel együtt vállalta, hogy triatlonosként, triatlonistaként betart ÖNKÉNT vállalt etikai normákat. Ezeket az ÖNKÉNT vállalt normákat, fel lehet rúgni, de ez esetben vállalni kell a következményeket.

Az általam vezetett Szövetség csak a törvényes utak betartása mellett, a szakmailag és törvényileg előírt folyamatok mentén fog és akar működni. Hiszem, hogy a mi feladatunk a sportszakmai munka, az elszámoltatást pedig csak szakhatóság vagy rendőrség végezhet. Felelősen pedig akkor tudunk ezek felé lépni, ha teljeskörű, pártatlan, független és megalapozott vizsgálattal, valamint szakvéleménnyel rendelkezünk. Ezen dolgozunk. Ahogy lezárul, elétek tárjuk és szavazni fogunk róla.

Tisztelt Tagtársak!

A Magyar Triatlon Szövetség minden idők legtranszparensebb korszakára készül.

A közösségi médiában megfogalmazott rágalmakat a leghatározottabban visszautasítom, a Magyar Triatlon Szövetséget a vonatkozó törvényeknek megfelelően vezettem, vezetem és fogom is vezetni. Mi leszünk az a sportszövetség, aki újrafogalmazott stratégia mentén építi a jövőt, amit törvényes, átlátható és ellenőrizhető gazdálkodással kíván megvalósítani. Az MTSZ etikai szabályzata és új alapokra helyezett értékrendszere nem tolerálja, hogy színtiszta önérdekből bárki is rágalomhadjárattal járasson le egy megújulásáért küzdő sportágat. Ez ellen minden eszközzel fellépünk. A törvényes folyamatok megkérdőjelezése elfogadhatatlan, a megkérdőjelezéssel viszont bárki maga is törvényszegővé válhat.

Mit fog tenni még az elnökség? Minden erejével azon lesz, hogy a munkátokhoz szükséges gazdasági hátteret biztosítsa, hogy minden eddiginél több forrás álljon rendelkezésre az utánpótlásklubok számára, az élsportolóinkat felkészítő csapatok számára, a versenyszervezők számára és mindenki számára, aki a szakmai munkában részt vesz. Támogatókat, szponzorokat, együttműködőket kell ehhez megnyerni és bemutatni számukra, hogy a triatlon a ma és a jövő sportja, és az abban résztvevők olyan közösséget alkotnak, ami mindenki számára vonzó és ahova jó tartozni.

Mit nem fog tenni a szövetség? Továbbra sem fog nyomozni, alaptalanul feljelentéseket tenni, nem fog indokolatlanul jogi és egyéb, nem a szakmai munkát támogató költségeket jóváhagyni. Nem fog semmilyen beruházást eszközölni, ami nem a triatlonsportban működők szakmai munkáját támogatja és teljes transzparencia szellemében, mint ahogy eddig egyetlen esetben sem, így továbbra sem fog senki elől semmit eltitkolni.

A fentiekről, az MTSZ gazdálkodásáról nyílt sajtótájékoztató keretében fogunk a rendkívüli közgyűlést követően beszámolni az érdeklődő újságíróknak.

Arra vállaltam megbízást, hogy egy új korszakba vezessük ezt a sportágat, de ez csak közösen, szabályok betartása és egymás tisztelete mellett lehetséges.

Kindl Gábor

elnök

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...