Amator licencek szabályzása – 2017

2017.05.16.Korábbi hírek

Amator licencek szabályzása – 2017

 

Regisztráció helyzete 2016-ban

A 2016. évben 1658 sportoló váltott ki amator (korosztályos) regisztrációt. Az Amator Triatlon és Duatlon Kupasorozatban 38 különbözo verseny (vagy azon belüli táv) vett részt. Ezeken a versenyen 1391 regisztrált ért célba (továbbá 18 elit, és 3 para versenyengedélyes sportoló), közülük 12-en külföldi állampolgárok.

A regisztrálók között 1134-en tartoznak klubokhoz. Az egyéni versenyeken nem induló 267 amator kb. harmada-fele indult el csapat OB-ken, így 100-150-en lehetnek, akik „feleslegesen” váltottak ki regisztrációt.

Ugyanezt a 38 futamot 1736-an regisztráció nélkül teljesítették, köztük 55-en feltehetoleg külföldiek (a nem regisztrálókról szinte semmilyen megbízható információ nem áll rendelkezésre).

A regisztrálók átlagosan 2,61 versenyen indultak 2016-ban, míg a nem regisztrálók 1,21-en. Az elobbiek között azok, akik klubhoz tartoznak 3,04 versenyt teljesítettek sikerrel. A 3127 célba érobol 1391-en (44,5%, továbbá azok, akik regisztráltak, de el sem indultak) fedezték regisztrációs díjukkal a központi feladatok ellátását, az arány pedig egyre csökken, és hosszú távon nem fenntartható.

 

Az amator triatlon és duatlon versenyrendszer moködtetése

– a szabályrendszer folyamatos frissítése az ITU (és a WTC) szabályváltozásai alapján

– a versenyeken a szabályok betartatása, a fair play és a biztonságos versenyzés feltételeinek elosegítése

            – versenybírói rendszer moködtetése, versenybírók vizsgáztatása, regisztrálása és képzése

            – OB-k, utánpótlás ranglista versenyek esetében vezeto versenybíró (szükség esetén szakágvezetok) biztosítása

            – valamennyi versenyen technikai felügyelo biztosítása, aki a szervezést és bíráskodást egyaránt felügyeli

– versenyszervezok koordinálása

            – Országos Bajnokságok pályáztatása és kiemelt kontrollja

            – versenynaptár egyeztetése, idopont-ütközések minimalizálása

            – hazai versenyszervezoi stábok és versenyek fejlodésének támogatása, minoségi szint emelése

            – versenyek minél egyenletesebb területi eloszlásának elérése, rövidebb és hosszabb távokon egyaránt

– versenyzok biztonságának és egészségének védelme

            – a biztonságot szolgáló szabályok frissítése és szervezokkel és sportolókkal való betartatása

            – sportolók évenkénti orvosi ellenorzések ösztönzése, segítése

            – sportolók képesített edzoket alkalmazó és edzéseket tartó klubokba irányítása

            – edzok továbbképzése

            – éves, 0-24 órás sportolói balesetbiztosítás mindenkire (versenyek, edzések stb.)

– a versenyrendszerbe való bekapcsolódás, részvétel és bennmaradás ösztönzése

            – motivációs pontrendszer, egyéni és egyesületi ranglisták moködtetése

            – eredmények és pontok nyilvántartása és visszacsatolása a sportolókhoz

            – a versenyek és versenyzés népszerosítése, triatlon-marketing

            – országos bajnokságok díjainak biztosítása (egyedi érmek, kupák)

            – legjobb amatorök évenkénti díjazása, eredményeik elismerése, megünneplése

 

Az amator rendszer fenntartása és finanszírozása

A triatlon gyökereinek és nemzetközi hagyományainak megfeleloen az amator rendszert közösen moködteti az elit, professzionális sporttal, valamint az utóbbi utánpótlását biztosító területekkel. Ennek megfeleloen a koordinációt az MTSZ látja el, az elit, az utánpótlás és az amator klubok egyaránt részt vesznek a rendszer irányításában és döntéseiben.

Az amator rendszer moködtetésének jelenleg egyetlen forrása a klubok tagdíja és a sportolók regisztrációs díja. Ez a nemzetközi standard is, így aki amatorként elindul egy osztrák vagy német triatlon versenyen, annak licenccel kell rendelkeznie. (Sok helyen elegendo más ország licencének bemutatása.)

A felsorolt tevékenységek fedezetéül 2017-ben 4.000 Ft-os egyéni vagy 3.000 Ft-os klub regisztráció szolgál. Ez éves szinten 5-7 millió Ft – és a kétkedok számára megjegyzem, hogy a döntéshozók ebbol (sem ebbol, sem másból) egyetlen fillért sem látnak, ingyen végzik a munkájukat.

A triatlon fejlesztésére kapott állami támogatások kisebb részben az amator sportot is érintik, így 2017-ben lehetoség nyílik arra, hogy a klubregisztráció összegét – amennyiben orvosi igazolást is kivált a sportoló – az MTSZ visszafizesse.

 

Változások a 2017. évben

A legfontosabb változás, hogy idéntol a központi szolgáltatások finanszírozásához – más országokhoz hasonlóan – minden versenyen résztvevonek hozzá kell járulnia. Az örvendetesen és dinamikusan növekvo sportolói létszám ugyanis megváltoztatta a részvételi szokásokat. Korábban a „kemény mag” jelentette a triatlonozók dönto többségét, ok ki is váltották versenyengedélyüket, és megvalósult a „közös teherviselés”. Mára viszont már ok vannak kevesebben, és befizetéseik nem fedezik az évi egyszeri résztvevokre is eso központi szolgáltatásokat.

Tény, hogy errol a változásról az elso hivatalos döntés idén januárban született meg, a 7/2017. (I. 18.) sz. Elnökségi határozat mondta ki általánosan, hogy „a regisztráció kiváltása feltétele a Magyar Triatlon Szövetség versenyrendszerében való részvételnek.” A gyakorlatban ezt csupán az enyhíti, hogy a még tavalyi évben megnyitott nevezések közül a legnépszerobbek egyben Országos Bajnokságok is lettek, így esetükben nem változott a regisztrációs kötelezettség. A többi verseny esetében az MTSZ egyeztet a versenyszervezokkel, hogy egyrészt közös kommunikációval megismertessük a versenyzokkel, miért van szükség a hozzájárulásukra a sportág szabályozottan, a versenyzok érdekeit szem elott tartva történo moködéséhez és fejlodéséhez, másrészt hogy a januári döntést megelozoen jelentkezettek esetleges visszalépéseinek lemondási költségét minimalizálja.

Az egyéni regisztráció elozo évi 4.000 Ft-os díja változatlan. A klubtagság megerosítését szolgálja a klubregisztráció idén kedvezményes összege: 3.000 Ft. Akik pedig az egészségük védelmét orvosi ellenorzéssel is elosegítik, azok után még ez az utóbbi összeg is visszajár.

Budapest, 2017. május 15.

                                                                                      dr. Székely Mózes, alelnök                Szabó Zita, fotitkár

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...