A cél: Párizs III. rész

2023.01.21.Korábbi hírek

szerző: Fonyódi Tamás

fotó: WorldTriathlon, Schmidt M. János

A sikeres olimpiai év után 2022-ben is remekeltek válogatott versenyzőink a nemzetközi porondon:  Junior válogatottunk az Európai Junior Ranglista csúcsán zárt, Junior-U23 Mix-váltónk világbajnoki 4. helyet ért el, a multisport világversenyeken értékes címeket szereztek sportolóink, illetve újra világbajnoki érem került magyar triatlonista nyakába az U23-as Triatlon Világbajnokságon. Az elmúlt évben megkezdődött az olimpiai kvalifikációs időszak, ahol versenyzőink “repülő rajtot” vettek, és a legszűkebb élmezőnyben zárták az évet: négy magyar férfi is a kvalifikációs ranglista legjobb 35 helyének egyikén áll, illetve legerősebb női versenyzőnk is olimpiai indulást érő pozícióban várja a folytatást. A legjobbjaink eredményeit és idei terveit bemutató cikksorozatunkban első körben a jelenleg kvalifikációs helyen álló Olimpiai-A kerettagokkal készült interjúkat tesszük közzé.

 

Mik voltak a terveid idénre? Mennyit sikerült belőle megvalósítani?

 

„Idénre nem sok, konkrét célom volt így az olimpiai nyüzsgés után. Szerettem volna tisztességesen lehozni, de nem volt célom a világbajnoki sorozatba komolyan beleállni. Ennek tudatában az alapozást is kicsit lazábbra vettük, máshogyan készültünk. Ettől függetlenül folyamatosan terveztük a különböző versenyeket, mert a ranglista helyezésemen nem akartam rontani. Kipróbáltam magamat egy 70.3 versenyen, ami végül nem triatlon volt hanem duatlon, mert reggel 4 fokban lőtték el a rajtot és nem engedtek be minket a 12 fokos vízbe. Így az a verseny sem úgy alakult, ahogyan azt terveztem, viszont gazdagodtam 32km-rel aznap.”

Voltak kiugró eredményeid, de volt ahol nem jöttek össze a dolgok. Minek tudható ez be?

 

„Az arena Games siker sokat lendített a motivációmon miután a szingapúri állomást megnyertem. Amit követett egy hamburgi 11. helyezés és egy tiszaújvárosi Európa-kupa győzelem. Addig minden stimmelt. Azután a semmiből kialakult nálam egy nyaki sérv, ami egészen a szezon végéig (4 hónap) kitartott.”

 

Az év végén WTCS versenyek helyett, világkupákon vettél részt. Hogyhogy így alakult a versenynaptárad?

 

„A sérülésem miatt változtattunk a naptáron, hiszen, ha egy világkupa-versenyen nem tudok top 10-es eredményt hozni, akkor teljesen felesleges elindulni WTCS-en, mert csak csalódás lesz belőle. Ezért volt ez a betli év végén.”

 

Ha visszamenőleg változtathatnál valamit a felkészüléseden, élnél a lehetőséggel?

 

„Ha tudnám, hogy mi okozta a sérülésemet, akkor azon változtatnék, de mivel nem tudom utólag sem, ezért úgy gondolom, hogy a felkészülésemmel nem volt semmi baj. Remélem azért most jó időre letudtam a sérüléseket és betegségeket, és gőzerővel, teljes értékűen tudok készülni a következő idényre.”

 

Mi a fő cél jövőre?

 

„Annyira Párizs a fő cél, hogy lassan két hónapja Franciaországban (Metzben) élek és alapozok a következő szezonra. Teljesen más fejjel kezdtem neki, ismét kellően meg tudok feszülni, és elbírom a mennyiségi edzéseket. Itt például egyáltalán nem tesszük le a kerékpárt, télen is végig kint tekerünk. Jelenleg például 1 fok van, de megyünk ki. Nálam korábban ez egy meghatározó tényező volt a szezonon belül.”

 

 

Ott leszel jövőre az Arena Games-en?

 

„Gondolkodom rajta. Egyelőre bent van a naptárban. Meglátjuk, mennyire tudok előtte erre készülni. Tavaly jól sikerült, és élveztem. Idén akár még jobb lehet.”

A témakör egyéb hírei

Triatlon rajzpályázat

Triatlon rajzpályázat

RAJZPÁLYÁZAT Rajzpályázatot hirdetünk, melynek témája a Triatlon sportág. A nyertes egy olimpiai "A" kerettagok által aláírt pólót kap, melyet a Tiszaújvárosban megrendezésre kerülő világkupán vehet...